Sigur, exista si riscuri atunci cand ramai insarcinata mai tarziu in viata, iar asta e deja discutat la nivel global. Totusi, nu toate femeile isi permit sa ramana insarcinate la 20 si ceva de ani, iar altele pur si simplu reusesc sa duca la capat o sarcina mai tarziu in viata.
Daca incerci sa gasesti o perspectiva pozitiva asupra nasterii la o varsta mai inaintata – dupa 35-40 de ani – cercetatorii iti dau toate motivele sa fii optimista. Un studiu publicat in Population and Development Review a aratat ca acei copii nascuti de mame peste 40 de ani au cateva avantaje unice in viata.
Cercetatorii de la Max Planck Institute for Demographic Research and the London School of Economics au analizat 1,5 milioane de barbati si femei de origine suedeza, nascuti intre 1960 si 1991.
Ei au descoperit ca acei copii nascuti de mame care aveau aproximativ 40 de ani sau peste aveau tendinta sa fie mai inalti, sa aiba mai multe studii si rezultate mai bune la testele standardizate, comparativ cu copiii nascuti de mame mai tinere.
Autorii studiului au analizat fratii (cu exceptia gemenilor) cu aceleasi mame si tati si au comparat varsta mamei lor cu alti factori, cum ar fi inaltimea, aptitudinea fizica, notele obtinute la liceu si nivelurile lor de educatie.
„Prin compararea fratilor care au crescut in aceeasi familie, a fost posibil pentru noi sa identificam importanta varstei materne la momentul nasterii, independent de alti factori care ar putea influenta rezultatele”, a explicat autorul studiului, Kieron Barclay.
Intrebarea pe care nicio femeie nu vrea sa o auda
In mod surprinzator, cercetatorii sunt de acord ca beneficiile sunt mai mari decat riscurile legate de o sarcina tarzie (de exemplu, posibilitatea de a naste un copil cu sindromul Down). Asadar, daca nu ai gasit inca pe cineva cu care sa-ti intemeiezi o familie, e posibil sa ai mai mult timp decat credeai pentru a deveni mama.
„O nastere mai tarziu in viata poate fi dezirabila pentru o femeie care are nevoie sa se dezvolte intelectual si financiar si poate fi benefica pentru copil, mai ales daca astfel se bucura de parinti care ii pot sustine dezvoltarea armonioasa”, adauga autorul studiului.
„Beneficiile asociate cu nasterea tarzie depasesc factorii de risc individual”, a confirmat cercetatoarea Mikko Myrskyla.
Ea a adaugat: „Trebuie sa dezvoltam o perspectiva diferita asupra varstei materne avansate. Viitorii parintii sunt de obicei foarte constienti de riscurile asociate sarcinii tarzii, dar sunt mai putin constienti de efectele pozitive”.
Foto: Pexels.com