Simti ca problemele tale nu sunt suficient de mari ca sa faci terapie? Semne ca suferi de sindromul impostorului

1
De Georgiana Dorobantu
28 feb. 2023

In general, ideea de a apela la terapie inseamna pentru cei mai multi dintre noi ca exista o problema „serioasa” care trebuie rezolvata.

Din aceasta cauza, avem obiceiul de a tine secret tratamentele de sanatate mintala. Astfel stigmatul se mentine si prin urmare unele persoane evita sa apeleze la terapie sau tratament.

Psihologul Roberta Babb, din cadrul Hanover Center, declara pentru harpersbazaar.com ca acest lucru contribuie la „sentimente de rusine, vina, frustrare, tristete si anxietate – sa numim doar cateva dintre ele.”

„Toate acestea contribuie in mod constient sau inconstient la decizia de a nu apela la terapie, ceea ce ii face pe oameni sa se simta blocati, nefericiti si sa nu traiasca viata pe care o merita”, adauga psihologul.

Toate dificultatile sunt valide

Potrivit psihologului Jenna Vyas-Lee, unul dintre motivele cel mai des intalnite pentru care oamenii aleg sa nu apeleze la ajutorul terapiei este credinta ca „toata lumea are probleme la un moment dat”. Inseamna ca, in general, consideram ca a fi o fiinta umana poate fi dificil pentru oricine la un moment dat de-a lungul vietii, dar si ca exista presiunea de a face fata, asa cum fac „ceilalti”.

7 lucruri care, in realitate, nu iti vor asigura o viata fericita (si 7 lucruri care o vor face)

„Sentimentul ca ar trebui sa faci fata este unul dintre multele motive pentru care oamenii amana terapia. Multi oameni nu realizeaza impactul pe care problemele lor le au asupra lor si asupra celor din jurul lor. Acest lucru devine mai clar dupa ce acele probleme sunt indepartate prin terapie”, adauga psihologul.

„O conceptie comuna este cea ca nefericirea si anxietatea la un nivel mic sunt parti fundamentale ale vietii si ca ar trebui acceptate. Acest lucru nu este adevarat si terapeutii se bucura atunci cand pacientii traiesc vieti mai implinite”, adauga psihologul.

Nicio problema nu este prea mica

In mod similar, se pare ca suntem in general prea duri cu noi insine, spune Dr. Vyas-Lee. Este un alt motiv pentru care nu luam in considerare terapia.

Invata sa traiesti in prezent. Sfaturi pe care sa le aplici chiar de astazi pentru a duce o viata constienta

„Nu ai nevoie de un diagnostic al unei probleme de sanatate mentala pentru a beneficia de terapie. Multi cred ca trebuie sa fie ‘nebuni’ sau complet coplesiti ca sa apeleze la ajutor. Toate dificultatile sunt valide – indiferent cat de mari sau mici ti se par. Mai mult, exista uneori mai multe dificultati sau bariere psihologice decat cele de care esti constienta. Terapia le scoate la lumina si te ajuta sa le rezolvi”, adauga experta.

Convingerea ca trebuie sa fi trecut prin ceva extrem de grav in viata ca sa fie nevoie sa faci terapie este „gresita, incorecta si, de fapt, ironica”, sunt de parere specialistii. Cu totii trecem prin dificultati de-a lugul vietii, prin urmare de ce sa nu primim sprijin pentru a le depasi cu adevarat?

„Nu exista nicio problema sau experienta care nu merita sa fie abordata intr-o discutie terapeutica”

„Pentru multi oameni care nu sunt familiarizati cu terapia, problemele pentru care ‘merita’ sa faci terapie sunt cele care provoaca tulburari acute si cronice. Insa exista adesea numeroase lucruri care contribuie la nefericirea sau nemultumirea unei persoane”, spune Dr. Babb.

De asemenea, oamenii nu inteleg exact cum se desfasoara o sedinta de treapie, un alt motiv pentru care ezita sa se inscrie.

„Terapia este o oportunitate de a avea intalniri regulate, dedicate, intr-un spatiu sigur, in care se pot concentra asupra lor si in care pot explora, se pot gandi si se pot intelege mai bine pe ei insisi, deciziile lor, tiparele de relatii si experientele lor de viata. Nu exista nicio problema sau experienta care nu merita sa fie abordata intr-o discutie terapeutica”, spune medicul.

Terapia reactiva versus terapia proactiva

Perceptia ca terapia este folosita ca o reactie la o criza sau o situatie serioasa in viata unei persoane nu este corecta in realitate si ii opreste pe oameni sa apeleze la tratament. „Terapia este vazuta adesea ca o actiune reactiva – ceva ce o persoana ‘face’ atunci cand are o problema grava sau trece printr-o criza. Desi este una dintre functiile sale, terapia este mult mai mult de atat si poate fi si preventiva, nu doar reactiva”, spune psihologul.

7 motive principale pentru care oamenii mint, conform psihologilor

Medicul adauga ca terapia este despre bunastarea mentala, fizica, sociala si relationala, iar toate acestea sunt dinamice. „Desi este o forma de tratament pentru unele dificultati, din pacate este o modalitate ingusta de a o privi”, adauga Dr. Babb.

„Terapia este de ajutor cand oamenii sunt calmi, cand pot fi curiosi si se pot gandi la unele lucruri – si oamenii nu trebuie sa aiba o stare proasta a sanatatii mentale, sa fie in suferinta sau sa treaca printr-o criza ca sa apeleze la terapie si sa profite de beneficiile ei”, spune psihologul.

Foto: depositphotos.com