E firesc sa te intrebi din ce motive se poate instala aceasta lipsa de interes a partenerului si ce solutii ai la indemana, cum poti rezolva asta.
Sa intampla sa constati o schimbare la partenerul tau de viata. Sa il simti distant si ca nu mai are grija de tine precum odinioara. Aceasta lipsa de interes poate fi cauzata de numerosi factori – de la stresul resimtit la munca, un hobby care-i suscita interesul, o dependenta care-i ocupa tot timpul, pana la interesul pentru altcineva.
Inainte de a-ti lasa anxietatea sa te domine, incearca sa-l intelegi. Spune-i ca simti ca s-a schimbat ceva intre voi si incearca sa afli de la el daca simte la fel. Nu pune raul inainte!
Comunica eficient
Incearca sa-ti pastrezi calmul si sa comunici eficient cu el pentru a descoperi ceea ce-l framanta. Comunicarea este vitala in astfel de cazuri. Daca te enervezi si te indepartezi de el nu vei rezolva nimic si vei inrautati mai mult lucrurile. De ce sa nu te inarmezi cu rabdarea necesara pentru a iesi din impasul in care a intrat relatia voastra? Si astfel, sa ajuti cu adevarat situatia? Sa-ti salvezi relatia?
Stapaneste-ti furia
Potrivit studiilor efectuate de-a lungul timpului, pentru a reusi acest lucru trebuie sa ai disponibilitatea de privi situatia in ansamblu, astfel incat sa descoperi radacina problemei. Asta inseamna sa fii capabila sa-ti stapanesti furia.
Rabdarea si toleranta sunt importante in cuplu
Nu este indicat sa construiesti scenarii pesimiste inainte sa cunosti cauza exacta a lipsei de interes pe care o simti din partea lui. De aceea, psihologul Anca Pietraru te sfatuieste sa ai „multa rabdare si toleranta la frustrare, multa iubire pentru el si o minte deschisa care nu pune in fata raul sau prejudecatile”.
Daca legatura de cuplu exista, el e constient ca te neglijeaza
Intr-o relatie de cuplu in care ambii parteneri tin cont de nevoile celuilalt si se respecta reciproc e imposibil ca el sa nu-si dea seama ca te simti neglijata. Depinde la ce se refera acest „a neglija”, de felul in care il simti tu: in relatia sexuala, in comunicarea lui cu tine sau in aspectul social („nu am mai iesit in oras”, „nu-mi aduce flori”, „nu-mi propune nimic nou”). Solutia salvatoare s-a dovedit a fi de fiecare data comunicarea eficienta dintre parteneri.
Frustrarile pot interveni intre voi
Psihologul Anca Pietraru considera ca „discutia despre acest subiect depinde mult de nivelul de comunicare intre voi. Sunt parteneri care pot exprima in cuvinte sentimentele si trairile lor, care le pot asculta pe ale celuilalt. In alte cupluri, acest lucru nu e posibil pentru ca unul dintre ei se simte jignit, se supara, devine agresiv. Daca vorbim despre aceasta situatie, cel mai probabil ca incapacitatea de comunicare a dus la problema prezenta. Partenerii nu au putut exprima la momentul potrivit propriile frustrari, nu au putut cere partenerului ce-si doresc, ci au asteptat ca el sa ghiceasca, sa-si dea seama, ceea ce nu s-a intamplat, si de aici a rezultat o imensa frustrare”.
Sinceritatea ajuta, daca o suportam
„De obicei, sinceritatea ajuta mult, cu conditia ca partenerii sa o poata suporta. Uneori doare foarte tare, dar clarifica in acelasi timp. Iar in unele cazuri vindeca suferinte vechi, incertitudini, indoieli”, adauga specialistul nostru.
„Daca acceptati amandoi faptul ca sunteti in impas, interesandu-va cu adevarat de ceea ce se intampla in cuplul vostru si vorbind in permanenta despre diversele probleme intampinate, o mare parte din treaba este rezolvata. Pot sa fie lucruri simple si aparent banale carora nu le-ati acordat atentia cuvenita”, mai adauga psihologul Anca Pietraru.
„De multe ori, aflam de la celalat lucruri foarte simple, dar ignorate mult timp. Acest lucru produce o mare eliberare si aduce multa incredere si iubire pentru cel care a putut aborda aceasta situatie, a putut asculta suferinta”, conchide aceasta.
Foto: Shutterstock.com