Desi nu sunt pusi intotdeauna intr-o lumina buna, introvertitii sunt plini de calitati. Sunt persoane creative, prefera grupurile restranse si apropiate, le place sa petreaca timp singuri, sa lucreze in medii linistite si, atentie, nu sunt persoane timide. Specialistii atrag atentia asupra acestui aspect: a fi introvertit nu inseamna a fi timid.
Ghidul unei introvertite: 3 mituri demontate si cum sa profiti de calitatile tale unice
Ca sa intri in gratiile unui introvertit, trebuie sa ajungi sa il intelegi, iar ca sa il intelegi, trebuie sa afli ce anume ii creeaza disconfort. Iata 9 situatii stresante pe care le traiesc introvetitii si din care sa ii salvezi atunci cand poti:
SA FIE IN CENTRUL ATENTIEI SI SA VORBEASCA IN PUBLIC
In timp ce unele persoane se hranesc cu momentele in care se afla in centrul atentiei, pentru introvertiti asta inseamna sa traiasca un cosmar real. Nu se simt confortabil in lumina reflectoarelor, nu le place sa se vorbeasca despre ei intr-un grup, moment in care toate privirile sunt indreptate spre ei si, bineinteles, devin anxiosi atunci cand seful le cere sa isi expuna ideile in timpul sedintelor.
Chiar daca pot avea cele mai bune idei dintre toti, anxietatea si timiditatea ii vor impiedica sa se exprime cu voce tare. Asadar, daca nu vor sa fie in centrul atentiei, atunci este exclus din start si vorbitul in public.
VIZITE NEANUNTATE
Introvertitii nu au o problema cu oamenii. Le place sa aiba prieteni si nici nu dau inapoi de la a primi musafiri intr-o zi de weekend. Problema apare atunci cand la usa le bate un cunoscut care nu si-a anuntat vizita dinainte.
Si asta pentru ca introvertitii au nevoie sa se pregateasca mental pentru intalnirile cu oamenii si socializare. Daca vrei sa te bucuri de compania lor, anunta-i macar cu cateva ore inainte sa ajungi in fata scarii.
DISCUTII CU NECUNOSCUTI
Atunci cand sunt obligati de circumstante sa poarte o discutie cu o persoana total necunoscuta, introvertitilor parca le pica cerul in cap. Desi le plac conversatiile profunde si semnificative, daca sunt prinsi in pauza de masa intr-o discutie despre vreme sau alte generalitati, atunci vor incerca sa fuga “mancand pamantul”.
Asa ca data viitoare cand vezi un introvertit prins intr-o conversatie, salveaza-l!
INTERACTIUNEA CU OAMENI CAND SUNT OBOSITI
Introvertitii ajung sa fie epuizati mult mai repede decat extrovertiti. Iar daca situatia inseamna sa se ocupe personal de lucruri importante si sa interactioneze cu alti oameni, atunci se vor simti epuizati mental, fizic si emotional. Au nevoie de pauze dese, dar si de putin spatiu pentru a functiona corect.
SA FACA OBSERVATIE CUIVA
Persoanele introvertite sunt persoane extrem de sensibile, iar daca vor fi pusi in situatia in care trebuie sa faca observatie cuiva sau sa atraga atentia, aceasta experienta ii va epuiza emotional. Ei incearca sa gaseasca mereu modalitati prin care sa fie respectuosi atunci cand se afla in situatii de genul si, uneori, ajung sa fie duri chiar cu ei insisi. Totul pentru ca nu vor sa jigneasca sau sa raneasca pe nimeni. Chiar daca este o critica constructiva, le este aproape imposibil sa o faca.
MERSUL LA PETRECERI
Introvertitii nu au nicio problema cu petrecerile in sine. Petrecerile de care sunt ingroziti sunt cele cu sute de invitati, unde este un haos total si trebuie sa tipi pentru a vorbi cu cineva. Mai mult, daca sunt fortati sa ia parte la un astfel de eveniment, atunci toate orele petrecute acolo vor duce la una dintre cele mai stresante experiente pentru ei.
Intalnirile intime, in grupuri restranse si locatii familiare, sunt pe placul lor si se vor simti cu adevarat in largul lor.
CAND CINEVA II INTREABA DESPRE VIATA PERSONALA
In timp ce este la moda sa iti expui viata personala pe retelele de socializare, introvertitii nu se impaca bine nici macar cu ideea de a raspunde intrebarilor legate de acest aspect. Iti vor raspunde, insa cu greu, deoarece vor sa se gandeasca inainte de a ajunge sa se deschida in fata ta.
APELURILE TELEFONICE SI APELURILE VIDEO
Introvertitii urasc sa primeasca apeluri telefonice ori sa sune pe cineva. Mai mult, daca cineva incearca sa ii sune cu camera video, s-ar putea sa isi iasa din minti. Apelurile telefonice si apelurile video accentueaza anxietatea sociala a unui introvertit si reprezinta doua dintre cele mai stresante experiente. Atunci cand sunt nevoiti sa raspunda, vor fi scurti si la obiect.
PROIECTELE DE GRUP
Introvertitii prefera sa lucreze singuri, deoarece ii ajuta sa aiba controlul si nu sunt nevoiti sa interactioneze cu alti oameni. Proiectele de grup nasc experiente extrem de stresante pentru acestia, facandu-i sa se simta coplesiti si anxiosi. Nu sunt incapabili sa se descurce, dar le este foarte greu.
Foto: depositphotos.com