In viata de zi cu zi, cu totii ne dorim sa avem anumite avantaje. Ne dorim sa ne imbunatatim viata, sa obtinem mai usor anumite rezultate si, per total, sa functionam mai bine. Uneori ne dorim o bagheta magica. O bagheta cu ajutorul careia sa facilitam anumite procese. Poate ca bagheta magica nu poate fi obtinuta, insa stii ce te-ar putea ajuta? Cateva trucuri psihologice. Aceste trucuri psihologice sunt menite sa-ti faca viata mai usoara. Descopera cum sa le aplici!
Investitii non-financiare care iti vor imbunatati viata in mod semnificativ
Omite actiunea
Citind cartea lui Derek Sivers „How to live” am descoperit un truc interesant. Autorul sustine ca toate actiunile pe care le realizam sunt bazate, in fapt, pe emotie. De exemplu, cumparam anumite haine nu pentru ca ne dorim neaparat sa le cumparam, ci pentru emotia pe care o avem in acel moment: simtim ca suntem bogati. Sau, in alta ordine de idei, ne dorim sa stam pe plaja pentru ca acolo ne simtim liberi si linistiti. Nu pentru ca ne dorim cu adevarat sa ajungem pe plaja.
In continuare, Derek Sivers isi indeamna cititorii sa simta emotiile fara a realiza anumite actiuni. De exemplu, te poti simti calma fara sa ajungi neaparat pe plaja. Sau poti avea acel sentiment de „bogatie”, fara sa cheltui bani pe care, in realitate, poate ca nu ii ai. Bineinteles, nu poti sari peste toate actiunile pe care trebuie sa le realizezi. Dar poti invata sa iti controlezi mai bine emotiile.
Accepta ca lucrurile sunt infinite
Desi poate parea satisfacator sa stii ca sunt o infinitate de locuri de descoperit, de carti de citit si de lucruri noi de invatat, acest sentiment poate deveni cu adevarat coplesitor. Iti propui sa faci atat de multe si, in realitate, te aglomerezi cu prea multe lucruri. Acestea nu iti mai aduc fericire, ba dimpotriva, devii tot mai stresata. Care este solutia?
Niklas Göke te invata sa accepti ca in viata lucrurile sunt infinite si ca nu vei putea sa le faci pe toate. Ofera-ti timpul necesar pentru a face ceea ce iti doresti cu adevarat si nu te avanta intr-o cursa contracronometru in care doar iti doresti sa bifezi anumite lucruri. Bucura-te de experientele prin care treci. Fii recunoscatoare pentru tara pe care o vizitezi, savureaza fiecare bucata din desertul pe care il mananci si acorda-i toata atentia cartii pe care o lecturezi acum. Nu te grabi sa treci la urmatoarea!
Cere feedback intr-un mod eficient
Adesea, oamenii se tem sa iti spuna cu adevarat ceea ce cred. Nu vor sa te supere si prefera sa isi pastreze pentru ei parerile. Chiar si atunci cand ii intrebi, au o atitudine destul de rezervata. Ce ramane de facut in acest caz?
Adam Grant te invata sa ceri feedback intr-un mod eficient. De exemplu, daca ai realizat un proiect nou, ii poti cere interlocutorului tau sa iti ofere o nota pentru acel proiect. Daca iti va spune ca este un proiect de nota 8, intreaba-l ce ai putea face pentru a-ti imbunatati munca. Astfel, arati ca esti cu adevarat dispusa la sugestii si ii oferi un spatiu mult mai sigur de exprimare. Vei primi un feedback onest, pe care sa il poti aplica.
Foto: Freepik.com