Faptul ca suntem mai constiente ca oricand de propriile trasaturi faciale nu este o noutate. Gasim in permanenta ceva ce ar trebui imbunatatit. Ne uitam la propriul chip pe ecranul telefonului sau laptopului si vrem un nas mai drept si mai mic, buze mai pline, ten impecabil, fara linii fine si cosuri, sprancene simetrice si cearcane mai putin vizibile.
Vezi această postare pe Instagram
Nici filtrele de pe social media nu ne ajuta foarte mult. Dupa ce le folosesti si te indragostesti de versiunea ta „perfecta”, poate fi socant sa iti vezi chipul natural in oglinda. Cu pori, linii fine, poate cosuri si mici „imperfectiuni”. Cu un ochi putin mai mare decat celalalt, cu o pleoapa mai cazuta, cu un nas nu la fel de drept si de subtire ca in filtru.
Obsesia pentru perfectiune si simetrie faciala
In ultima vreme, in urma aparitiei filtrelor care distorsioneaza trasaturile faciale, pe social media a pornit o intreaga obsesie pentru simetrie. Exista chiar si filtre care iti „testeaza” chipul, ca sa poti vedea cat de (im)perfect este in acceptiunea sociala sau conform anumitor standarde ca golden ratio.
Rezultatul? Femei cu mai putina incredere in sine. Femei care ajung sa creada ca nu sunt frumoase doar pentru ca nu au ochii perfect simetrici si zambetul ideal. Si, nu in ultimul rand, femei care recurg la tot felul de operatii si proceduri, doar pentru a obtine un chip simetric, social dezirabil.
Vezi această postare pe Instagram
#symmetricalface, un trend periculos pe social media
Daca vei cauta hashtagul #symmetricalface pe TikTok, vei gasi milioane de clipuri. In acestea, utilizatorii isi masoara chipurile si raman socati de asimetria propriilor fete. Majoritatea ramane dezamagita de rezultat, tragand concluzia ca a picat un test important.
„Am observat, in mod clar, ca am tot mai multe paciente care vin sa isi <<corecteze>> asimetriile chipului”, spune Shirley Madhere, medic si chirurg estetician. „Pacientii tineri vor, de obicei, mici ajustari cu ajutorul fillerelor. Pacientii maturi investesc in operatii cu rezultate durabile”, explica Shirley, spunand ca filtrele de pe social media sunt responsabile pentru acest val de nemultumire cu privire la propria imagine.
Tot esteticianul spune ca nici macar chirurgii plasticieni nu cauta perfectiunea. Atunci cand opereaza pentru a corecta asimetrii, specialistii nu calculeaza totul milimetric. Un chip 100% simetric poate arata nenatural si chiar usor ciudat.
10 lucruri pe care fiecare femeie ar trebui sa le stie despre creierul barbatilor
Simetria faciala nu este mai atragatoare decat asimetria
Chiar daca simetria faciala este asociata adesea cu standardul universal de frumusete, in realitate asimetria si trasaturile unice sunt cele care ne atrag cel mai mult la o persoana. Un zambet usor stramb, o gropita in obrazul stang sau o spranceana mai ridicata decat cealalta. Aceste mici asa-zise „imperfectiuni” ne fac sa ne indragostim sau sa apreciem o persoana pentru originalitatea ei.
Specialistii spun ca explicatia are de-a face cu iluzia perfectiunii. Cand percepem un chip ca fiind perfect, acestuia ii dispar dintr-odata vulnerabilitatea si unicitatea. Acestea doua din urma sunt cele care ne ajuta sa ne conectam repede si autentic cu cei din jur.
Acestea fiind spuse, exista sanse mai mari sa ne indragostim si sa ne apropiem de o persoana cu un chip asimetric decat de o persoana „perfecta”, cu trasaturi milimetric egale. Iar asta este o veste buna pentru toata lumea. Un semn ca este in regula sa aratam exact asa cum aratam!
Foto: Instagram/@kendalljenner