Tu cum vorbesti cu tine? 6 lucruri pe care sa nu ti le mai spui niciodata

1
De Denisa Toma
15 feb. 2019

La baza nefericirii si neincrederii in sine se afla modul in care vorbim cu noi insine. Felul in care vorbesti cu tine in gand dicteaza modul in care te simti, in care actionezi si adesea modul in care te privesc ceilalti.

Zi de zi, suntem intr-un permanent dialog cu noi insine. Si de cele mai multe ori, fara sa realizam, ne vorbim urat, lipsit de respect sau chiar cu ura. Daca ai spune cu voce tare ceea ce gandesti despre tine uneori, probabil ai fi socata de ce auzi.

De aceea, secretul fericirii nu vine din exterior, ci din interiorul tau si il vei descoperi numai atunci cand schimbi felul in care interactionezi cu tine.

Cum construiesti o stima de sine sanatoasa? Afla de la un terapeut

Cuvintele pe care le alegem au un puternic efect asupra felului in care vedem lumea si pe noi insine. Afirmatii aparent simple, precum „nu-mi sta bine cu nimic azi” sau unele mai grave precum „Nu pot sa fac nimic cum trebuie” ne afecteaza ziua asa cum norii intunecati afecteaza o zi senina.

Pentru a te bucura de viata, pentru a vedea adevaratele oportunitati pe care ti le ofera, trebuie sa renunti la dialogul negativ cu tine, sa inlocuiesti afirmatiile negative cu unele pline de compasiune, sinceritate si afectiune. Facand asta, iti vei schimba radical viata. Vei avea mai multa incredere in tine, vei reduce stresul si anxietatea si vei intelege mai bine sentimentele tale si pe ale celorlalti. Nu este usor sa faci o astfel de schimbare. Necesita timp si exercitiu.

Intr-o relatie complicata cu mine. 15 moduri de a te iubi mai mult

Iata sase fraze negative des intalnite pe care oamenii si le spun, dar si alternativele cu care ar trebui sa fie inlocuite:

1. In loc sa spui „Sunt un idiot”,
Ar trebui sa spui „Nu inteleg acest lucru acum”

Aceasta este o expresie pe care oamenii si-o spun des, potrivit specialistului Cynthia Kane, instructor de meditatie si mindfulness. „Sunt” in asociere cu o descriere negativa nu face altceva decat sa indice o stare permanenta in mintea noastra. Nu vei ajunge nicaieri cu un astfel de limbaj pe care ti-l adresezi si nici nu ai oportunitatea de a te dezvolta. De fiecare data cand afirmi o astfel de descriere nerealista, o faci sa devina parte din tine. Daca iti repeti asta suficient de des, vei ajunge sa o crezi. Iar problema este aceea ca apoi nu iti permiti sa fii mai mult de atat. Dar daca inlocuiesti o astfel de descriere cu un limbaj relativ precum „Nu inteleg asta acum” sau „Ma comport gresit acum”, lasi loc pentru schimbare si observi modul in care te simti.

2. In loc sa spui „Ar fi trebuit sa fiu/ sa fac/ sa obtin asta pana acum”,
Spune „As fi putut sa fiu/sa fac/sa obtin asta acum si am ales sa fac altceva in schimb”

Atunci cand nu ne ridicam la asteptarile pe care le avem de la noi insine, apar adesea cele mai aspre cuvinte pe care ni le adresam. Gandeste-te la modul in care iti vorbesti in gand atunci cand nu reusesti sa faci ceva ce ti-ai propus.

Acest tip de gandire negativa implica ideea ca ceea ce esti acum nu este suficient de bun. Poti schimba abordarea daca inlocuiesti „ar fi trebuit” cu „as fi putut”: „As fi putut sa fiu casatorita pana acum, dar aleg sa ma concentrez asupra carierei” sau „As fi putut sa am locuinta mea pana acum, dar aleg sa investesc in dezvoltarea mea”.

De asemenea, cand observi ca ai o astfel de gandire negativa despre tine si crezi ca nu ti-ai atins scopurile initiale, intreaba-te „Este posibil ca situatia prezenta sa fie mai buna decat ce am planuit initial?” Ai putea fi surprinsa sa descoperi ca nerespectarea planului ti-a adus alte oportunitati.

