Sistemul tau imunitar e la pamant cand ai o inima ranita

1
De Maria Dima
14 iun. 2019

Singuratatea prezinta la fel de multe riscuri asupra sperantei tale de viata ca si fumatul. Pielea noastra reactioneaza atunci cand emotiile dau navala. Virusii fac casa buna cu orice suparare te cuprinde. Sistemul tau imunitar sufera in rand cu tine!

Am simtit-o pe pielea mea. In 2 luni ajunsesem la performanta de a avea 3 infectii urate in gat si „una bucata” otita de toata frumusetea. Asta in conditiile in care afara erau 33 de grade.

Toate sistemele mele o luasera razna. Stomacul se chinuia sa faca fata la tonele de antibiotice pe care i le dadeam. Nu am schimbat nimic in viata mea. Nu m-am mutat in alta tara, nu mi-am schimbat dieta sau obiceiurile. Care era cauza atator dereglari spontane? Incheiasem o relatie pentru care ma dedicasem trup si suflet. Acum, evident, sufereau tot in tandem.

Emotiile mele tinute in frau imi blocau gatul. La propriu. Cuvintele nespuse, marturisirile reduse la tacere se acumulasera exact acolo. Corpul meu stia ce face. Ma forta sa le rezolv, sa le verbalizez, sa le scot afara. Nu ma mai lasa sa inghit minciunile pe care mi le spuneam de atata timp.

Am aflat apoi ca, in ciuda faptului ca suntem mai mult bacterii decat oamenii, avand in vedere ca numai 42% din celulele noastre sunt umane, restul fiind niste microbi colonisti, corpul tot stie sa asculte de suflet. Iar atunci cand ramane ceva nerezolvat, stie sa-l ajute sa scoata suferinta din sistem. Asa cum poate el. Asa cum, de multe ori, nu putem noi.

Mintea noastra gaseste moduri de a se exprima pe corp

Un fost pilot de armata, cu mii de ore de zbor si situatii uneori imposibile carora le face fata cu succes de atata timp, se confrunta mereu cu aceeasi conditie ciudata a pielii. De fiecare data cand zbura deasupra unui anumit canion din USA, fruntea lui exploda intr-un herpes de neexplicat. Mereu numai deasupra aceleiasi locatii. De ce? Prietenul lui murise in acel canion. Facusera schimb de ture in ziua in care a murit. Pana nu a renuntat la vinovatie, nu a scapat nici de eruptia pielii.

O eleva de clasa a12-a, balerina profesionista, nu mai doarme noaptea de stres. Nu stie ce o sa faca in continuare cu viata ei: merge la facultate sau isi continua cariera de balerina? In scurt timp, dezvolta un neg pe talpa care-i face viata amara si o impiedica sa-si continue dansul din cauza durerii. Il trateaza, dar revine mereu si uite-asa, negul cu pricina ajunge sa ia decizia pentru ea: abandonarea carierei de dans. De fapt, negul dadea forma fizica a deciziei pe care adolescenta se temea sa o verbalizeze: nu mai vreau sa dansez. Odata asumata hotararea, si problema a disparut de tot.

Un baietel de 10 ani, ce s-a nascut cu eczema pe care o tine sub control cu medicamente, nu-si mai poate reveni la normal, dintr-odata. Ce s-a intamplat de nu mai functioneaza tratamentul dintotdeauna? Tocmai isi pierduse mama intr-un accident de masina. Dupa numai 3 saptamani de terapie si adresare a cauzei interne, leziunile au inceput sa se vindece.

Interdependenta dintre starea noastra emotionala si cea fizica este reala

Cazurile de mai sus sunt intamplari reale adunate de specialisti din Boston. Insa nu e nevoie de un expert sa-ti spuna ce cu siguranta ai trait si tu. O raceala din senin, tulburari ale sistemului digestiv dupa o perioada de stres, fluctuatii in greutate dupa o despartire. Insomnii si anxietati create de plecarea partenerului sau mutarea in alt oras.

Un alt studiu a aratat ca 249 dintre cei care pierdusera un copil au fost diagnosticati cu 404 boli acute in primul an de la tragedie.

Cele 22 de reguli pentru o viata lipsita de stres direct de la liderul psihiatriei mondiale

Sindromul inimii ranite

Se pare ca nu degeaba se zice ca ai o “inima franta”.  Este foarte posibil sa simti palpitatii, presiune sau durere in capul pieptului atunci cand te confrunti cu emotii puternice sau stres.

Daca inmagazinezi toate energiile negative si nu-ti dai voie sa le traiesti, sa te descarci, sistemul tau imunitar duce greul. Este mult mai susceptibil la infectii si nu mai poate functiona la capacitate normala.

Unde se aduna stresul – Cele mai vulnerabile zone ale corpului

Gravitatea este dictata de natura emotiei, intensitatea ei si de perioada de timp in care ai tinut-o sub pres, iar transpunerea bolii in plan fizic poate dura si cativa ani buni.

Degeaba adresam efectele, daca nu tratam cauza

Asa ca inainte sa iei toti medicii la rand, gandeste-te ce anume ai putea schimba pentru a gestiona mai bine orice eveniment suparator din viata ta. Intoarce-te la activitatile care-ti aduc bucurie, chiar si de moment, la yoga, meditatie, comedii si iesiri la stand-up.

Asculta-ti corpul! Semnalele pe care ti le transmite iti pot salva viata

Apeleaza la prieteni, familie si chiar specialisti. Fii atenta la semnele disperate pe care ti le transmite corpul tau si nu ignora nicio schimbare.

Foto: Shutterstock.com