„Nu cumpara o problema” sau stilul de viata minimalist. 6 principii de care te poti bucura si tu, chiar daca nu esti o adepta a acestuia

1
De Alice Papuc
23 sept. 2024

In anumite doze, stilul de viata minimalist chiar m-a ajutat sa imi gasesc echilibrul.

Nu sunt o persoana minimalista si probabil ca nu voi fi niciodata. Cu toate acestea, odata cu trecerea timpului, am invatat multe lucruri despre stilul de viata minimalist si despre impactul pozitiv pe care il poate avea acesta in viata unei persoane. Si chiar daca nu voi renunta la jumatate din lucrurile pe care le detin, am imbratisat cateva principii minimaliste, principii pe care ti le recomand cu caldura. Iata care sunt acestea!

Prioritizeaza experientele in locul obiectelor

Minimalismul pune accent pe bucuria momentelor, nu pe acumularea de obiecte. Si chiar daca ador sa imi cumpar rochii, bijuterii sau farduri, am ales sa investesc in produse de calitate, produse pe care stiu ca ma pot baza, nu produse pe care sa le folosesc o singura data si apoi sa uit de ele.

In rest, am ales sa nu mai vanez in mod constant lucruri noi, ci sa pun mai mult pret pe experientele pe care le traiesc. Fie ca este vorba despre o vacanta la care visam de mult, o experienta de pe bucket list-ul meu sau despre o simpla cina cu prietenele mele, am realizat cat de multa satisfactie imi aduc aceste momente, astfel ca am decis sa investesc mult mai mult in ele.

Cheltuieste cu intentie

Un alt principiu de viata minimalist care m-a ajutat mult este acela de a cheltui banii cu intentie. Asta nu inseamna ca trebuie sa fiu extrem de stricta sau sa ma lipsesc de placerile mici, ci doar sa fiu mai constienta de ceea ce cumpar. Inainte de a face o achizitie, ma intreb daca am cu adevarat nevoie de acel lucru sau daca este doar o dorinta trecatoare. In timp, am observat ca fac alegeri mai bune si imi cheltuiesc banii pe lucruri care aduc valoare reala vietii mele, lucru de care sunt extrem de mandra.

Nu cumpara o “problema”

Asa cum am spus anterior, am mult mai multa grija in ceea ce priveste locul in care merg banii mei. In continuare, am ales sa nu mai cumpar “probleme”, si anume lucruri pentru care trebuie sa muncesc in continuare pentru a le folosi. De exemplu, nu mai cumpar bluze care imi sunt stramte, doar pe ideea ca “o sa slabesc candva”. In acelasi sens, nu mai cumpar nici lucruri care par ca au doar “un mic defect”, pe care “il pot repara mai tarziu”, chiar daca sunt reduse. Stiu deja ca acele lucruri sfarsesc nefolosite, acumuland praf.

Astfel, aleg sa cumpar doar lucruri de care ma pot bucura imediat, iar acest obicei imi face viata mai usoara si mai frumoasa.

Invata sa spui „nu”

Una dintre cele mai mari lectii pe care le-am invatat din minimalism este arta de a spune „nu”. Deseori, acceptam prea multe angajamente sau activitati care ne consuma timpul si energia. Am inceput sa devin mai selectiva in ceea ce fac si cu cine imi petrec timpul. A invata sa spun „nu” cu politete, dar ferm, mi-a permis sa am mai mult timp pentru mine si pentru lucrurile care conteaza cu adevarat.

Apreciaza mai mult simplitatea

Am realizat cat de mult imi complic inutil viata, dorind mereu mai mult si alergand in toate directiile. Stilul de viata minimalist m-a invatat sa apreciez mai mult lucrurile simple, precum o cafea buna, savurata in liniste, un apus de soare sau o carte care ma captiveaza. Exista momente in care chiar nu ai nevoie de multe pentru a fi fericit, iar eu am ales sa imi permit sa ma bucur mai mult de acestea.

5 carti scrise de autori romani pe care trebuie sa le citesti toamna aceasta

Detox digital

Este firesc sa simti ca esti in urma, ca nu faci destule si ca nu ai acumulat tot ceea ce iti doresti atunci cand esti inconjurata de informatie la fiecare pas. Reclame, social media si fotografii perfecte din viata influencerilor – toate acestea te pot face sa alergi si mai mult dupa posesii. Cu toate acestea, de cele mai multe ori este vorba doar despre un impuls de moment, impuls care poate fi evitat atunci cand stii sa iei o pauza de la social media si sa te bucuri de un detox digital si de un timp petrecut in liniste, cu gandurile tale.

Foto: freepik.com