Traumele sunt incredibil de raspandite. Unele date estimeaza ca 70% din adulti au trait un eveniment traumatizant cel putin o data in timpul vietii lor, insa nu toate sunt produse de evenimente catastrofale.
Gabor Maté, autorul volumului „The Myth of Normal”, a explicat pentru Mind Body Green modul subtil in care o trauma se poate transmite de la o generatie la alta si cum poate fi tratata.
Ce este o trauma generationala
Prin definitie, acest tip de trauma se refera la experiente traumatizante traite de predecesorii nostri. Daca ramane netratata, aceasta poate fi trece de la o generatie la alta. Maté sustine ca 95% din traume sunt multigenerationale. „Le dai mai departe fara sa vrei. Asa functioneaza”, a spus el.
Trauma nu afecteaza neaparat linia genetica a generatiilor urmatoare, ci mai degraba modul in care aceste gene sunt activate. Acest concept, cunoscut drept epigenetica, reprezinta un camp nou de cercetare pe care Maté spune ca a inceput sa-l exploreze abia de curand.
Pe langa oprirea transferului unei traume catre membrii familiei, rezolvarea propriei traume poate avea beneficii asupra sanatatii, intrucat pastrarea sa in corp declanseaza aparitia unor boli, spun expertii. „Mintea si corpul tau nu pot fi despartite”, spune Maté.
Cu alte cuvinte: experientele tale emotionale au efect direct asupra corpului. Iar ceea ce se intampla in corp afecteaza direct mintea si implicit reactiile emotionale.
Cum se manifesta traumele
De fiecare data cand incearca sa ajute pe cineva sa-si identifice trauma, Maté ii cere sa-i spuna cand a fost ultima oara foarte suparat pe cineva. De cele mai multe ori, spune el, „nu suntem suparati pe ceea ce ne-a suparat”.
Altfel spus, exista motive mai serioase pentru care anumite lucruri ne deranjeaza atat de mult, fiindca amintirile sunt constiente, in timp ce corpul si sistemul nervos au propriile lor amintiri care sunt complet inconstiente. „Trauma nu este ceea ce ti s-a intamplat, ci ceea ce s-a intamplat in interiorul tau ca urmare a celor petrecute”, explica Maté.
Reprimarea emotiilor: Este posibil sa uiti o trauma pe care ai trait-o?
Data viitoare cand te intrebi de ce ai fost atat de suparata in legatura cu un lucru, cauta sa vezi ce anume a declansat aceasta reactie. Ar putea fi un exercitiu de ajutor pentru a depista o trauma generationala. E valabil si pentru o trauma „la prima mana”.
Chiar daca cunosti data, momentul si locul unui eveniment traumatizant, asta nu inseamna ca ai procesat toate trairile care vin odata cu acesta. Gabor numeste acest tip de trauma „o rana nevindecata”. Din fericire, e o rana vindecabila cu ceva efort. Iata in continuare cum trebuie sa incepi.
Pasii catre vindecare
Mai intai, este important sa opresti ciclul traumei generationale. Desigur, nu-i usor sa vindeci trauma altcuiva pe care n-ai trait-o din prima, dar este posibil.
Daca tii legatura cu vreunul dintre membrii mai in varsta ai familiei, ar putea fi de ajutor sa vorbesti cu ei despre evenimentele traumatizante traite. Daca acestia nu mai sunt in viata sau nu puteti comunica, poti investiga singura: analizeaza ceea ce s-a intamplat cand s-a produs evenimentul respectiv, cauta sa vezi de ce te deranjeaza si fii atenta la reactiile tale in functie de ceea ce descoperi. Te-ai simtit abandonata? Speriata? Tradata? Umilita?
Cunoscand emotia primara pe care o provoaca trauma respectiva, ai raspunsul la intrebarea „de ce”. Mai departe, treci la „ce” – asta inseamna sa vezi ce te poate face sa te simti mai bine. Poate te ajuta sa vorbesti cu o prietena, sa faci o plimbare pentru a-ti limpezi mintea, sa tii un jurnal – orice alegi pentru a trece peste aceste emotii, fa-o cu pasi mici.
Desi dezlegarea unei traume generationale poate fi resimtita ca o povara, este un act de iubire care va avea efect pozitiv asupra ta, asupra copiilor si a generatiilor urmatoare. Eliberarea emotiilor adanc inradacinate nu este usoara.
Daca ai acces la un terapeut, acesta poate fi de ajutor pentru identificarea traumei si vindecarea cu metode personalizate care ti se potrivesc. Daca nu, poti discuta cu o prietena sau cu un membru al familiei. E posibil sa nu reusesti sa-ti observi trauma clar pana cand nu iti pune cineva intrebarile corecte.
Foto: Freepik.com