Trei lucruri pe care am incetat sa le fac pentru altii si care mi-au salvat sanatatea mintala

1
De Cristiana Astefanoaiei
14 oct. 2024

Din prea multa iubire pentru ceilalti sau din dorinta de a fi iubite ajungem sa facem lucruri care ne pot afecta bunastarea.

Pentru ca pe 10 octombrie a fost ziua sanatatii mintale, pe parcursul acestei luni mi-am propus ma gandesc mai mult la tehnicile de dezvoltare personala care m-au ajutat sa cresc. Sanatatea mintala nu are legatura doar cu afectiuni medicale, ci si cu emotiile pe care le traim zi de zi. Cand ne supunem creierului unor stari de anxietate, frica, stres, creierul sufera. Este la fel ca atunci cand ne infometam corpul sau il supunem unei munci fizice foarte grele. Efectele poate nu se vad imediat, insa ele se agraveaza in timp.

Asa ca mi-a venit in minte un factor pe care multe femei il neglijeaza. Am vazut si la mine acest lucru, am vazut si la prietenele mele sau la persoane din social media. Ne neglijam propria sanatate mintala de dragul altora. De fapt, de cele mai multe ori nu este „de dragul lor”, ci pentru ca vrem ca aceste persoane sa ne aprecieze sau sa ne admire pentru eforturile noastre.

In momentul in care am incetat sa fac unele lucruri pentru altii sau pentru a fi placuta de altii, m-am simtit mai bine. Procesul nu este unul usor si inca lucrez la el. Dar aduce multa eliberare si sunt sigura ca mintea mea imi este recunoscatoare.

Am incetat sa ofer sfaturi

In primul rand, aici este vorba despre sfaturi nesolicitate. Aveam tendinta sa incerc sa-mi ajut orice prietena care imi scria ca are o problema. Voiam sa-i arat ca-i sunt alaturi si aceasta era cea mai la indemana metoda. Cautam informatii sau produse care i-ar putea solutiona situatia. Ii spuneam parerea mea. Ma incarcam cu problemele celorlalti de parca erau ale mele, pentru ca voiam sa ma asigur ca le dau cel mai bun sfat posibil. Nu voiam sa fiu responsabila pentru o decizie gresita. Pana cand mi-am dat seama ca am de suferit si ca nu am energie pentru o purta in spate vietile altora. De atunci, am invatat doar sa ascult si sa fiu acolo pentru oamenii din viata mea. Daca cineva imi cere in mod specific un sfat, ii ofer perspectiva mea si asigur persoana ca singura va sti sa ia decizia potrivita.

Jurnalul Emotiilor, shop.andreearaicu.ro

Am incetat sa spun „da” cand voiam sa spun „nu”

Nu voiam intotdeauna sa accept un proiect la serviciu, dar nici nu voiam sa par lenesa sau nerecunoscatoare pentru oportunitate. Nu voiam sa ies sambata cu prietenii, dar ma temeam ca nu ma vor mai invita. As fi preferat sa stau acasa decat sa merg la o intalnire care nu ma entuziasma, insa daca era o super ocazie si eu o ratam? Spuneam „da” la orice si acest lucru ducea la stres, anxietate si epuizare. Renuntand la acest obicei, am invatat sa ma prioritizez si sa-mi protejez energia. Am inceput sa-mi respect propriile dorinte si nevoi.

4 minciuni despre fericire care iti afecteaza sanatatea mintala

Nu mai incerc sa fiu altcineva

Cu totii avem momente in care vrem cu orice pret sa impresionam. Asteptarile celorlalti, fie ca sunt exprimate direct, fie ca sunt percepute de noi, pot pune o presiune uriasa asupra noastra. Am realizat ca este imposibil sa multumesti pe toata lumea. A incerca sa par altceva decat ceea ce sunt a fost o reteta sigura pentru nefericire. Nu ma regaseam in anumite decizii luate doar pentru a fi pe placul altora. Nu imi mai dadeam seama ce isi doreste de fapt sinele meu autentic. De cand imi accept personalitatea si emotiile, ma simt mai sigura pe mine si mai increzatoare.

Foto: Freepik.com