Specialistii au concluzionat: oamenii cu trasaturi opuse nu se atrag cu adevarat

1
De Alice Papuc
3 nov. 2023

In ciuda opiniei populare, contrariile nu se atrag. Cel putin, nu atunci cand vine vorba despre o relatie romantica.

“Contrariile se atrag”. Desigur, este vorba despre pasiune, chimie, dorinta, drama si conflicte. Dar contrar celor vazute in telenovele, problemele nu se rezolva intotdeauna in dormitor. Cand pasiunile, stilurile de viata, credintele si valorile nu se aliniaza, scanteia dispare, astfel ca nu mai ramane niciun fundament pentru cuplu. Aceasta este si concluzia la care au ajuns specialistii: contrariile nu se atrag cu adevarat.

5 lectii importante de viata pe care Matthew Perry ni le-a lasat lasat, prin personajul sau Chandler Bing, din „Friends”

Conform cercetarii, intre 82% si 89% din trasaturile analizate erau similare intre parteneri, doar 3% fiind considerate semnificativ diferite.

Pentru acest studiu, cercetatorii au revizuit studiile anterioare privind cat de asemanatori sau diferiti erau partenerii din relatiile heterosexuale. Deoarece comportamentul poate fi diferit pentru cuplurile de acelasi sex, cercetatorii investigheaza aceste relatii separat. Studiul a continuat cu o noua analiza a 133 de trasaturi de caracter, din aproape 80.000 de cupluri de sex opus inrolate in proiectul UK Biobank.

In ambele parti ale studiului, cuplurile erau in mare masura asemanatoare in ceea ce priveste o serie de trasaturi, inclusiv opinii politice si religioase, nivelul de educatie si anumite masuratori ale IQ-ului. Fumatorii inraiti, cei care consumau alcool in exces si cei care nu consumau alcool deloc aveau tendinta sa se asocieze cu persoane care impartaseau aceleasi obiceiuri.

Adevaruri nespuse despre cum se transforma relatiile de iubire de-a lungul anilor

Pana unde merg aceste asemanari?

Cuplurile aveau tendinta chiar sa aiba acelasi an de nastere si sa prezinte asemanari si in ceea ce priveste trasaturi mai putin studiate, cum ar fi cati parteneri sexuali au avut si daca au fost alaptati in copilarie.

Cand parea sa se atraga opusii, asociatiile erau adesea slabe si nesigure. Acest lucru s-a observat in cazul oamenilor matinali care se asociau cu cei care sunt activi in timpul noptii, persoanele stangace cu cele dreptace si cei care au tendinta sa se ingrijoreze cu cei care nu o fac.

„Chiar si in situatii in care simtim ca avem o alegere in relatiile noastre, pot exista mecanisme care se petrec in culise, de care nu suntem pe deplin constienti”, afirma Tanya Horwitz, doctoranda la Universitatea Colorado din SUA.

7 stereotipuri de care ma feresc in relatia mea de cuplu

Mai mult decat atat, unele studii sugereaza ca oamenii se asociaza din ce in ce mai mult in functie de nivelurile lor de educatie, ceea ce ridica preocupari cu privire la o posibila crestere a divizarii economice si sociale. Acelasi lucru se aplica si in cazul obiceiurilor sociale si altor trasaturi.

Foto: Freepik.com