Serotonina este o substanta cunoscuta sub numele de hormonul fericirii, fiind un neurotransmitator care ajuta la realizarea conexiunilor si transmiterea impulsurilor la nivelul sistemului nervos. Medicii spun ca aceasta scade in sezonul rece si ca nivelul ei creste odata cu venirea primaverii.
Trasaturile unice ale unui creier fericit
Iti poti restabili nivelul serotoninei prin diverse metode, insa, inainte de asta ar trebui sa aflam care sunt semnele nivelului ei scazut.
Ai probleme cu somnul
Adormi greu si seri la rand ai insomnie? Acest lucru se intampla din cauza nivelului scazut de serotonina care influenteaza productia de melatonina. Daca nivelul de serotonina este scazut, atunci si capacitatea de a produce melatonina este scazuta.
Esti obosita, desi te odihnesti suficient
Lipsa de energie, de motivatie, letargia si oboseala sunt printre primele semne care indica nivelul scazut de serotonina.
Te confrunti cu dureri de cap
Una dintre cele mai frecvente cauze ale migrenei este carenta de triptofan, precursorul serotoninei. O migrena poate dura intre 2 ore si 4 zile.
Ai probleme digestive
Nivelul scazut de serotonina declanseaza aparitia sindromului de colon iritabil, creste episoadele de constipatie si contractii musculare la nivelul tractului digestiv.
Baia de sunete, o noua practica wellness de incercat pentru energizare si diminuarea stresului
Apar starile de anxietate si depresia
Printre cele mai cunoscute semne ale nivelului scazut de serotonina se numara anxietatea si depresia. Cand ne dam seama ca deja a trecut o perioada buna de timp in care nu ne-am mai gasit motivatia, nu ne mai bucura nimic, am evitat sa vorbim cu prietenii si familia si nu mai simtim nevoia sa avem grija de aspectul nostru fizic, abia atunci aducem in discutie ca nivelul de serotonina ar putea fi scazut.
Crioterapia – riscuri, beneficii si tot ce trebuie sa stii
Ce ajuta la cresterea nivelului de serotonina?
Expunerea la soare – nu este nevoie sa astepti vara ca sa stai la plaja, este suficient sa te plimbi in fiecare zi, indiferent de sezon, cate 30 de minute la soare. Ideal ar fi sa faci asta in primele 30 de minute de la trezire.
Activitatea fizica – nu tuturor ne place, insa daca vrei sa ai o stare de spirit buna, e recomandat sa faci orice tip de exercitiu fizic (acasa, in sala de fitness, in cartier sau in parc).
Meditatia si masajul – daca sportul nu a fost niciodata punctul tau forte, poti practica meditatia, care ajuta la ameliorarea stresului. De asemenea, masajul are un efect detensionant.
Alimentele cu continut crescut de triptofan – consuma oua, nuci, banane, branza, tofu, ananas, kiwi, rosii, carne de curcan, somon si carne rosie.
Tu ce alte metode ai gasit pentru a-ti creste nivelul de serotonina atunci cand totul devine coplesitor?
Foto: depositphotos.com