Terapia de cuplu poate duce la despartire?

1
De Alice Papuc
15 nov. 2023

Terapia de cuplu si despartirea: sa fie aceasta doar un mit, o temere de a noastra, sau este o realitate a anumitor oameni?

Terapia de cuplu castiga din ce in ce mai multa popularitate: se discuta despre aceasta in filme, pe social media, in carti. Cu toate acestea, inca exista cupluri care sunt reticente la aceasta idee. Desi beneficiile terapiei sunt abordate adesea, exista o intrebare care, uneori, nu le da pace oamenilor: poate terapia de cuplu sa conduca la despartire?

Terapeutul ales

Alegerea terapeutului este o decizie extrem de importanta, care necesita timp si atentie. Terapeutul care vine in ajutorul cuplului are un rol esential in procesul de vindecare a celor doi parteneri, astfel ca acesta trebuie sa rezoneze cu ambele parti.

5 convingeri toxice la care este momentul sa renunti. Acesta e semnul tau sa faci o schimbare

Unele cupluri nu stiu la ce sa se astepte

Si, totusi, cum arata mai exact o sedinta de terapie de cuplu? Vei lua loc pe scaun, asa cum vezi in filme, si vei incepe sa spui ce te deranjeaza? Te vei aprinde si te vei certa cu partenerul tau? Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii este ca terapia de cuplu presupune discutarea unor aspecte din relatia ta cu o persoana complet neutra, terapeutul. Acesta are rolul de a ghida cei doi parteneri si de a-i invata cum sa comunice ceea ce isi doresc, fara ca cealalta persoana sa devina defensiva sau sa se inchida in ea. Astfel, cei doi parteneri capata anumite abilitati relationale si mecanisme la care se pot raporta in viata de zi cu zi.

Vei ajunge sa ai anumite revelatii

Da, terapia de cuplu nu face ca totul sa devina doar lapte si miere. Vei lucra la tine si la relatia ta de cuplu, te vei cunoaste mai bine pe tine si vei avea anumite realizari. Vei intelege anumite situatii si care sunt implicatiile acestora.

Vei avea pe cineva care sa te ghideze si vei avea parte de un “spatiu sigur” in care sa poti discuta, dar acest lucru nu iti garanteaza ca intreaga situatie se va rezolva. Intregul proces necesita implicare si dorinta celor doi parteneri ca lucrurile sa se imbunatateasca. O singura persoana nu poate salva o relatie.

Rana materna iti afecteaza divinul feminin. De ce este crucial sa o vindeci

Care este rata de succes a terapiei de cuplu?

Studiile nu indica un raspuns clar in ceea ce priveste rata de succes pe care o are terapia de cuplu. Este vorba despre un lucru extrem de subiectiv si, bineinteles, despre modul in care cei doi parteneri continua sa actioneze in afara cabinetului. Pentru ca unele cupluri vin la sedintele de terapie si apoi continua sa actioneze in modul obisnuit, fara a exersa nimic din cele invatate.

Exista anumite studii care arata ca unele cupluri mentin o relatie armonioasa ani intregi de la finalizarea terapiei de cuplu, in timp ce, la polul opus, alte cupluri revin la vechile obiceiuri. In general, cercetatorii sustin ca prin consiliere de cuplu poate avea loc o imbunatatire atat a sanatatii mintale, cat si o crestere a satisfactiei in cadrul relatiei de cuplu.

Unele cupluri au nevoie de ani de terapie

Terapia de cuplu poate fi utilizata in diverse situatii: dificultati de comunicare, dorinta de a avea o relatie sanatoasa, aparitia monotoniei in relatie, distantarea, aparitia unui eveniment important, dorinta de a rezolva un conflict de amploare, incercarea de a trece peste o tradare sau chiar incercarea de a evita un divort.

In acest sens, este important sa retii ca terapia de cuplu reprezinta un intreg proces. Unele cupluri au nevoie doar de cateva luni de terapie, in timp ce alte cupluri au nevoie de ani intregi pentru a ajunge sa isi rezolve problemele. Totul se raporteaza la gravitatea problemei, precum si la efortul pe care cei doi parteneri il depun. Retine insa ca primele sedinte sunt de acomodare, astfel ca trebuie sa iti acorzi putin timp.

Nu toate cuplurile ar trebui sa ramana impreuna

Un aspect crucial in acest proces este continuarea sau terminarea relatiei. Nu toate cuplurile sunt facute sa ramana impreuna, si nu orice relatie ar trebui continuata. In acest caz, succesul terapiei poate fi masurat prin realizarile pe care cei doi parteneri le au. Acestia isi pot da seama ca nu pot sa-si ofere unul altuia ceea ce au nevoie, asa ca este timpul sa treaca mai departe.

Foto: Freepik.com