Sfaturi pentru a-ti imbunatati memoria de la detinatorul recordului mondial pentru cea mai buna memorie

1
De Georgiana Dorobantu
18 oct. 2023

Daca exista cineva care poate da sfaturi pentru imbunatatirea memoriei, atunci acesta este Dave Farrow, detinatorul recordului mondial pentru cea mai buna memorie.

El a intrat de doua ori in Cartea Recordurilor pentru cele mai multe carti de joc memorate la prima vedere.

Farrow a reusit sa memoreze ordinea cartilor amestecate din 52 de pachete de carti de joc, adica 2704 de carti, la varsta de 21 de ani. Si-a redobandit titlul dupa ce recordul sau a fost doborat, reusind sa memoreze ordinea cartilor din 59 de pachete, adica 3068 de carti de joc. El a dezvaluit ca in copilarie a fost diagnosticat cu ADHD si dislexie si nimeni nu a crezut ca va fi capabil sa doboare un astfel de record.

„Pentru memorie si concentrare mentala, in general, cheia este noutatea”, a spus Farrow, autor al cartii „Brainhacker: Master Memory, Focus, Emotions, and More to Unleash the Genius Within”.

Moduri prin care iti poti imbunatati karma, pentru a atrage magia in viata ta

„Cu cat ceva este mai nou, cu atat sunt sanse mai mari sa ti-l amintesti. Dar in acelasi timp, daca o activitate este foarte noua, iar asta inseamna unica sau diferita, iti va provoca creierul mai mult”, spune specialistul, citat de Make It.

Iata care sunt cele mai bune trucuri pentru a-ti imbunatati memoria si concentrarea, recomandate de Dave Farrow:

 

Intervale scurte de concentrare intensa, urmate de perioade de pauza

„Avem acest creier puternic, dar avem o baterie foarte slaba pentru el”, spune Farrow. „Cheia este sa declansezi concentrarea la nevoie, nu sa-ti fortezi creierul sa stea concentrat timp de 24 de ore”, adauga specialistul.

Daca te straduiesti sa memorezi ceva sau sa te concentrezi pe o activitate, ar trebui alternezi concentrarea intensa timp de sase pana la opt minute cu pauze in care iti golesti complet mintea folosind meditatia sau exercitii de respiratie profunda, sugereaza expertul.

5 convingeri toxice la care este momentul sa renunti. Acesta e semnul tau sa faci o schimbare

„Acesta este, de fapt, unul dintre secretele care stau in spatele recordului meu Guinness. Nu as fi reusit sa memorez cartile din 59 de pachete amestecate daca as fi incercat sa le memorez pe toate dintr-odata”, spune el. „Daca o faci in intervale scurte, nu iti fortezi creierul atat de mult incat sa ai nevoie de o vacanta apoi ca sa-ti limpezesti mintea”, adauga Farrow.

Conversatii cu oameni noi

Sa cunosti oameni noi si sa intri in discutii interesante este stimulant pentru creier si poate fi grozav pentru imbunatatirea memoriei, spune Farrow.

„Trebuie sa fii sociabil. Iesi in lume si cunoaste oameni noi. Pentru persoanele care au Alzheimer sau dementa, sau pentru cei care au factori de risc pentru aceste afectiuni, cel mai bun lucru pe care il pot face este sa socializeze”, adauga specialistul.

Activitati care te provoaca

Nu te teme sa incerci ceva nou, mai ales daca esti de parere ca nu vei fi bun la acel lucru, spune expertul. De exemplu, sa inveti sa canti la un instrument muzical poate fi o provocare, dar chiar daca nu te descurci excelent, este foarte util pentru stimularea creierului.

„Cand ceea ce canti incepe sa sune bine, atunci devine mai putin provocator pentru creierul tau. Deci incearca mereu lucruri noi si fii aventuros”, mai spune Farrow.

De asemenea, poti incerca sa inveti o limba straina, sa jonglezi, sa schimbi singura uleiul de la masina si sa faci lucruri pe care nu le-ai mai facut niciodata, recomanda el.

Priveste in sus

Poate ca este dificil sa intelegi logica din spatele acestui sfat ciudat, dar este un truc care chiar functioneaza, spune Farrow. „Sa privesti in sus este tendinta pe care o ai atunci cand creierul incearca sa-si aminteasca ceva. Nimeni nu stie de ce, dar stim ca trimite mai multa energie catre cortexul cerebral si hipocamp, centrele de memorie ale creierului. Prin urmare, privind in sus iti imbunatatesti memoria”, declara Farrow.

Exercitii de respiratie

Din cand in cand, Farrow recomanda sa respiri suficient de adanc incat pieptul sa ramana pe loc, dar abdomenul sa se ridice si sa coboare.

„Vei observa o schimbare la nivelul creierului si te vei relaxa”, spune el. Acest truc este foarte util in special daca simti ca nu te poti concentra sau nu iti poti aminti anumite informatii pentru ca esti extrem de stresat.

3 moduri simple prin care iti poti dezvolta inteligenta relationala

„Studentii cu care am lucrat asupra acestei tehnici isi aminteau de obicei mai multe informatii dupa ce respirau adanc de cateva ori, in special atunci cand erau stresati”, declara Farrow.

Alte trei trucuri simple recomandate de Farrow:

Stai din cand in cand intr-un picior.
Spala-te pe dinti cu mana stanga daca esti dreptaci si cu dreapta daca esti stangaci.
Propune-ti sa memorezi numele si chipurile oamenilor noi pe care ii cunosti.

Foto: freepik.com