Mai multi cercetatori de la universitati de prestigiu din Statele Unite, Spania si Anglia au studiat efectele meditatiei Sahaja Yoga si au stabilit ca o astfel de rutina poate schimba structura creierului prin crearea de noi trasee neuronale.
Acest tip de meditatie calmeaza gandurile si reuseste sa stabileasca un nou nivel de liniste mentala. Principiile de baza se ghideaza dupa Kundalini, una dintre cele mai vechi forme de yoga care ajuta la eliminarea anxietatii si stresului. Sahaja Yoga implica asemeni tuturor formelor de yoga, chakrele, energia interioara si autocontrolul, insa specific acestui tip de meditatie sunt mantrele menite sa aduca optimism si acceptare in fata provocarilor vietii, dar si o procedura speciala de miscare a mainilor prin care se urmareste stimularea mai multor centri energetici din corp.
10 mantre de rostit in fiecare dimineata care iti vor schimba viata
Ce au relevat testele?
Expertii au realizat studiul pe un esantion de 23 de instructori specializati in Sahaja Yoga carora li s-a analizat conectivitatea functionala a creierului si reactiile declansate in urma mai multor teste de autocontrol si impulsivitate. La final, rezultatele au fost comparate cu mai multe teste realizate pe subiecti care nu au practicat niciodata meditatia. Dupa mai multe sesiuni de Sahaja Yoga, acestia din urma au devenit mai receptivi si au resit sa-si imbunatateasca viata prin schimbarea modului de gandire sustinut biologic de crearea unor noi sinapse si trasee neuronale.
Tehnici de meditatie, de ajutor cand ai nevoie de liniste
Cum functioneaza, mai exact?
Dupa cum afirma realizatorii studiului, „pe termen lung, Sahaja Yoga creste conectivitatea functionala directa intre regiunile frontale ventrale si dorsale din cadrul retelelor cerebrale responsabile pentru atentie si controlul cognitiv si diminueaza blocajele. Atunci cand aceste zone nu sunt dirijate/educate sa functioneze corespunzator se produc dezechilibre (influentate de avalansele de ganduri negative) care impiedica mintea sa lucreze productiv.
In termeni simpli, studiul a demostrat ca aceasta meditatie poate consolida legatura dintre zonele creierului responsabile cu atentia si controlul. „Reactiile negative care perturba linistea mentala au scazut considerabil. De asemenea, subiectii care au participat la studiu si-au imbunatatit autocontrolul si au reusit sa treca mai usor peste momentele in care au simtit ca trebuie sa reactioneze impulsiv”, a explicat unul dintre realizatorii studiului.
Foto: depositphotos.com