Sunt mai multe situatii cand scrisul ca terapie este indicat pentru alinarea sufletului. Mindbodygreen.com le-a abordat pe cele mai eficiente si explica de ce scrisul poate imbunatati sanatatea mintala. Cercetatorii stiintifici au gasit si dovezi in acest sens.
Cand asterni pe foaie ganduri, griji, dar si vise, ambitii, intelegi mai bine cum sa raspunzi la lucrurile care se petrec in jurul tau. Gasesti semnificatiile ascunse, accepti mai usor nedreptatile si atragi solutiile pentru toate situatiile dificile.
Scrie fara sa ai vreun scop
Chiar daca nu ai timp si nici dorinta sa scrii, obisnuieste-te sa iti notezi tot ce simti si ce faci zilnic. Poate ca in acele momente nu iti spun mare lucru randurile scrise, insa mai tarziu acestea vor avea alta semnificatie. De multe ori, cand te intorci si recitesti ceea ce ai pus pe hartie, intelegi, probabil, anumite temeri, unele intamplari si poti trage concluzii benefice pentru tine.
Scrie cand simti nevoia sa vorbesti cu cineva
Acest tip de scriere te poate ajuta sa tii sub control si sa invingi gandurile negative. Ai rabdare si nu te astepta la minuni! Detaliaza fiecare situatie neplacuta prin care treci, fiecare stare de dezamagire, revolta sau frustrare si invata sa cunosti adevaratele cauze. Fa un efort sa intelegi cum te afecteaza evenimentele neplacute si, unde poti face acest lucru, incearca sa previi agravarea starii proaste. Daca reusesti sa iti scrii gandurile intre cinci si douazeci de minute pe zi, sanatatea ta psihica iti va multumi.
Scrisul ca terapie prin mesaje de recunostinta
Mai ai de lamurit lucruri cu un amic, un partener de afaceri sau cu familia? Scrie tot ce simti, ca si cand le-ai spune acestora fata in fata opiniile tale. Nici nu e nevoie sa le arati mesajele. Iti doresti ca anumite persoane sa afle ca le admiri, le apreciezi si ca le esti recunoscatoare? Scrie multumirile tale pe o foaie si gandurile bune vor actiona ca un desert asupra sufletului. Tipul acesta de scriitura te va ajuta sa te eliberezi de sentimente impovaratoare.
Scrie poezii
Cand faci rime desprinse din viata ta de zi cu zi, din experientele tale, din sentimentele si din dezamagirile tale, te eliberezi. Dai frau liber gandurilor care te apasa. S-a descoperit ca pacientii din centrele de ingrijire paliativa pot gasi in acest mod sensuri si perspective noi pentru experientele lor.
Foto: Shutterstock.com