Potrivit cercetatorilor olandezi, a barfi pe cineva, fie intr-o maniera pozitiva, fie negativa, ne ofera noua, barfitorilor, sansa de a ne autoevalua. Este o sansa sa reflectam asupra propriei persoane si, in acelasi timp, ne face sa ne simtim mai bine cu noi insine si ne obliga sa fim mai competitivi.
Cu toate acestea, inainte de a da liber barfelor, cercetatorii recomanda ca povestile pe care alegem sa le impartasim despre ceilalti sa fie tratate cu o “atitudine critica”. Si asta deoarece orice barfa distractiva poate fi si daunatoare in acelasi timp. Cu alte cuvinte, ai grija sa barfesti responsabil.
Acelasi studiu realizat in 2014 a mai descoperit ca barbatii au depasit oficial femeile cand vine vorba de cine barfeste mai mult. De asemenea, tot ei sunt cei care nu pot pastra pentru mult timp un secret pentru a-si salva viata.
Un studiu la care au participat 2.000 de britanici a descoperit ca femeile pot pastra un secret pana la trei ore si jumatate inainte de a-l transmite, daca il vor dezvalui vreodata. Barbatii, pe de alta parte, vor putea tine pentru ei mai putin de trei ore, iar 1 din 10 tipi va dezvalui un secret in mai putin de 10 minute. In ciuda acestui fapt, 92% dintre barbati cred despre ei ca se pricep de minune sa pastreze un secret.
Barfa – un obicei de care nu putem scapa
Revenind la barfa, cercetatorul principal, profesorul Elena Martinescu, spune ca este imposibil sa eliminam barfa din obiceiurile noastre, asa ca nici macar nu are sens sa incercam. “Sa acceptam barfa ca pe o parte fireasca a vietii noastre si sa o primim cu o atitudine critica in ceea ce priveste consecintele pe care le poate avea asupra noastra si asupra altora”, sustine ea.
Asadar, barfa este distractiva si ne face sa ne simtim mai bine cu noi insine. Insa, atentie, ea poate duce la situatii inconfortabile si chiar suferinta daca nu suntem atenti si constienti de posibilele daune pe care le poate provoca.
Barfa cea de toate zilele – cum sa nu te lasi prinsa in obiceiurile toxice de la birou
Poate ca nu ajuta la schimbari majore, insa prin simplul fapt ca in timp ce ii vorbim pe ceilalti de bine sau de rau avem posibilitatea sa ne autoexaminam este un lucru cat de cat sanatos. Barfind despre reusitele cuiva (cu o urma de invidie in glas), putem sa ne dorim si noi sa evoluam si sa ne ridicam la acelasi nivel. Barfind pe cineva de rau, avem ocazia sa privim in interiorul nostru si sa ne dam seama daca nu cumva suntem si noi la fel sau constientizam ca nu vrem sa fim la fel.
Concluzie: Daca studiile arata ca barfa este benefica, atunci retine ca barfa poate fi buna pentru suflet daca este facuta corect.
Foto: depositphotos.com