In ultimii ani, cultura hustle, care incurajeaza zilele intense de munca, fara pauze, pare ca a luat cu asalt pe toata lumea. Conform celor care o adopta, pentru a fi productiv si implinit, trebuie sa lucrezi non-stop, sa faci compromisuri, sa nu te opresti pana nu ajungi acolo unde vrei. Cu alte cuvinte, sa negi importanta timpului liber.
Mai mult, perioada pandemiei a impins in fata si mai mult ideea ca orice ramasita de timp liber trebuie sa fie folosita in mod productiv. Trebuie sa gasesti un hooby nou, sa incepi un proiect sau sa faci cursuri. Totul pentru evolutie accelerata si continua!
Desi suna destul de eficient si de incurajator, acest mod de functionare nu face decat sa duca, in final, la burnout. In plus, mai multe studii recente arata ca oamenii care se focuseaza doar pe munca si se relaxeaza doar din cand in cand nici macar nu se mai bucura de beneficiile pauzelor.
Ce spun, mai exact, studiile? Cum ne influenteaza viziunea noastra despre importanta timpului liber?
Un esantion de 200 de studenti a fost impartit in trei grupuri. Primul grup a citit o serie de articole care induceau ideea ca timpul liber si relaxarea sunt utile, benefice si recomandate pentru sanatate. Alt grup a citit articole si materiale care spuneau ca timpul liber nu este productiv, ci din contra, reprezinta doar o pierdere de vreme. Grupul de control a citit articole fara legatura cu subiectul.
De ce sunt atat de emotiva? 11 motive & cum sa faci pace cu propriile emotii
La un moment dat, dupa citirea articolelor, toti studentii au fost expusi la diverse activitati relaxate: un joc de Tetris, vizualizarea unor videori amuzante cu pisici etc. In final, dupa analiza unor formulare completate de subiecti, cercetatorii au ajuns la o concluzie cel putin interesanta.
Se pare ca felul in care percepem relaxarea si timpul liber ne afecteaza direct capacitatea de a ne bucura sau nu de acestea. Studentii care au citit articole despre importanta timpului liber au apreciat si s-au bucurat mai mult de activitati, in timp ce ceilalti au avut, mai degraba, o experienta neutra sau chiar negativa.
Care sunt concluziile?
Conform studiului, a spune unei persoane ca relaxarea este minunata nu o va face pe aceasta sa se relaxeze mai mult sau sa se bucure mai mult de timpul ei liber.
Cu toate acestea, daca ii vei spune ca relaxarea este o pierdere imensa de timp, acest lucru o va afecta enorm, facand-o sa se simta vinovata atunci cand are timp liber si cand „nu este productiva”.
Asadar, daca te surprinzi gandind ca timpul tau liber ar trebui sa fie umplut intotdeauna cu activitati productive pentru a conta, incearca sa iesi din acest mindset. In caz contrar, te vei relaxa mai putin si mai rar, iar sanatatea ta mentala va avea de suferit.
Foto: Pexels.com.