Ani de zile am fost dispusa sa accept de la prietenele mele multe lucruri care nu imi faceau bine, pentru ca „asta fac prietenele”. Consideram ca asa imi demonstrez loialitatea, prin a ma pune pe locul doi pentru a le fi alaturi in orice moment. Eram acolo pentru a le raspunde la telefon sau la mesaje. Eram la o comanda de taxi distanta oricand aveau probleme. Imi schimbam programul pentru a le sustine cand aveau realizari. Intelegeam ori de cate ori erau indisponibile, pentru ca era important sa isi vada de viata lor. Dar eu imi vedeam de a mea? Nu prea.
Prieteniile sunt frumoase atat timp cat toti participantii au ceva de castigat din ele. Este despre un schimb de energii care incarca in ambele sensuri. Iar cele mai frumoase relatii pe care le am astazi sunt cele pentru care nu a trebuit sa „lupt” sau sa fac eforturi. Asadar, iata trei lucruri la care am renuntat si m-au facut mai fericita.
Trei lucruri pe care nu le mai accept de la prietenele mele
Daca si tu simti ca esti intr-un punct in care nu te mai regasesti in relatiile tale de prietenie, poate te ajuta aceste ajustari. Sau poate te inspira sa iti stabilesti propriile limite, tinand cont de nevoile tale.
Invidie ascunsa si lipsa bucuriei pentru reusitele mele
Una dintre cele mai dureroase lectii a fost sa recunosc invidia in relatiile de prietenie. In momentele mele de bucurie si succes primeam un zambet fortat sau o remarca oarecare. Mi-am dat seama ca, desi am fost acolo pentru ei in momentele lor de triumf, nu toata lumea putea face acelasi lucru pentru mine.
Acum am invatat sa pretuiesc prieteniile care imi ofera sprijin neconditionat si care se bucura cu adevarat pentru succesele mele, oricat de mici sau mari ar fi ele. Prietenia autentica inseamna sa ne sustinem reciproc si sa ne bucuram sincer de realizarile celuilalt. O relatie in care simti invidie ascunsa sau lipsa de sprijin nu este sanatoasa – iti ia energie si te face sa te simti vinovata pentru ceea ce ai reusit. Incurajez pe oricine sa nu accepte astfel de relatii in viata lor – meritam prieteni care sa se bucure sincer alaturi de noi.
Ce valoreaza mai mult: prietenia sau iubirea? Ce faci cand prietenele nu iti aproba relatia
Am renuntat sa fiu eu cea care face eforturi pentru celelalte persoane
Relatiile sanatoase se bazeaza pe reciprocitate, iar asta inseamna ca eforturile ar trebui sa vina din ambele parti. O relatie in care doar tu investesti timp, energie si afectiune devine in timp un loc de dezechilibru, si asta poate afecta si respectul de sine. E un semnal de alarma atunci cand simti ca doar tu iti doresti sa intretii relatia.
De dragul celorlalti, imi asumam rolul de initiatoare. Eu organizam intalnirile, eu faceam mereu primul pas pentru o conversatie. Cand am invatat sa ma pun pe mine pe primul loc si sa imi respect limitele, am descoperit ca prieteniile care conteaza cu adevarat sunt cele in care efortul este reciproc. Asadar, te incurajez sa ii vorbesti deschis prietenei tale si sa-i impartasesti ce simti. Uneori, oamenii pur si simplu nu isi dau seama ca nu iti ofera sprijinul de care ai nevoie.
Nu mai accept critici de la prietenele mele
Unele persoane critica din obisnuinta sau dintr-o dorinta de a se simti superioare. Iar critica repetitiva, neconstructiva, nu ajuta, ci doar scade increderea in sine. Nu vreau prietene care se simt mai bine judecandu-ma, ci pe acelea care isi doresc sa ma vada crescand si devenind cea mai buna versiune a mea. Prietenia ar trebui sa fie un loc sigur, nu un ring de lupta. Asadar, te sfatuiesc si pe tine sa nu accepti critici nejustificate – acestea pot deveni toxice, chiar daca sunt imbracate frumos.
Nu e usor sa faci aceste schimbari, sa te pui pe primul loc si sa renunti la relatii care nu te mai hranesc sufleteste. Dar cu fiecare „nu” spus din iubire fata de tine, te apropii de versiunea ta fericita. E o calatorie lunga, dar care merita.
Foto: freepik.com