Este absolut normal sa te simti epuizata dupa o zi solicitanta la birou, dupa o cearta, dupa un eveniment neplacut sau pur si simplu pentru ca totul in jur este haos, oamenii te agita si totul se desfasoara pe repede inainte. O zi petrecuta in natura sau acasa, lenevind, este suficienta cat sa te relaxezi si sa te incarci cu forte noi si ganduri pozitive, dar exista si un altfel de tip de epuizare – acela care duce la anxietate si chiar depresie. Aici situatia se complica, motiv pentru care trebuie sa iei masuri urgent.
Cu cat lasi timpul sa treaca, pe principul „timpul vindeca tot”, cu atat mai rau o sa fie pentru tine. Epuizarea fizica si psihica se trateaza doar cand faci ceva in privinta asta, cand te dai jos din pat si mergi sa ceri ajutor. Cere ajutor naturii, cere ajutor propriei tale persoane si cere ajutor unui specialist.
Pana atunci, insa, hai sa vedem care sunt semnele alarmante care te atentioneaza ca esti epuizata fizic si psihic.
Semne ca esti epuizata fizic si psihic
1. Esti complet epuizata – tot timpul
Daca dimineata te trezesti deja obosita, este evident ca problema ta s-a inrautatit. In plus, doar ideea de a te ridica din pat si de a pleca la birou iti da fiori si te transforma intr-o acritura. Acest tip de epuizare nu este doar fizica, ci si de natura psihica. Din personalitatea ta a mai ramas o umbra. Cand iesi in public te fortezi sa schitezi un zambet si sa inventezi un ras fals ca sa para ca te simti bine in pielea ta. Nici macar nu iti mai pasa de lucrurile care odata te faceau fericita, pentru ca asta ar insemna sa depui efort… si nu este ceea ce iti doresti.
2. Te enervezi foarte repede
Nimeni si nimic nu iti mai intra in gratii. Orice sunet, orice cuvant, orice urma iti intinde nervii la maxim. Nu suporti nimic in jurul tau. Sa razi la o gluma?! Ce inseamna aia?! Esti un balon gata sa explodeze la prima atingere. Nu mai ai rabadare nici macar cu pisicuta ta, care tot ce vrea este sa iti faca masaj pe burtica si sa toarca, aratandu-ti astfel cat de mult te iubeste.
3. Incepi sa ai simptomele anxietatii
In primul rand trebuie sa stii ca anxietatea afecteaza tineri si adulti din toate colturile lumii, indiferent de statut si profesie. Asadar, nu te speria, este ceva normal, daca putem spune asa, dar asta nu inseamna ca poti sa o lasi nesupravegheata. Anxietatea se manifesta prin sentimentul de neliniste si o teama excesiva, prin atacuri de panica si un comportament compulsiv. Aceste manifestari par sa vina de nicaieri. Se pare, totusi, ca mintea iti este plina de ganduri coplesitoare, inima iti este stransa si te simti coplesita de emotii incontrolabile. Partea buna este ca anxietatea poate deveni aliatul tau, aratandu-ti care iti sunt limitele si fortandu-te sa nu te mai pui pe viitor in situatii care te fac sa te simti inconfortabil.
Citeste continuarea pe Kudika.ro.
Foto: Shutterstock.com.