Si totusi, monogamia si iubirea sunt sinonime de vreo 2000 de ani. Ciudat, mai ales cand stim atatea exemple in care monogamia nu este singurul mod de a iubi.
Unii sunt monogami innascuti, altii se preschimba in asa ceva, pe cand o categorie de oameni se chinuie sa ramana fideli monogamismului ales la un moment dat, iar acest compromis se lasa cu frant de inimi, viata dubla sau durere pentru ei si cei din jur, victimele colaterale ale neasumarii de sine.
Monogamia este un deziderat pe care-l numim al nostru de mici
Asa am vazut in familie, pe strada, la scoala, in filme. Lumea isi cauta acea persoana perfecta si traieste in pereche.
E o apucatura emotionala la care visam dintotdeauna. Am preluat-o de peste tot si este asa de bine infiltrata in colturile fiintei noastre, incat nu mai stim daca ne-a fost sau nu straina la inceput sau s-a nascut odata cu noi.
Monogamia reflexiva e fix asta, cea care ti-a intrat in reflexul gandirii
Cand si de ce, nimeni nu mai stie. S-a pierdut in negura timpului. Cert e ca odata intrata in sistem, nu pleaca de la sine si da tonul unor maxime in jurul carora ajungi sa-ti vezi intreaga viata.
Ajungi sa faci din traire o cursa, preferabil liniara – sau cel putin asa iti pui in gand – care sa te duca de la A la B. De la trait singura, la gasit sufletul pereche si ramas cu el. End of story. Asa intelegi viata, iubirea, fericirea.
Ce faci atunci cand nu-i poti schimba pe cei pe care-i iubesti?
Monogamia radicala e asumata, este cea pe care o alegi
Aici se incadreaza oamenii curiosi, care au abandonat presiunea sociala si si-au permis sa exploreze, cu fapta sau cu gandul. Persoanele care, in drumul lor de cunoastere de sine, s-au oprit si asupra deconstructiei unor forme sociale acceptate de majoritatea ca fiind norma.
Cei care s-au documentat, au auzit povestile celor care aleg alta cale – poliamoroasa, relatii deschise, bisexuale, poligamie consensuala – care au cantarit avantajele si dezavantajele unei relatii monogame, si totusi o aleg pe ea, de fiecare data.
Monogamia radicala presupune un audit intern in care iti propui sa afli ce tip de relatie functioneaza pentru tine, si numai dupa ce ai acest raspuns, sa alegi monogamia.
De ce sa-ti cauti „Alesul” te impiedica, de fapt, sa fii fericita
Definirea relatiei
Comunicare. Comunicare. Comunicare.
Conversatii deschise cu tine, cu prietenii tai, cu familia (daca se poate), cu partenerul tau, cu divinitatea (daca trebuie) – numai asa poti ajunge la adevarul cu care vibrezi pe deplin.
Nu exista o regula universala. Studiile arata ca partenerii monogami sunt mult mai gelosi decat cei din relatii deschise. La fel, cei care practica poliamorul sunt mai independenti decat cei care sunt constanti in iubirea lor si fideli unui singur om, pe rand. Acestia din urma sunt obisnuiti sa-si reprime dorintele, sa faca compromisuri, sa-l puna pe celalalt mai presus de orice, pentru binele relatiei.
Cele mai multe certuri in cuplu intervin tocmai din aceasta lipsa de comunicare deschisa despre ce vor partenerii dintr-o relatie, ce inseamna monogamia pentru ei, ce asteptari au, cum vad ei loialitatea.
De ce e OK ca nu ramanem cu marea iubire a vietii noastre
Asadar, ia-ti inima in dinti, numai dupa ce-i cunosti bine toate cotloanele, si spune-i celui drag ce-ti doresti de la iubirea voastra. Trasati-va regulile proprii, schimbati-le atunci cand e nevoie, plecati mereu urechea la dialogul intern si adesea inconfortabil, faceti un obicei de a povesti despre lucrurile care va incurca, rusineaza, sau care va trezesc simturile. Ce conteaza cum le numeste societatea sau in ce categoria va incadrati, atata timp cat aterizati in siguranta, in plasa fericirii?
Foto: Getty Images.