5 situatii in care trebuie sa analizezi mai mult gandurile care nu iti dau pace

1
De Irina Constantin
13 nov. 2020

Ai un gand care iti tot traverseaza mintea, din cand in cand. Ar trebui sa ii acorzi mai multa atentie sau sa il ignori, pur si simplu?

Este o intrebare buna. In mod clar, nu fiecare gand necesita o analiza atenta. Daca am face acest lucru, am obosi extrem de tare si nu ne-am mai putea concentra la nimic altceva decat la ideile razlete care „alearga” prin creier.

Totusi, cand trebuie sa iti analizezi gandurile? Ei, bine, un raspuns universal ar fi „atunci cand nu dispar sau incep sa te deranjeze”. In acest caz, este clar ca ar fi bine sa investighezi putin subiectul!

5 situatii in care poti fi sigura ca trebuie sa iti analizezi gandurile

1. Gandul apare de foarte multa vreme

Unele ganduri vin si pleaca, iar altele se agata de tine si nu te lasa in pace cu lunile. Daca un anumit gand apare frecvent si nu pare sa te paraseasca prea curand, este posibil ca acesta sa necesite mai multa atentie din partea ta.

Poate sa fie vorba despre un gand ce trebuie sa fie constientizat, procesat sau analizat pentru a-ti putea da seama cum poate fi folosit in favoarea ta.

2. Gandul te impiedica sa faci altceva

Lucrezi de zor la un proiect important si, deodata, gandul vinovat se instaleaza in minte si te ingheata. Nu te mai poti concentra asupra a ceea ce faceai inainte, nu poti alunga gandul si, orice ai face, acesta continua sa se deruleze in creierul tau.

Atunci cand o idee te impiedica sa iti efectuezi taskurile zilnice, este clar ca ea trebuie sa fie analizata indeaproape. Oare ce vrea sa iti transmita si ce poate sa insemne? Nu iti fie teama sa procesezi informatia!

3. Gandul te tine treaza noaptea

Daca un anumit gand nu te lasa sa dormi, stii, fara indoiala, ca este momentul sa ii acorzi toata atentia ta. Totusi, nu face asta in timpul noptii. Cand nu poti sa adormi, respira adanc, transmite-i gandului ca te vei ocupa de el maine dimineata si incearca sa te culci.

Apoi, a doua zi, pune totul pe hartie si incearca sa procesezi ceea ce se intampla in mintea ta. Daca ai nevoie de ajutor, nu ezita sa apelezi la un specialist. Acesta te va ghida cu rabdare si te va sprijini, in timp ce tu iti procesezi emotiile si gandurile care te nelinistesc.

4. Gandul pare din ce in ce mai puternic

Ai crezut ca a plecat sau ca va ramane in mintea ta, intr-o stare latenta. Cu toate acestea, pare ca gandul respectiv devine din ce in ce mai intens, parca urland pentru a se face auzit.

In aceasta situatie, stabileste o zi si o ora in care ai timp sa te ocupi de el. Un gand care revine cu insistenta nu este un gand care poate fi ignorat pe termen lung!

5. Simti nevoia sa „bagi sub pres” gandul respectiv

Daca gandul tau iti provoaca sentimente de rusine, vinovatie sau te face sa il ascunzi rapid oriunde se poate, este un semn ca acest gand te afecteaza, intr-un fel sau altul.

Si cum orice gand ascuns iese, la un moment dat, de dupa perdea, nici macar nu are rost sa te chinui sa il faci nevazut. Scoate-l afara, scrie-l intr-o agenda si analizeaza-l. Cum te face sa te simti? Ce doreste sa iti transmita? Raspunde-ti sincer la aceste intrebari si vei reusi sa asimilezi informatia si sa scapi de gandurile chinuitoare!

Foto: Unsplash.com