Abia daca indrazneam sa adresam o intrebare mai intima unuia dintre parinti sau fratilor mai mari. Adolescente fiind, am cautat sfaturi si raspunsuri in reviste precum Bravo, Bravo Girl sau Cool Girl. Ori… am invatat din propria experienta. La maturitate, unele dintre noi am reusit sa ne implicam in relatii care ne-au adus implinire sufleteasca. Insa raman si femeile care, din diverse motive, aleg de fiecare data parteneri nepotriviti.
Daca inainte nu se vorbea despre cum trebuie sa fie o relatie sanatoasa si infloritoare, astazi se vorbeste mult. Si pentru ca este usor sa iti dai seama ca relatia in care te afli este potrivita – te simti fericita, iubita, respectata, protejata – un subiect des comentat este relatia toxica.
Care sunt cele mai toxice zodii, potrivit unui astrolog
Cum arata o relatie toxica? In continuare gasesti 7 semne aparent normale ale unei relatii toxice. Daca te regasesti in mai mult de trei situatii din lista, ar trebui sa te opresti putin si sa analizezi relatia.
TE ASTEPTI CA PARTENERUL SA TE „REPARE”
Fii sincera: de cate ori te-ai certat cu partenerul tau pentru ca nu a fost alaturi de tine intr-o perioada grea sau ca nu a fost suficient de intelegator cand ai avut o ziua proasta? Ti-ai creat resentimente pentru ca el nu s-a implicat (suficient de) emotional pe cat „aveai nevoie?”. Desi este important sa cauti sprijin si intelegere in celalalt, exista o mare diferenta intre a fi alaturi de cineva si a fi obligat emotional. Ar trebui sa va completati unul pe celalalt, fara sa simtiti ca oricare dintre voi depinde de celalalt.
CE SA FACI IN SCHIMB
Intr-o relatie sanatoasa, este normal sa ii spui partenerului: „Imi este greu. Ma poti ajuta sa trec peste asta?”. Secretul este intrebarea. Exprima-ti nevoia cu privire la cum ai vrea sa se comporte partenerul tau fata de tine intr-o astfel de situatie, fara sa astepti in schimb ca el sa te „repare” sau sa „repare” ceva. Asuma-ti responsabilitatea pentru propriile emotii, fara a te astepta ca ceilalti sa detina responsabilitatea pentru fericirea ta.
Functioneaza pauza intr-o relatie?
PRIORITIZAREA CORECTITUDINII
Evident, corectitudinea suna ca o calitate admirabila. Dar in unele relatii, „dreptatea” arata foarte mult ca tinerea unui scor. Daca obisnuiesti ca pui in balanta efortul pe care il depune partenerul tau in comparatie cu efortul pe care il depui tu sau daca vreunul dintre voi se „razbuna” prin aducerea in discutie fapte gresite din trecut, acestea ar putea fi semne ca unul sau amandoi sunteti mai concentrati pe mentinerea punctajului decat pe pastrarea unei relatii sanatoase. Relatia nu ar trebui sa vina cu un punctaj care sa indice cine a gresit cel mai mult sau cine ii datoreaza celuilalt.
CE SA FACI IN SCHIMB
Relatiile nu trebuie sa fie „corecte” pentru a fi bune. Daca locuiti impreuna, reevaluati-va treburile casnice: nu trebuie sa existe o imparteala egala (cum ar fi „Am gatit, asa ca tu speli vasele” sau „Am scos cainele la plimbare ieri, astazi e randul tau”). In schimb, poti sa te oferi sa faci treburile pe care partenerul tau chiar nu-i place sa le faca, dar care sa nu te deranjeze nici pe tine. Si invers. Gasiti solutii sa va fie bine amandurora, nu solutii pentru a demonstra ca unul este mai bun decat celalat sau ca unul face mai mult decat celalalt. Tratati fiecare problema sau dezacord ca si cum este o situatie noua, fara a aduce in discutie problemele din trecut.
SA CREZI CA PARTENERUL ESTE JUMATATEA TA
Declaratii de genul „Tu ma completezi” sau „Tu esti jumatatea mea”, „Fara tine nu ma simt completa” reprezinta o gandire gresita. Nimeni, absolut nimeni, nu poate trai o viata libera si implinita avand convingerea ca are nevoie de altcineva care sa-i intregeasca. Cand te simti incompleta fara barbatul de care esti acum indragostita, asta inseamna ca nu ai sau refuzi sa ai proprii prieteni, propriile tale hobby-uri si dorinta de a petrece timp cu tine (esential pentru o relatie cu adevarat sanatoasa). Aceasta mentalitate poate dezvolta anumiti factori toxici precum codependenta, nesiguranta si nevoia de control.
Ai un iubit nou? 5 lucruri pe care sa NU le faci acum daca iti doresti o relatie sanatoasa
CE SA FACI IN SCHIMB
Priveste-ti partenerul ca pe cineva care te imbogateste spiritual si aduce un plus de fericire vietii tale deja completa. Concentreaza-te pe tine mai des decat te concentrezi pe relatie si afla ceea ce te face fericita. Apoi pregateste-te sa-ti impartasesti bucuria cu celalalt, in loc sa astepti ca el fie singura sursa a bucuriei tale.
