Semne ascunse ca mama ta este toxica in relatia cu tine

1
De Mia Nicolescu
27 aug. 2022

O relatie toxica este ca o strada cu doua sensuri. Dar intr-o relatie mama-copil, parintele detine cea mai mare parte a responsabilitatii emotionale – de aceea exista mult mai multe mame toxice decat fiice toxice.

Nu este intotdeauna clar cand un parinte depaseste anumite limite in relatia cu copilul sau, dar expertii sunt de parere ca poti descoperi semne ca mama ta este toxica in modul in care iti vorbeste.

Desi este o linie fina, o relatie toxica nu este intotdeauna sinonima cu abuzul emotional. “O relatie toxica este o dinamica intre doua sau mai multe persoane in care nevoile emotionale sunt in general nesatisfacute din cauza unor probleme care nu au nimic de-a face cu cealalta persoana”, spune psihologul Danielle Forshee pentru Bustle.

Simti ca familia lui este toxica pentru tine? 5 comportamente care te ajuta sa faci fata

In timp ce toxicitatea poate fi greu de detectat, aceasta se reduce adesea la felul in care te face sa te simti o alta persoana. “Cuvantul ‘toxic’ in ceea ce priveste o relatie inseamna ca o persoana are un comportament care duce la consecinte emotionale negative grave pentru cealalta persoana”, spune Elliot Pinsly, asistent social clinic autorizat. Indiferent daca este intentionat sau nu, “o persoana toxica tinde sa controleze, sa fie exigenta, manipulatoare, injositoare si/sau egocentrica”, spune el.

Cum iti dai seama ca ai o mama toxica

Este dureros sa realizezi ca mama ta este o persoana toxica si unul dintre factorii principali ai stresului tau de zi cu zi. Dar este si un lucru bun, deoarece cunostintele te pot ajuta sa faci fata mai usor cuvintelor ei. “Uneori trebuie sa implementam limite, sa gasim acceptare si schimbare, sa stabilim timp si distanta sau sa ne redirectionam nevoile catre noi insine si sa gasim vindecare”, spune consilierul profesionist licentiat Rachel M. Abrman.

Daca te intrebi ce sa faci cand mama ta spune lucruri dureroase sau daca recunosti oricare dintre comentariile enumerate mai jos, te poate ajuta sa apelezi la un terapeut, un mentor sau un prieten pentru sprijin.

“Nu am spus niciodata asta”

Daca mama ta striga mereu “Nu am spus asta niciodata!” ori de cate ori vrei sa vorbesti despre ceva care ti-a facut rau, considera-l un semn de toxicitate.

Potrivit lui Pinsly, „gaslighting” – sau ceea ce face sa para ca nu iti aduci aminte bine o situatie – este o tactica comuna folosita de oamenii toxici. “Scopul este sa te faca sa te indoiesti de realitate”, spune el. Adesea, este o modalitate pentru ei de a spune orice vor, fara repercusiuni.

“De ce nu poti trece peste asta?”

Nu este neobisnuit ca o mama toxica sa spuna ceva de genul: “Ei bine, de ce nu poti trece peste asta?” in timpul unei discutii aprinse. Potrivit lui Abrman, acest tip de comentariu provoaca durere si indoiala, deoarece te face sa te intrebi daca esti acceptat sau respectat. De asemenea, te poate face sa te indoiesti de propria experienta sau sa te intrebi daca ar trebui sa iti pese de ceea ce simti. Scopul mamei tale poate fi sa indeparteze vina de la ea insasi, ceea ce poate face intentionat sau subconstient.

“Esti la fel ca… [o alta persoana din familie]”

Mama ta te compara in mod constant cu un membru al familiei dificil sau neplacut? Daca da, scopul ei ar putea fi sa te manipuleze sa crezi ca tu esti cea care greseste in timpul unei conversatii care “o pune intr-o lumina proasta”, spune Pinsly. Si asta nu este corect sau in regula.

„Este vina ta”

Potrivit terapeutului Sara Stanizai, este deosebit de toxic daca mama ta te invinovateste pentru propriile probleme personale. “Acest lucru te pune in situatia de a fi responsabila pentru parintele tau, cand de fapt este invers”, spune Stanizai. Daca mama ta te invinovateste in permanenta pentru ceva ce a facut, toate semnele indica toxicitate.

Cum manipuleaza oamenii toxici – 8 lucruri la care sa fii atent

“Nu-i spune tatalui tau”

Pastrarea secretelor este un alt indiciu ca ai o mama toxica, potrivit lui Stanizai. “Daca un parinte cere copilului sa pastreze ceva secret fata de celalalt parinte, acest lucru il face pe copil protectorul parintelui”. Este o dinamica nedreapta la care mama ta se asteapta. Daca mama ta iti cere sa faci asa ceva pentru ea, atrage-i atentia. Sa speram ca va realiza ca nu este potrivit sa te puna la mijloc.

“De ce nu te-ai descurcat mai bine?”

Mama ta ar trebui sa fie cea mai mare sustinatoare a ta, nu cel mai mare critic. Deci, daca te intrebi in mod constant: “De ce mama mea nu este niciodata mandra de mine?” sau “De ce vrea mama sa fiu cineva care nu sunt?” atunci poate fi timpul sa-ti reevaluezi relatia, spune Stanizai.

Este posibil ca mama ta sa fi inceput acest comportament toxic cand erai la scoala, dar nu este neobisnuit ca acesta sa continue pana la varsta adulta, pe masura ce ii povestesti despre cariera ta si etapele vietii. Oricum ar fi, va fi dureros si frustrant ca ea sa reactioneze la suisurile si coborasurile vietii tale intr-un mod negativ.

