8 semne de trauma complexa pe care este posibil sa le treci cu vederea

1
De Alice Papuc
26 sept. 2024

Recunoasterea acestor semne poate reprezenta primul pas catre vindecare.

Oricat de dificil iti este sa auzi acest lucru, trebuie sa realizezi ca trauma complexa pe care ai trait-o candva iti poate afecta profund modul in care alegi sa te raportezi la tine insati, precum si la cei din jurul tau. Adesea, nu intelegi de ce faci anumite lucruri, crezand ca sunt simple trasaturi ale personalitatii tale. Cu toate acestea, anumite comportamente indica semne de trauma complexa, semne pe care le treci cu vederea. Iata 8 dintre acestea!

Esti people pleaser

Te trezesti deseori facand orice pentru a-i multumi pe ceilalti, chiar daca asta inseamna sa-ti sacrifici propriile nevoi si dorinte. Acest comportament poate sa fie o reactie la traume din trecut, cand ai invatat ca siguranta ta depinde de aprobarea celorlalti.

Nu te cunosti pe tine insati cu adevarat

Daca ai dificultati in a raspunde la intrebari simple despre tine – cum ar fi ce iti place sau ce iti doresti – este posibil sa fi pierdut contactul cu identitatea ta. Trauma poate sa te faca sa te adaptezi continuu la asteptarile altora, neglijandu-te pe tine, astfel ca nu stii cine esti cu adevarat si ce vrei sa faci in viata. Pur si simplu, tu esti obisnuita sa fii “cuminte” si sa “nu deranjezi”, astfel incat sa fii acceptata.

Esti perfectionista

Perfectionismul poate fi un mecanism de aparare impotriva durerii emotionale. Cand te fortezi sa faci totul perfect, incerci de fapt sa eviti critica sau respingerea, lucruri care, la un moment dat in viata ta, au fost extrem de dureroase.

Ai probleme de sanatate aparent inexplicabile

Trauma complexa nerezolvata se poate manifesta inclusiv la nivel fizic. Durerile cronice, problemele digestive, dezechilibrele hormonale sau alte afectiuni pentru care medicii nu gasesc explicatii clare pot fi, de fapt, un semnal ca porti cu tine o trauma din trecut.

Cum mi-a aratat corpul meu ca sufar de stres cronic

Te simti constant obosita sau lipsita de energie

Stresul si anxietatea prelungita pot duce la o stare continua de oboseala. Corpul tau este intr-o lupta constanta, iar acest lucru poate epuiza resursele tale de energie, chiar daca in exterior totul pare in regula.

Iti este greu sa stabilesti limite sanatoase

Daca iti este dificil sa spui „nu” sau sa te protejezi emotional de influentele negative, este posibil sa traiesti consecintele unei traume. Durerea emotionala la care ai fost supusa in trecut te poate face sa simti ca nu ai dreptul la propriul spatiu sau la limite sanatoase, astfel ca accepti orice, doar sa nu superi pe nimeni.

Eviti conflictul cu orice pret

Daca gasesti orice motiv pentru a evita conflictele, chiar si atunci cand ar fi necesar sa te aperi sau sa-ti exprimi opinia, acesta poate fi un semn ca trauma te-a facut sa te simti nesigura in situatii conflictuale.

Te temi sa ai succes

In trecut, orice moment de bucurie era urmat de tristete. Astfel, este firesc sa te temi de momentele de fericire si de succesul pe care il poti avea. Pur si simplu, creierul tau asociaza acest lucru cu o perioada imprevizibila.

Foto: depositphotos.com