Nevoia de a afla adevarul, motivul care l-a determinat pe partener sa te paraseasca, devine rapid o obsesie si te transforma intr-un detectiv care cauta la nesfarsit indicii si raspunsuri. Insa, potrivit specialistului in relatii Elizabeth Earnshaw, asta este fix comportamentul pe care nu trebuie sa il ai dupa ce ai fost parasita fara explicatii.
Adevaratul motiv pentru care femeile nu ii pot schimba pe barbatii pe care ii iubesc
Daca in mod normal, dupa o despartire sau o pierdere a unei persoane pe care ai iubit-o mult se recomanda sa iti dai timp sa suferi si mai apoi sa te vindeci, cand esti parasita fara explicatii, nu prea ai timp la dispozitie sa suferi. “Cautarea unor raspunsuri este o incercare de a simti ca ai control”, este de parere Elizabeth Earnshaw, terapeut de familie. Dar, oricat de naturala ar fi inclinatia spre a intreba “de ce”, adevarul rece si dur in ceea ce priveste orice fel de pierdere este ca, de obicei, nu putem sti toate raspunsurile.
CE SA NU FACI ATUNCI CAND ESTI PARASITA
In cazul unei despartiri bruste, ramai la final cu un bagaj de informatii cel mai probabil fara sens, pe care fostul ti le-a oferit intr-o ultima conversatie si care mai mult te-au afundat in ceata sau mai multa durere ti-au provocat. “It’s not you, it’s me” (Nu esti tu vinovata, eu sunt) sau “Am nevoie sa stau o perioada de timp singur” sunt doar cateva dintre motivele indrugate de ei, care te vor face sa iti pierzi mintile. Singura si abandonata, vei petrece mult timp in camera ta incercand sa cauti raspunsuri. Raspunsuri pe care s-ar putea sa nu le primesti niciodata.
Exista viata dupa divort: 10 modalitati de a te pune pe picioare
Iti vei imagina ca sigur partenerul tau avea o aventura si te-a parasit pentru o alta. Ori ca si-a dorit o simpla aventura cu tine, nimic serios. Apoi o sa incepi sa iti faci griji ca tu ai fost de vina, ca tu nu i-ai oferit spatiu si libertate sau, dimpotriva, nu i-ai acordat atentia pe care si-o dorea. “Se poate crea o bucla care poate deveni aproape compulsiva”, sustine Elizabeth Earnshaw.
CUM ITI DAI SEAMA CA ESTI BLOCATA IN ROLUL DE-A DETECTIVUL
Cautarea raspunsurilor dupa o despartire brusca se poate transforma rapid intr-o capcana fara sfarsit, iar tu nu iti poti da seama odata ce te afli in ea.
Potrivit lui Earnshaw, exista cateva semne de avertizare care te pot ajuta, totusi, sa nu cazi in capcana:
- Te trezesti ca petreci mai mult timp gandindu-te la motivul pentru care el a facut ceea ce a facut, in loc sa te gandesti la ce poti face ca sa iti fie tie bine si sa te ajuti singura sa mergi mai departe. Acest tip de comportament este mai mult regresiv decat progresiv si poate duce la cautarea inutila a unor explicatii care nu vor fi niciodata suficiente.
- Cauti frecvent informatii despre fostul tau, fie verificandu-i conturile de pe retelele sociale, fie intreband prietenii comuni sau chiar pe prietenii lui si familia lui. Cat timp nu ii vei sterge numarul de telefon si nu il vei mai verifica in online, vei ramane blocata emotional in relatia care s-a incheiat si nu va mai exista cale de intoarcere.
- Apropiatii iti atrag atentia ca petreci prea mult timp analizandu-l pe fostul. Tine cont de faptul ca, din exterior, ei pot vedea mai bine decat tine. Uneori ar trebui sa mai asculti si de ei.
CE POTI FACE IN LOC SA CAUTI RASPUNSURI
Impulsul de a juca rolul de detectiv dupa ce ai fost parasita izvoraste din dorinta de a te linisti atunci cand nimic nu are sens. Ceea ce poti face in schimb este sa gasesti o modalitate prin care sa iti redirectionezi gandurile si sentimentele dupa despartire.
O sugestie? Scrie o lista de intrebari la care ai raspunsuri, dar si la care nu ai raspunsuri. Ai timp la dispozitie o saptamana sa revii asupra lor, timp in care cu siguranta vei adauga raspunsurile si acolo unde lipseau.
Simplul fapt ca asterni pe hartie aceste intrebari, ca le vizualizezi, te poate ajuta sa domolesti haosul in care traiesti acum. Si parca totul incepe sa capete sens.
In acelasi timp, poti sa scrii in jurnal, poti sa asculti muzica care parca a fost scrisa pentru suferinta ta, sa te uiti la imagini cu voi doi si poti sa plangi. “La sfarsitul acestui timp, sa ai deja planuita o activitate drept prim pas spre vindecare. Ceva care sa iti hraneasca sufletul si mintea si sa te linisteasca”, spune specialistul in relatii.
Daca mintea continua sa rataceasca pe teritoriul “de ce”, Elizabeth Earnshaw sugereaza sa utilizezi o tehnica de schimbare a focalizarii numita cei “4 R”, dezvoltata de psihiatrul Jeffrey Schwartz: Reeticheteaza, Reatribuie, Reorienteaza si Reevalueaza.
Foto: depositphotos.com