A GENERALIZA
Imagineaza-ti asta: in loc sa zici „Ceea ce-mi spui imi raneste sentimentele”, spui „Nu as putea niciodata sa fiu cu cineva care spune lucruri atat de ingrozitoare!”. In loc de „Reactia ta la ceea ce am spus m-a facut sa ma simt ca si cum vorbesc singura”, spui „Merit pe cineva care ma asculta si ii pasa de sentimentele mele!”. Cand generalizezi, creezi asteptari pentru o relatie pe baza propriilor „idealuri” care, de fapt, nu au nimic de-a face cu partenerul tau. Ceea ce el va intelege este ca nu te merita sau ca momentele in care chiar te-a ascultat ce i-ai spus sa actele de iubire fata de tine nu conteaza.
CE SA FACI IN SCHIMB
Concentreaza-te pe problema in cauza. Nu generaliza actiunile partenerului si marturiseste-i ce ai simtit in momentul respectiv, decat sa ii sugerezi ca nu este un partener demn de tine. Evita expresii precum „niciodata” sau „mereu” si, in schimb, abordati fiecare problema ca pe o problema singulara, in loc sa aruncati acuzatii generale.
5 trasaturi care te predispun la relatii toxice
CEARTA APRINSA INSEAMNA PASIUNE
Sexul pasional de dupa o cearta la fel de puternica se intampla (in proportie de 99%) in filme. In realitate, momentele de tensiune dintre doi parteneri se lasa cu plansete, usi trantite cand unul dintre ei paraseste incaperea si o perioada fara comunicare. Abia dupa exista o sansa de sex pasional, cand au trecut cateva ore bune sau chiar zile si spiritele s-au calmat. Adevarul este ca dragostea trebuie sa fie blanda. Certurile dese si puternice nu fac altceva decat sa duca intr-un final la sfarsitul relatiei.
CE SA FACI IN SCHIMB
Incetati sa mai fiti unul impotriva celuilalt. Sunteti voi doi impotriva problemei – ganditi asa. De asemenea, fii atenta la emotiile partenerului tau, decat la cuvintele acestuia, pentru ca multe se spun la furie si din frustrare. Incepeti sa va exprimati recunostinta in ceea ce priveste relatia voastra si calitatile partenerului: bunatatea, felul in care te simti cand iti este alaturi, cum impartasiti aceleasi interese si pasiuni etc.
ALUZII SUBTILE
Poate i-ai vorbit toata ziua despre cerceii aia scumpi cu pietre stralucitoare. Sau poate i-ai povestit cum un fost te-a complimentat pe retelele de socializare, in speranta ca asa vei obtine mai mult complimente de la el. Sau poate chiar vorbesti despre schimbari majore in relatia voastra, fie ca aduci in discutie un cuplu care s-a mutat impreuna si par cu adevarat fericiti sau ca mama ta te intreaba cand te casatoresti. In timp ce un cadou ici si colo este inofensiv, aruncarea unor aluzii subtile despre relatie in loc sa comunici direct ceea ce ai nevoie si iti doresti poate fi toxic si daunator.
CE SA FACI IN SCHIMB
Fii directa si deschisa cu privire la sentimentele, dorintele si nevoile tale. Nu te astepta ca el sa iti ghiceasca gandurile – nu intra in atributiile lui de iubit. Mai mult, nici macar nu este obligat sa isi satisfaca nevoile, asa cum nici tu nu ai aceasta obligatie. Relatiile sunt despre libertate, respect, surprize frumoase si iubire neconditionata.
A CREDE IN IDEEA DE „SUFLET PERECHE”
Problema in a crede ca exista un suflet pereche (jumatatea) care te asteapta undeva in lume este ca ai sanse sa iti petreci intreaga viata asteptandu-l pe EL. Mai mult, fiecare barbat care va incerca sa te cucereasca o sa treaca prin diferite teste, pentru ca tu o sa il accepti doar pe cel schitat in mintea ta. Nu spune nimeni ca nu vei gasi pe cineva care sa bifeze fiecare punct de pe lista ta de verificare sau care sa te iubeasca asa cum iti doresti, dar modul in care gandesti si privesti un angajament este cel care face diferenta.
5 mituri despre stilul tau de atasament care te impiedica sa traiesti fericita
CE SA FACI IN SCHIMB
Gandeste-te la angajament ca la o alegere, mai degraba decat ca „destin”. In loc sa analizezi daca este sau nu perfect pentru tine, intreaba-te daca ai vrea sau nu ca cei mici sa fie ca el sau daca te-ai simti sau nu fericita cu el chiar si in perioadele grele sau plictisitoare.
Tu cum ti-ai dat seama ca relatia in care te aflai era toxica?
Foto: depositphotos.com