Am facut tot ce trebuia ca sa fiu fericita si totusi n-am fost.
De cand ma stiu, am plecat urechea la tot ce se zicea ca “trebuie facut in viata ca sa ajungi bine”. Ma gandeam ca daca bifez niste casute prestabilite, fac o imensitate de bine pe unde ma duc – scoala, familie, job, o sa dea intr-o buna zi fericirea peste mine. In capul meu, trebuia sa primesc, din punct de vedere karmic, o dauna totala de iubire si bunastare.
N-a fost asa.
Am primit in schimb o simfonie de lectii care mi-au aratat, the hard way, ca succesul, bucuria si o viata implinita nu vin de la sine, indiferent cat de mult m-am pregatit eu. Toate acestea trebuiau exersate, aplicate si disciplinate intr-o practica zilnica.
Cvartetul de chimicale amintit mai sus – dopamina, serotonina, oxitocina, endorfine – este cel responsabil cu fericirea. Creierul e antrenat sa le caute, asa ca uite la ce sa te uiti pentru a avea mai mult din felia ta de bucurie, de acum incolo:
Un creier fericit stie unde sa gaseasca si cum sa creasca experientele semnificative
Stii cum e atunci cand te pierzi total intr-un moment, intr-o pasiune de-a ta si uiti de tot? Timpul nu exista, nu-ti dai seama cand a trecut si ce altceva mai exista pe Pamant, pentru ca esti absolut absorbita de ceea ce faci? Starea aceea se numeste “flow”.
Astfel de experiente optime sunt esentiale pentru fericirea ta deoarece sunt direct legate cu sentimentul de satisfactie. Orele stau in loc si iti ofera un ragaz pentru a te bucura de ceva, fara a simti ca muncesti sau depui un efort pentru asta.
Ca sa traiesti starea de flow fara sa te chinui prea mult, creeaza-ti mici obiceiuri de fericire. In momentul in care creierul tau se asteapta la voiosie, incepe sa rescrie vechiile sale tipare pentru a le determina sa gaseasca mai multe activitati care-i fac placere. Daca decizi sa fii fericita, creierul o sa descopere noi modalitati de a simti fericire.
Cum sa-ti pregatesti creierul pentru situatiile de criza: Sfaturile expertilor
Un creier voios radiaza recunostinta
Trairile pozitive mici, repetitive si constante au un impact mai mare asupra senzatiei de implinire decat cateva momente epice de succes masurate de-a lungul vietii.
“Oamenii care practica dinadins recunostinta au o sensibilitate crescuta a cortexului prefrontal medial, o regiune a creierului asociata cu capacitatile de invatare, gandire rationala si luarea deciziilor”, conform Dr. Psiholog Ellie Cobb.
Pun pariu ca nu stiai asta despre creierul tau
Cei mai fericiti dintre pamanteni leaga relatii profunde cu cei din jur
Relatiile afective de calitate sunt un catalizator al fericirii si sanatatii de durata, iar aceasta constatare este deja la rang de concluzie stiintifica, revelata in pagini intregi de studii, dintre care unele realizate si pe 75 de ani.
Legaturile formate cu oameni dragi sunt conectate la cele mai puternice emotii pe care le putem experimenta. De aici si impactul major. Relatiile fericite, pozitive ne tin sanatosi, pe cand cele toxice sau chiar lipsa totala a unor conexiuni de calitate ne duc spre depresie, boli si anxietate.
Oamenii fericiti traiesc clipa
Te-ai prins si tu ca e greu sa fii fericita daca traiesti mereu in trecut sau cu frica zilei de maine.
Viata se intampla sub ochii tai, dar esti prea ocupata ca sa observi, lasand prezentul sa-ti scape printre degete. Distanteaza-te de ieri si de maine, ca tot e la moda treaba asta, pentru a putea proteja clipa.
Nu trebuie sa te concentrezi prea tare pe “traitul clipei” pentru ca vei ajunge in partea opusa de la atata efort de gandire. Da-i mintii o pauza si trezeste simturile.
Un creier fericit cauta aventura
Numai gandul ca urmeaza sa pleci intr-o aventura iti poate creste senzatia de implinire din zilele sau chiar saptamanile de dinaintea datei setate.
Orice concediu, drum cu masina, plimbare in natura, schimbare de rutina – chiar si de ruta catre serviciu, ne face sa fim mai alerti si mai pozitivi. O experienta noua, fie ea si de invatare a unei noi aptitudini, vine cu un suflu vesel caruia iti e greu sa te impotrivesti. De fapt, nici nu are rost sa incerci! Imbratiseaza noul din viata ta, creierul tau o sa-ti multumeasca!
Foto: Shutterstock.com