Studiu: Sanatatea ta are de suferit daca joci teatru la serviciu

1
De Maria Constantin
23 ian. 2020

Multi dintre noi petrecem o mare parte din timp la serviciu, astfel ca felul in care ne simtim la locul de munca ne afecteaza starea de sanatate.

Cercetatorii de la Universitatea din Arizona au analizat modul in care emotiile pe care le traim sau le mimam la serviciu se rasfrang asupra vietii noastre. Primul lucru pe care l-au descoperit este cumva logic: resimtim si controlam diferit emotiile.

Cu ajutorul unui grup de voluntari care activau in sectoare diferite, precum educatie, inginerie si finante, autorii studiului au identificat doua tipuri de control al emotiilor. Astfel, unele persoane se prefac mai mult, mai profund, altele o fac doar la suprafata, noteaza MindBodyGreen.

Autorul studiului, profesorul Allison Gabriel, explica diferenta dintre prefacatoria superficiala si cea profunda: „Prefacatoria superficiala inseamna ceea ce le arati celorlalti. Pe dinauntru poti sa fii suparat sau frustrat, dar pe dinafara dai tot ce poti mai bun, incercand sa fii placut sau pozitiv.”

„Prefacatoria profunda este sa incerci sa schimbi felul in care te simti pe dinauntru. Cand te prefaci adanc, incerci de fapt sa aliniezi felul in care te simti la modul in care interactionezi cu celelalte persoane”, a adaugat cercetatorul.

Pe baza acestor doua elemente, voluntarii au fost impartiti in patru grupuri bazate pe stilul lor de control al emotiilor: „nonactorii” (cei care nu mimau deloc), „actorii slabi”, „actorii profunzi” si „controlorii”.

„Actorii de paravan” se simt mai rau

„Actorii profunzi” sunt cei care de regula se prefac cel mai mult si nu mimeaza doar de paravan, in timp ce „controlorii” mimeaza in profunzime, dar si la suprafata.

Potrivit studiului, primii au o stare de spirit mai buna. „Actorii profunzi, cei care incearca cu adevarat sa fie pozitivi cu colegii lor, fac asta din motive prosociale si culeg beneficii consistente de pe urma eforturilor lor”, arata Allison.

In schimb, „controlorii”, cei care se prefac mai mult la suprafata, au avut o stare de spirit mai proasta. „Ei au suferit cel mai mult in privinta starii de spirit, s-au simtit epuizati emotional si neautentici la serviciu”, explica autorul studiului.

Zambetul chiar te face fericit? Stiinta spune ca un zambet spune despre tine mai multe decat crezi

Ce anume motiveaza aceste moduri diferite de comportament? Cercetatorii au descoperit ca participantii care se prefaceau mai profund erau motivati de ceea ce ei au numit „motive prosociale” – isi doreau sa fie colegi buni si sa dezvolte relatii pozitive. Cei care mimau mai mult la suprafata erau mai interesati de motive strategice, care sa-i impresioneze pe sefi.

Cum reduci epuizarea emotionala la serviciu

Rezultatele studiului arata ca imbunatatirea starii de spirit si a experientei emotionale necesita mai mult decat un zambet fals si o atitudine fals pozitiva – trebuie sa facem un efort constient pentru a ne schimba motivatia si pentru a ne simti mai bine la locul de munca, arata cercetatorii. Asa cum o zi proasta la birou se rasfrange asupra felului in care te simti si chiar asupra sanatatii, asa se simte si o zi buna.

Folosind dorinta de a munci cu dedicatie si de a descoperi lucruri noi, preluand noi provocari si dezvoltandu-te ca persoana, vei reusi sa reduci presiunea emotionala de la serviciu.

Cand iti place ceea ce faci, cand gasesti ceva pozitiv in fiecare zi petrecuta la locul de munca, cand iti plac colegii si incerci sa-i intelegi si sa te integrezi in echipa, cand simti ca ceea ce faci conteaza, starea de spirit se imbunatateste rapid. Asa ca in loc sa te prefaci ca esti bine si sa suferi in interior, mai bine incearca sa te deschizi, sa vezi ce nu merge si ce anume poti imbunatati, parcurgand cu rabdare pasii prin care poti schimba lucrurile in bine. Iar efectele pozitive se vor rasfrange si asupra ta.

Foto: Getty Images.