Depresia – care este una dintre cele mai frecvente tulburari de dispozitie – poate varia foarte mult de la persoana la persoana. Sa traiesti ocazional momente de tristete este ceva absolut normal, face parte din firea umana, motiv pentru care este greu sa iti dai seama cand se transforma intr-o problema persistenta si grava, care necesita ajutor.
Tulburarea depresiva majora (MDD), cunoscuta si sub denumirea de depresie clinica, este mai mult decat un singur sentiment. Este o afectiune mintala debilitanta care se poate strecura pe nesimtite in viata ta, starnind o multime de ganduri si emotii ce te pot face sa simti ca viata nu merita traita.
8 carente nutritionale responsabile de depresie si anxietate
Este important sa iti amintesti ca a te simti in acest fel nu este vina ta, deoarece depresia este o afectiune complicata, care adesea nu are o singura cauza clara, spune Anne H. Gilbert, M.D., psihiatru clinician la Indiana University Health. De fapt, potrivit Institutului National de Sanatate Mintala, cercetarile arata ca depresia se poate dezvolta din cauza unei combinatii de factori genetici, de mediu sau psihologici, dintre care multi pot fi in afara controlului propriu.
SIMPTOMELE TULBURARII DEPRESIVE MAJORE
Daca prezinti unul dintre primele doua simptome (si cel putin patru dintre simptomele ramase), in cea mai mare parte a timpului si au trecut cel putin doua saptamani, este posibil sa te confrunti cu o forma de depresie, conform criteriilor prezentate in Manualul de diagnostic si statistic al Tulburarii mentale (DSM-5).
1. Te simti in permanenta trista, fara speranta sau goala pe dinauntru: acorda o atentie deosebita acestor emotii. In special, daca se simt extrem de coplesitoare, nu par sa aiba un motiv exact care le declanseaza si nu dau semne sa dispara odata cu trecerea timpului.
2. Ti-ai pierdut interesul pentru propriile pasiuni: depresia este adesea caracterizata prin pierderea motivatiei de a face activitati care pana nu demult te faceau fericita. Fie ca este vorba de pasiuni legate de arta sau de antrenamentele la sala, daca azi nu mai ai nicio chemare spre ele, inseamna ca ceva este in neregula cu tine.
3. Simti ca esti pe cale sa bati pe cineva: starea de iritabilitate se poate manifesta diferit de la persoana la persoana. In ciuda acestui fapt, cand vorbim de simptomele tulburarii depresive majore, iritabilitatea ajunge in punctul in care esti in stare sa te lupti fizic cu oricine iti iese in cale.
4. Esti epuizata: s-ar putea sa iti fie greu sa te ridici din pat, sa nu ai energia necesara pentru a-ti pregati pranzul sau nici macar pentru a face dus si a te pieptana.
TULBURARE DEPRESIVA MAJORA
5. Programul tau de somn nu ajuta: in ciuda faptului ca respecti o rutina de somn consecventa, dar si cele 7-8 ore de somn pe noapte, este foarte posibil sa apara probleme cu adormitul noaptea. Sau ai putea sa te simti atat de obosita incat sa dormi peste ora obisnuita de trezire.
Muschii „secreti” care alungesc, tonifiaza si subtiaza picioarele: 5 antrenamente eficiente
6. Nu te poti concentra: sa te concentrezi la activitatile legate de munca a devenit un lucru aproape imposibil. Te poti simti confuza sau sa iti simti creierul blocat. De asemenea, nu te simti in stare sa iei decizii.
7. Modificarile apetitului sunt semnificative: pot exista momente cand nu mananci deloc sau cand mananci in exces. O sa ai perioade in care fie slabesti foarte mult, fie te ingrasi vizibil.
8. Ai dureri inexplicabile: depresia se poate manifesta sub forma unor simptome fizice cum ar fi dureri, dureri musculare, dureri de cap, crampe sau probleme digestive, care nu par sa se amelioreze cu tratament, potrivit Institutului National de Sanatate Mintala.
9. Te simti extrem de nelinistita sau letargica: s-ar putea sa ai dificultati in a sta nemiscata sau sa ai o stare generala de neliniste, fara un motiv clar. S-ar putea sa te misti, sa te deplasezi si sa vorbesti mult mai lent decat in mod normal.
10. Ai ganduri suicidare sau de automutilare: in cazuri grave, depresia poate duce la ganduri despre moarte sau sinucidere. Daca se intampla acest lucru, este esential sa vorbesti cu un prieten bun sau un membru al familiei si sa ceri ajutorul unui psiholog sau medic psihiatru.
Daca prezinti simptome din lista, nu intarzia sa mergi la un medic specialist in domeniu. Daca iti va pune diagnosticul de tulburare depresiva majora, atunci o sa incepi imediat tratamentul si terapia. Promit ca te vei simti mult mai bine, asa ca nu amana vizita la medic.
Foto: Unsplash.com