De cele mai multe ori ne pierdem motivatia atunci cand avem cea mai mare nevoie de ea, apoi o luam de la capat si incepem sa recladim pas cu pas.
Motivatia e, de fapt, o emotie care vine din interior si este alimentata de starea de bine, de inspiratie si de optimism. Bineinteles ca nu poti gestiona orice situatie in care esti pus, dar atitudinea este cea care dicteaza pozitia ta in fata unor intamplari neprevazute.
Astfel, motivatia devine o trasatura naturala daca te autoeduci in acest sens. De aceea, am sa-ti prezint cateva tehnici de automotivare care pe mine m-au ajutat sa excelez.
Mediteaza
Asa cum corpul are nevoie de odihna, in aceeasi masura subconstientul are nevoie de relaxare. Ia-ti timp pentru tine, creeaza-ti un loc special in care sa-ti dai intalnire si bucura-te! Poate preferi o baie fierbinte cu saruri aromate, o plimbare in natura sau pur si simplu sa stai in fotoliul tau confortabil. Pentru o vreme incearca sa te detasezi de stres, de probleme si repeta cu voce tare cuvinte/expresii motivationale precum: „pot”, „cred in mine”, „o sa reusesc”.
Fara sa-ti dai seama, exercitiul acesta o sa te ajute nespus pentru ca odata ce auzi adevarurile astea despre tine, sa ajungi sa constientizezi valoarea lor. Vorbeste cu tine asa cum ai vorbi cu un prieten, analizeaza situatia in care te afli si oamenii pe care ii ai in jurul tau. Incearca sa-ti identifici emotiile si sentimentele. Dupa ce meditezi vei simti o stare de bine si mai multa energie pentru a o lua de la capat si pentru a-ti fi mai usor sa te focusezi pe urmatoarele provocari care iti vor sta in cale.
Citeste
Uneori, cand treci prin momente dificile si cand nici sfaturile mamei sau ale prietenilor nu sunt suficiente, ai nevoie de o alta resursa de inspiratie. Pentru mine cartile sunt o alternativa benefica si, din fericire, ai de unde alege. O carte de dezvoltare personala te va ajuta sa te repui pe picioare in perioadele in care n-ai chef de nimic.
Aminteste-ti de reusite
Poate suna banal, dar e incredibil de util sa faci o retrospectie a tuturor etapelor prin care ai trecut, care te-au marcat si in care ai reusit. Bucuria de a vedea cu ochii mintii si de a retrai emotiile din trecut te motiveaza in acele situatii limita, iti dau curaj si adrenalina sa actionezi. Cred ca te-ar ajuta daca ai nota in calendar actiuni in care vrei sa investesti timp si de care ti-ar face placere sa-ti amintesti la sfarsit de luna.
Asculta muzica
E o metoda pe care multi oameni o folosesc pentru relaxare in general, dar care functioneaza si pentru automotivare. Iti poti face un playlist cu melodii preferate care au impact asupra ta si care te inspira sa accepti noi provocari.
Compara-te cu tine
Stiu ca e greu sa te iei pe tine drept etalon atunci cand esti obisnuita sa te compari constant cu alti oameni, dar astfel o sa descoperi multe lucruri despre tine – fara sa-ti faci sange rau. Inca de mici ne comparam cu cei din jurul nostru, insa rezultatele sunt fie de subestimare, fie de supraapreciere, iar de cele mai multe ori nu ne caracterizeaza. Fiecare este unic in felul sau, iar directia de crestere este diferita, asa ca incearca sa te vezi pe tine ca in oglinda: identifica obiceiurile negative si lucreaza la a deveni mai buna in fiecare zi.
Sa nu-ti fie teama de esec
„Usor de spus, greu de facut”, ar spune multi dintre noi. Cum motivatia e o stare, un sentiment, o emotie, si esecul tine de acelasi set de trairi. Legea dualitatii spune ca daca nu te concentrezi pe succes, automat te concentrezi pe esec. In acelasi timp, fara esec nu exista succes. Apoi, daca vezi partea plina a paharului vei porni la drum cu mai multa incredere in tine.
In cele din urma, tu contezi – e alegerea ta despre cum vrei sa fii, sa te dezvolti si sa inspiri. Suntem oameni, lucram cu emotiile si avem puterea de a ne schimba, de a ne motiva si de a motiva la randul nostru. Investeste in tine, iubeste-te si da-ti sansa sa traiesti exact asa cum iti doresti!