3. In loc sa spui „Este numai vina mea”
Spune „Am avut un rol in aceasta situatie si sunt responsabila numai pentru deciziile si actiunile mele”

Un astfel de dialog negativ cu tine insati apare atunci cand iti asumi responsabilitatea pentru actiunile altora sau pentru o intreaga situatie. Consideri ca ceea ce fac sau spun altii este o reactie fata de tine. Adevarul este ca ceilalti sunt responsabili pentru cuvintele si faptele lor asa cum si tu esti responsabila pentru ale tale. Scopul este sa observi cu obiectivitate situatia si sa intelegi rolul pe care l-ai avut, dar fara sa preiei intreaga povara asupra ta.

20 de afirmatii pozitive care te vor ajuta sa obtii tot ce iti doresti in viata

4. In loc sa spui „Nu ar fi trebuit niciodata sa fac …”
Spune „Daca acel lucru nu s-ar fi intamplat, eu nu as fi invatat/intalnit/descoperit etc.”

Regretul genereaza adesea un dialog negativ cu tine insati. Apare atunci cand privesti in trecut, la lucrurile pe care le-ai facut sau pe care nu le-ai facut, si te judeci aspru pentru actiunile tale sau lipsa lor. Scopul este sa cauti beneficiile neasteptate, chiar daca dureaza ani sa le descoperi. Gandeste-te la beneficiile din prezent ale evenimentelor din trecut: „Daca acest lucru nu s-ar fi intamplat, nu as fi invatat/intalnit/descoperit etc.”.

5. In loc sa spui „Ei cred despre mine ca sunt … ”
Spune „Actiunile lor nu inseamna nimic despre mine”

Atunci cand presupui ca stii ceea ce cred sau simt altii despre tine, iti imaginezi ca gandurile si sentimentele lor sunt negative si te judeci aspru din aceasta cauza. Cu alte cuvinte, esti de acord cu presupunerile negative pe care le faci, chiar daca nu au nicio baza reala. Presupunerile noastre reflecta cel mai adesea ceea ce credem despre noi insine, mai putin ceea ce cred altii.

Secretul modificarii acestui limbaj negativ este sa te concentrezi asupra faptelor si realitatii in orice situatie si sa observi cu atentie orice poveste negativa pe care mintea ta o creeaza in jurul acelei situatii. Nu ai de unde sa stii ce crede sau simte cineva; concentreaza-te asupra a ceea ce stii ca este adevarat. In loc sa spui „Crede ca nu sunt suficient de bun”, gandeste-te numai la actiunea in sine. Astfel, afirmatia devine „Nu m-a invitat sa fac parte din echipa lui. Tot ceea ce inseamna este ca nu m-a invitat sa fac parte din echipa lui, nimic mai mult sau mai putin.”

6. In loc sa spui „De ce nu pot sa fiu si eu ca ei?”
Spune „Ei se descurca foarte bine; exista suficient bine in lume pentru noi toti”

Atunci cand ne comparam cu ceilalti, vedem ceva ce ei detin sau o trasatura pe care o au si ne judecam pe noi insine dintr-o pozitie de inferioritate, deci consideram ca nu suntem la nivelul lor.

Specialistul Cynthia Kane numeste acest obicei „compararea interiorului tau cu exteriorul altcuiva”. Cu alte cuvinte, daca tu compari felul in care te simti in interior cu felul in care o persoana pare la exterior, vei fi intotdeauna in dezavantaj. Comparandu-ne cu altii, nu facem altceva decat sa ne provocam suferinta. Iar acest obicei isi are radacinile in ideile societatii asupra a ceea ce este important. Cine defineste ce este atractivitatea? Cum poate fi definita inteligenta?

De fiecare data cand iti dai seama ca te compari cu cineva, schimba abordarea si incearca sa descoperi care sunt diferentele dintre tine si persoana respectiva si ce anume va face pe fiecare dintre voi sa fiti unici. In loc sa privesti viata ca pe o competitie, priveste-o ca pe o cooperare.

Foto: Shutterstock.com