Stiinta surprinzatoare din spatele unei casnicii fericite

1
De Maria Dima
21 feb. 2020

Scriitoarea publicatiei New York Times, Tara Parker-Pop, a adunat toate dovezile stiintifice care stau in spatele casnicilor trainice in cartea sa, “For Better”. A facut din ele o reteta a fericirii care are la baza cateva ingrediente pentru ca iubirea intre parteneri sa ramana la fel de proaspata, pufoasa si dulce ca atunci cand e scoasa din cuptorul pregatirilor de nunta.

Iata pe ce se bazeaza o legatura stransa intre soti:

  • Sarbatorirea vestilor bune

Se pare ca divortul nu este cauzat atat de lucrurile negative stranse de-a lungul timpului, cat de scaderea considerabile a entuziasmului venit din evenimente pozitive.

Cat de mult se distreaza partenerii impreuna, precum si cat de stransa este legatura lor de prietenie sunt doi factori ce preconizeaza destul de bine viitorul relatiei”, conform lui Howard Markman, co-directorul Centrului Marital si al Studiilor de Familie al Universitatii din Denver.

Studiile arata clar ca cei care si-au facut un obicei din a sarbatori vestile bune inregistreaza un nivel mai mare de satisfactie in cuplu, de intimitate si incredere. Spilul este sa faci niste tam-tam binemeritat la fiecare reusita a celui de langa, sa vada cat te bucuri si ce mult conteaza chiar si lucrurile mici.

5 gesturi romantice pe care nu le mai facem in ziua de azi

  • 5:1

Asta e proportia ideala care te face sa uiti lucrurile mai putin placute care se intampla in fiecare cuplu. Ca sa treci peste un episod negativ, ai nevoie de 5 momente frumoase. Daca paritatea ar fi 1:1 intre cele bune si cele rele, atunci un divort ar fi iminent.

Nu trebuie sa te apuci sa tii scorul pentru asa ceva, la miile de interactiuni avute cu partenerul tau, insa concluzia cu care trebuie sa ramanem este ca niste scuze oferite dupa o cearta nu sunt de ajuns ca situatia sa fie roz peste noapte. E nevoie de surplus de gesturi dragastoase si atentie pentru ca balanta sa fie OK din nou.

  • Standarde inalte

Cine cere mai mult, primeste mai mult.

Se pare ca idealistii au, in sfarsit, castig de cauza. Amin! Cei care au pretentii legate de cum trebuie sa fie tratati, care se asteapta ca pasiunea si afectiunea sa ramana intacte peste ani, au mari sanse sa primeasca asta in final. In schimb, oamenii care nu se asteapta la o comunicare buna, care nu pun pret pe romantism si respect, ajung sa fie blocati in relatii limitative emotional. Soc!

  • Existenta unui cerc sanatos de prieteni/familie

Aiureala aia cu “tu esti totul meu” nu iese bine la socoteala pe termen lung.

Stiu ca mai sus am zis ca pretentiile sunt bune, dar nu filosofa prea mult asupra presiunii anormale de a cere ca sotul tau sa-ti fie si iubit, si cel mai bun prieten, si ingrijitor la nevoie, si parinte, si mentor, si antrenor de fitness si partener de gradinarit.

E ok sa aveti grupuri diferite, pasiuni separate si activitati de unul singur. Toate astea sporesc intimitatea emotionala a coconului vostru relational.

Petrece mai mult timp cu oamenii dragi, face bine la sanatate

  • Nu astepta ca partenerul tau sa te faca fericita

Asta e treaba ta.

Aceleasi studii confirma ca nivelul personal de fericire revine la starea lui naturala, chiar daca un eveniment major in viata de cuplu ajuta la ridicarea lui temporara. O nunta, nasterea unui copil, o casa noua sunt niste boostere de bucurie, dar imediat dupa ce trece flacara respectiva, fiecare se intoarce la starea lui constanta de spirit. Iar schimbarea acesteia in bine nu trebuie sa fie pusa meschin in carca iubitului.

Pe scurt, vezi-ti de fericirea ta si fa in asa fel incat sa o cresti si sa o dai mai departe!

  • Mai mult sex

Atatea beneficii emotionale si fizice, intr-un singur act care va aduce mai aproape.

Sigur, nimic nu se compara cu inceputul relatiei cand totul e imbracat intr-o furtuna de dorinte. Insa chiar si atunci cand aveti numai cer senin la orizont si doar cate o briza nastrusnica, fa-o sa conteze.

Micro-datingul sau cum poti sa strecori niste timp pentru voi doi atunci cand apar copiii

  • Nebunie

Contrar multor pareri, cuplurile longevive nu au nevoie de stabilitate si activitati constante. Experiente noi, aventura, preocupari straine de viata lor la comun – ele aduc inapoi suflul patimas pe care l-au avut la inceputul relatiei.

S-au facut studii in care relatiile au fost impartite in 2 grupuri, cei care timp de 10 saptamani au incercat tot felul de chestii antrenante la date-uri, si cei care si-au dus zilele in ritmul in care erau obisnuiti, cu date-uri considerate normale si placute. Nici nu are rost sa mai spun ca cei dintai au inregistrat niveluri mai mari de satifactie in relatia lor, dupa cele 10 saptamani de aventura.

Daca vrei sa adaugi un strop de nebunie, trebuie sa incepi o lista de lucuri care te-nspaimanta, dar care-ti fac cu ochiul in acelasi timp. Vezi daca e ceva acolo pe care ati putea sa-l incepeti impreuna. Ca sa te asiguri ca o sa va tineti de el, anuleaza planurile vechi si fereste-te activ de rutina care va acapareaza in majoritatea zilelor. Fa loc pentru ceva nou!

Foto: Instagram/@charlieandlauren_