Teoria triunghiulara a iubirii si cele 7 tipuri de dragoste

1
De Cristina Tudor
30 apr. 2021

Iubirea este esentiala pentru o viata traita frumos si intens, ea ne da sens si motivatie, ne umple sufletele si ne confera putere.

Putini specialisti in psihologie si relatii de cuplu au reusit sa defineasca conceptul de iubire. In acest articol va prezentam teoria triunghiulara a iubirii, precum si cele 7 tipuri de dragoste, formulate de catre psihologul Robert Sternberg.

Teoria triunghiulara a iubirii: cele 3 componente-cheie

Dr. Sternberg sustine ca conceptul de dragoste poate fi privit ca un triunghi, ale carui componente sunt:

Intimitatea , care implica sentimente de apropiere, conectivitate si legatura emotionala;
Pasiunea , care implica sentimente si dorinte care duc la atractie fizica, romantism si desavarsire sexuala;
Decizie / angajament , care implica sentimente ce determina o persoana sa ramana cu cineva si sa mearga catre obiective comune;
Asa cum si in geometrie exista multe tipuri de triunghiuri, la fel si oamenii pot avea diferite grade de intimitate, pasiune si angajament in orice moment al timpului din relatia lor.

Cele 7 tipuri de iubire dupa Dr. Sternberg

Cele trei componente ale iubirii interactioneaza, asadar, intr-o maniera diferita. Modalitatea in care acestea oscileaza, difera si se intrepatrund creeaza cele 7 tipuri de iubire, dupa Dr. Sternberg. Aceste tipuri de iubire pot varia si pe parcursul unei relatii.

Iubirea… dintre prieteni

Acest tip de iubire apare atunci cand este prezenta componenta de intimitate sau placere, insa lipsesc pasiunea sau angajamentul in sens romantic.

Iubirea pasionala

Asa cum ii spune si numele, in acest tip de iubire predomina atractia fizica, pasiunea fiind intensa. Lipsesc insa angajamentul si componenta de intimitate, de legatura profunda emotioanal intre parteneri. Acestea din urma pot insa sa apara, in anumite relatii, dupa faza de iubire pasionala.

Citeste continuarea pe Kudika.ro.

Foto: Unsplash.com.