“Unde ai fost noaptea trecuta?”

Esti un adult. Nu e nevoie ca mama ta sa stie unde te afli tot timpul. “O relatie toxica mama-copil este una in care mama crede ca are dreptul si capacitatea de a gestiona viata copilului sau adult”, spune psihologul clinician Joshua Klapow, pentru Bustle.

Atat pentru tine, cat si pentru mama ta, a avea limite sanatoase este cheia. Amandoua meritati sa aveti o viata independenta in afara relatiei voastre. A-ti cere sa stie permanent unde te afli este toxic, deoarece nu “faciliteaza o separare sanatoasa”. Daca mama ta are aceasta pretentie de la tine, poti discuta cu ea sau cu un profesionist despre cum sa creezi o distanta fara sa o ranesti.

“De ce petreci mai mult timp cu ei decat cu mine?”

Daca tot vorbim despre limite, este important sa intelegi alte moduri in care mama ta ar putea prezenta aceste trasaturi toxice. Daca doreste ca viata ta sociala sa o includa, de exemplu, este un semnal de alarma major. Exista si un cuvant pentru asta: ingradire.

“Ingradirea este atunci cand mama ta are dificultati in a-ti permite sa ai propria ta viata in afara ei”, spune Forshee. Indiferent de cat de apropiate sunteti, trebuie sa ai propria ta viata si propriul spatiu social. Daca nu poate accepta asta, este un semn rau.

„Esti cea mai buna prietena a mea”

Expertii repeta acest lucru adesea cand vine vorba de identificarea relatiilor toxice mama-copil: ea nu este prietena ta, este mama ta. Desi este minunat sa te simti aproape de mama ta, acest tip de relatie neclara iti poate face rau. “In loc ca o mama sa-si dezvolte propriile relatii de prietenie, o mama toxica se bazeaza pe copil pentru a-si indeplini aceste nevoi”, spune terapeutul de familie Julie Williamson. Este obositor si un rol pe care tu nu trebuie sa-l indeplinesti.

Chiar daca simti ca ea este prietena ta, este important sa stii sa faci diferenta. “Daca o mama si o fiica sunt codependente una de cealalta, tanara poate avea probleme in dezvoltarea si mentinerea relatiilor sanatoase cu ceilalti”, spune Forshee. Asa ca, pentru inceput, petrece ceva timp concentrandu-ti energia asupra altor relatii cu alti adulti. Va fi revigorant.

Cum sa te distantezi si sa iti protejezi sufletul de o persoana toxica apropiata

“Ar trebui sa te desparti de el”

In ciuda a ceea ce ar putea spune, mama ta nu are dreptul sa-ti controleze viata. Si in timp ce parintilor li se permite intr-o oarecare masura sa-si dea cu parerea despre partenerul tau si, uneori, au in vedere interesele tale cele mai bune, nu este bine daca mama dicteaza in mod constant alegerile tale in viata sentimentala, spune Klapow.

“Esti atat de prostuta cateodata”

Aceasta replica ar parea in mod evident un semn ca ceva este in neregula in comportamentul mamei tale fata de tine, dar pentru multi oameni poate fi greu de observat ca insultele sunt de fapt daunatoare. “Parintele care cearta sau mustra verbal un copil adult in mod regulat este toxic”, spune Klapow.

Tot aici se poate estompa linia dintre toxicitate si abuzul real. “Devine abuz emotional atunci cand situatia continua in ciuda incercarilor tale de a comunica modul in care te afecteaza”, spune Forshee.

“Esti mult prea sensibila”

Sa-ti exprimi sentimentele vis-à-vis de o afirmatie rautacioasa pe care mama ta a facut-o la adresa ta este un obicei sanatos. Comunicarea emotionala este buna. De aceea, potrivit terapeutului de familie Dawn Friedman, este un alt semn de gaslighting daca ea se simte atacata si spune ca esti mult prea sensibila cand te “plangi” ca actiunile sau cuvintele ei iti ranesc sentimentele. “In relatiile sanatoase, oamenii ne vor asculta si vor respecta atunci cand avem o problema cu modul in care ei ne comunica”, explica Friedman.

“De ce nu poti fi ca sora ta?”

Compararea fratilor, indiferent daca te complimenteaza sau te defavorizeaza, este intotdeauna un comportament toxic. “Chiar si un comentariu de genul ‘sora ta a fost intotdeauna geloasa pe tine’ te pune in conflict”, spune Friedman. Aceste tipuri de comentarii pot parea uneori magulitoare, ceea ce le poate face greu de observat, dar aproape intotdeauna contribuie la “dinamica toxica a barfei”.

“Ti-am dat totul”

Daca incerci sa vorbesti cu mama ta despre o problema care o pune intr-o lumina proasta, ea poate incerca sa incheie discutia spunand ceva de genul “Intotdeauna am facut totul pentru tine” sau “Ar trebui sa fii recunoscatoare”.

“E posibil sa fi fost acolo pentru tine in anumite situatii, dar nu in modurile in care ai avut nevoie”, spune Pinsly, si este important sa nu le amesteci pe cele doua. “Acest comentariu are scopul de a te face sa te simti vinovata, astfel incat sa te conformezi dorintelor ei”, adauga el.

A avea o relatie toxica nu inseamna neaparat ca ar trebui sa-ti indepartezi mama. Dar recunoasterea oricaruia dintre aceste comportamente in relatia cu ea ar putea fi un indicator ca ar trebui sa acorzi prioritate eforturilor de a face relatia mai echilibrata si mai sanatoasa. Stabilirea limitelor, comunicarea deschisa si chiar terapia de familie pot ajuta.

Foto: depositphotos.com