Un CEO din Finlanda, cea mai fericita tara din lume, a dezvaluit care sunt cele trei fraze folosite zilnic la job

1
De Cristiana Astefanoaiei
18 apr. 2024

Finlanda este cea mai fericita tara din lume pentru al saptelea an consecutiv, potrivit Raportului mondial al fericirii 2024.

In Finlanda, se pune accent pe fericirea la locul de munca, asigurata de un nivel ridicat de incredere in conducere si colegi, precum si un accent puternic pe echilibrul dintre viata profesionala si cea privata, spune Miika Makitalo, CEO HappyOrNot.

Secretele unui CEO din Finlanda

Compania sa are sediul in Finlanda si produce butoanele de feedback cu fete zambitoare folosite in aeroporturi si in alte spatii comerciale din intreaga lume. Aceasta are 56 de angajati in Finlanda, care sunt de 15 nationalitati diferite, precum si aproximativ 15 persoane in Statele Unite si circa 5 lucratori in Marea Britanie.

In calitate de lider de afaceri, Makitalo spune ca exista trei fraze care surprind mentalitatea finlandeza la locul de munca.

„Nimeni nu se naste fierar”

In esenta, aceasta fraza subliniaza faptul ca „nimeni nu se naste ca profesionist” si ca „exista intotdeauna lucruri de invatat”, spune Makitalo.

Finlandezii sunt foarte deschisi spre a primi incepatori in companiile lor.

„Aplica pentru posturile la care aspiri. Iar cand reusesti sa le obtii, invata cum sa o faci”, explica Miika Makitalo, CEO HappyOrNot.

Expertii sunt de acord ca a avea o mentalitate de crestere la locul de munca, sau a crede ca iti poti imbunatati abilitatile cu ajutorul practicii, este o calitate a unui angajat model.

3 moduri esentiale prin care sa fii mai fericita, potrivit unui psiholog din Finlanda, cea mai fericita tara din lume

„Problemele serioase de afaceri sunt rezolvate; altfel, vom fi ca gainile lui Mary in libertate”

Aceasta expresie provine din romanul clasic finlandez „Soldatul necunoscut” de Guy Sajer si este folosita pentru a spune ca o echipa de soldati se va ocupa de problemele care se asteapta de la ei, spune Makitalo. Dupa ce si-au indeplinit sarcina, ei o vor lua usor, ideea de a fi „pui in libertate” fiind un lucru pozitiv: si-au facut treaba si isi vor folosi restul timpului asa cum considera de cuviinta.

Lasand la o parte imaginile amuzante, Makitalo spune ca aceasta fraza este menita sa evidentieze ierarhiile plate comune in culturile de munca finlandeze.

Principala concluzie este: „Tot ceea ce este urgent va fi rezolvat. Dar nu ne pasa de structuri, de sefi – nu veniti aici sa-mi spuneti ce sa fac”, spune Makitalo. „Stiu ce ar trebui sa fac. Si eu stabilesc prioritatile”.

In calitate de director general, Makitalo spune ca este de acord sa auda feedback-ul direct de la angajatii sai.

„Oricine din organizatie poate veni la mine si sa-mi spuna: ‘Miika, asta nu are niciun sens. Corecteaza strategia'”.

In Finlanda, toti cei din organizatie cunosc strategia si viziunea, astfel incat pot actiona pe cont propriu si nu au nevoie sa li se spuna ce este necesar.

3 lucruri pe care oamenii din Finlanda, cea mai fericita tara din lume, nu le fac niciodata

„Tot inainte, a spus bunica in zapada”

Este o vorba jucausa si motivationala. Explicatia: Sa nu ne facem griji inainte de vreme, avem grija de asta cand vom incepe sa mergem mai departe.

„Exista aceasta idee jucausa ca, chiar si in patru metri de zapada, chiar si o bunicuta poate spune: Hei, asta nu e mare lucru”, explica Makitalo.

Aceasta fraza ar putea aparea in timpul unei sedinte lungi in care oamenii nu se pot decide asupra urmatorului punct de actiune. La un moment dat, spune Makitalo, trebuie sa mergi inainte si sa abordezi necunoscutele pe masura ce apar.

Foto: freepik.com