Daca da, cel mai probabil ai de a face cu triangularea, o tactica de manipulare foarte subtila, dar extrem de periculoasa.
Cei care o „pun in practica” nu trebuie neaparat sa aiba intentii malefice. De fapt, de cele mai multe ori, nici macar nu realizeaza ca felul lor de a se comporta te-ar putea rani atat de rau. Sau poate chiar si tu ai aplicat aceasta „strategie” la un moment dat, fara sa realizezi ca o faci.
Ce este triangularea?
Triangularea, asa cum sugereaza si denumirea, presupune intotdeauna trei persoane. Doua dintre ele se afla in conflict, dar nu isi adreseaza direct problemele.
A treia persoana este folosita pentru o comunicare indirecta foarte toxica. Astfel, se creeaza efectul divide et impera („dezbina si cucereste”), in care manipularea are spatiu sa se desfasoare in voie.
Cum iti dai seama ca ai de a face cu triangularea? Iata 3 situatii concrete:
1. Partenerul te compara cu fosta lui prietena intr-un mod nefavorabil
Poate ca iubitul tau nu ti-a spus niciodata, in mod direct, „fosta mea era mult mai tare decat tine”. Totusi, poate ai auzit cuvinte precum „ea avea mai multa rabdare”, „fosta mea iubita imi facea mereu surprize” sau „fosta nu se supara niciodata cand faceam asta”.
Orice observatie de acest gen, in care o a treia persoana (in cazul acesta, fosta iubita) este invocata pentru a te face pe tine sa te simti inferioara, se numeste triangulare. Daca acest comportament se repeta, vei incepe sa te simti inferioara, tematoare si nesigura pe tine, dorindu-ti sa atingi un standard invizibil.
De aceea, este important sa opresti comparatiile, spunandu-i partenerului ca acestea te deranjeaza foarte tare si ai prefera sa va axati pe voi doi, in prezent, fara sa aduceti in discutie trecutul sau alte persoane.
2. Parintii te compara cu fratele sau sora ta intr-un mod nefavorabil
Cand erai mica, auzeai foarte des expresii ca „fratele tau a luat nota zece, tu de ce nu ai reusit?”, „sora ta e ordonata, nu ca tine” sau „tu de ce nu poti sa fii la fel de cuminte precum sora ta?”.
Sau, poate, chiar si in prezent auzi vorbe de acest tip, actualizate la situatiile actuale. De exemplu, parintii inca iti ofera exemplul surorii tale, care deja este casatorita si are un copil, spre deosebire de tine, care inca nu te afli intr-o relatie stabila. Acest gen de comparatie este foarte dureroasa si este un exemplu de triangulare ca la carte.
Desi parintii tai s-ar putea sa nu realizeze ce fac, vorbele lor s-ar putea sa te faca sa te simti lipsita de valoare, „gresita” sau „in urma”. In astfel de situatii, este esential sa vorbesti. Explica-le de ce te ranesc cuvintele lor. Foloseste un ton calm si asezat. Cu sigurata, vor fi dispusi sa te asculte!
3. Unul dintre parinti te considera terapeutul sau confidentul lui
Aceasta situatie este foarte des intalnita, atat in copilarie, cat si la maturitate. In loc ca parintii tai sa isi rezolve conflictele in mod direct, comunicand unul cu celalalt, se folosesc de fiica pentru a-si adresa nemultumirile si sagetile usturatoare. Poate unul dintre ei chiar incearca sa formeze o alianta cu tine impotriva celuilalt parinte, pentru a-l face pe acesta sa se simta neiubit si atacat.
Daca te regasesti, este important sa te adresezi direct parintelui care incearca triangularea. Spune-i ca atitudinea sa nu este una sanatoasa. Refuza sa mai oferi feedback atunci cand unul dintre parinti se plange despre celalalt in fata ta. In schimb, directioneaza-l spre a-si solutiona problemele in mod direct cu celalalt parinte. Astfel, vei intrerupe bucla toxica!
Foto: Unsplash.com