Sa te odihnesti este productiv: ce spun psihologii despre arta relaxarii intr-o lume tot mai stresanta

1
De Alice Papuc
1 iul. 2024

Din ce in ce mai multi oameni incep sa realizeze cat de nocive sunt efectele stresului cronic asupra organismului. Specialistii trag, de asemenea, un semnal de alarma.

Stiai ca Organizatia Mondiala a Sanatatii clasifica burnout-ul drept un „fenomen ocupational”? Acesta presupune simptome care includ „sentimente de epuizare sau oboseala, sentimente de negativism sau cinism legate de locul de munca, precum si eficacitate profesionala redusa.” Iar intr-o lume in care presiunea este din ce in ce mai mare, este inevitabil sa nu vina si o reactie: prioritizarea timpului liber. Desi poatea parea contraintuitiv, acesta este momentul in care trebuie sa accepti ca timpul liber este, de fapt, timp productiv.

Ce spun psihologii 

„Incepem sa subliniem faptul ca nu este vorba doar despre cat de productiv poti fi”, sustine Dr. Ellen Vora. „In trecut, fie ca era vorba de munca fizica sau de o societate mai industriala, existau limite in viata ta profesionala. Erai la munca si apoi plecai, nu mai puteai continua sa lucrezi. Acest lucru proteja impotriva epuizarii. Acum, cu telefoanele mobile si posibilitatea de a lucra de la distanta, acest lucru nu mai exista.”

In continuare, Dr. Vora ofera o analogie: “Este ca si cum masinile ar fi fost inventate, dar centurile de siguranta nu. Avem capacitatea de a lucra tot timpul, dar nu am construit obiceiuri care sa ne aduca aminte ca de fapt nu ar trebui sa facem asta.”

Nevoia de a prioritiza timpul liber

Cei mai multi oameni cred ca trebuie sa lucreze cat mai mult, sa piarda ore importante de somn, sa nu plece niciodata intr-o vacanta, sa nu-si ia acea zi libera. Cu toate acestea, comportamentul este unul neproductiv, pentru ca nu face decat sa impinga spre epuizare.

Amelia Nagowski, autoarea cartii “Burnout. Cum sa spargi cercul vicios al stresului” trage un semnal de alarma in acest sens: „Trebuie sa prioritizam timpul liber pentru ca nivelul actual de stres din viata noastra ne va ucide. Am pierdut numarul femeilor care ne-au spus ca au fost spitalizate pentru boli induse de stres. Literalmente, impactul fizic al vietii intr-o lume a obiectivelor imposibil de atins si a cerintelor neincetate ne distruge incet corpul”, sustine Amelia.

Burnout. Cum sa spargi cercul vicios al stresului, 49 lei, Carturesti

In continuare, autoarea te indeamna sa inlocuiesti gandirea toxica despre odihna si sa realizezi ca o zi libera este benefica pentru sanatatea ta fizica si mintala. De asemenea, incurajeaza-i pe cei dragi tie sa procedeze la fel. Aminteste-ti intotdeauna ca esti responsabila de starea ta de bine si ofera-ti un moment pentru tine. In caz contrar, corpul tau va lua o pauza in locul tau.

Foto: Freepik.com