Inca de cand eram copii, am auzit in jurul nostru ca ambitia si determinarea sunt calitati extrem de valoroase pentru cresterea noastra. Intr-adevar, este important sa iti dezvolti aceste abilitati. Cu toate acestea, ceea ce nu ni se spune este ca, uneori, planul initial poate deveni daunator si toxic, daca nu renuntam la timp.
Asadar, cand e bine sa perseverezi si cand e bine sa renunti? Un psiholog iti spune cum sa iti dai seama ce trebuie sa faci pentru evolutia ta continua.
3 situatii cand e bine sa renunti la ce ti-ai propus la un moment dat
1. Realizezi ca sanatatea ta mentala se degradeaza accelerat
Uneori, ne setam obiecte foarte ambitioase si nici nu concepem sa nu le atingem. Incepem sa lucram pentru ele, facem sacrificii si ne intrecem limita dupa limita. Totul de dragul rezultatului care ne va aduce atat de multa satisfactie!
Partea interesanta apare atunci cand simti ca nu mai poti. Fie ca te confrunti cu anxietate, depresie sau alte simptome care iti semnaleaza ca sanatatea ta mentala nu e chiar cea mai buna, probabil te intrebi ce e de facut.
Cand e bine sa renunti? Atunci cand iti este greu sa te dai jos din pat dimineata. Atunci cand te simti coplesita in fiecare seara. Pe scurt, atunci cand iti dai seama ca este momentul sa faci cativa pasi in spate si sa evaluezi importanta scopului tau, in raport cu sanatatea ta fizica si mentala.
Ti-ai incarcat telefonul azi, dar pe tine cand o sa te incarci?
2. Iti dai seama ca nu mai rezonezi cu obiectivul setat la inceput
Stii acele povesti de succes, cu oameni care ating performante uluitore in domeniul lor de activitate si spun cu entuziasm ca si-au dorit sa faca asta inca de la 3 ani? Ei, bine, aceste cazuri sunt foarte putine. De cele mai multe ori, dorintele, nevoile si telurile se schimba pe parcurs.
Asadar, chiar daca visul tau a fost sa devii medic, artista, avocata sau instructoare de fitness, s-ar putea sa iti dai seama, la un moment dat, ca ai alt vis. Iar in acel moment, este in regula sa renunti la visul vechi si sa faci ceea ce simti ca te entuziasmeaza cel mai tare!
3. Corpul iti da semne ca are nevoie de altceva
Poate ca te-ai apucat de o anumita dieta si ti-ai propus sa o urmezi intocmai, pentru cateva luni sau chiar mai mult. La inceput, totul merge perfect. Corpul arata din ce in ce mai bine, tu ai energie si esti increzatoare. Pe parcurs, incepi sa te simti din ce in ce mai slabita, iar mancarea din meniu a devenit o corvoada. Starea ta generala nu seamana deloc cu cea de la inceput.
In aceasta situatie, probabil ca mintea ta iti tot spune ca ar fi un semn de lasitate sau de delasare daca ai renunta la plan. Ba chiar s-ar putea sa te critici foarte dur, iar acest lucru nu va duce decat la si mai multa frustrare.
4 moduri prin care sa-ti recapeti energia la ora 3 dupa-amiaza – fara sa bei cafea
Solutia? Renunta la dieta (sau la orice altceva iti provoaca starile descrise mai sus). Ajusteaza felul in care mananci, fa mai mult sport si testeaza mai multe variante, pana o gasesti pe cea care functioneaza pentru tine. In acest caz, versatilitatea si adaptabilitatea sunt mai importante decat ambitia de a te tine de un plan strict!
Foto: Unsplash.com