Zona de confort: 5 minciuni care te tin captiva

1
De Larisa Giurea
7 apr. 2019

Zona de confort este descrisa de catre experti ca fiind un cerc de contexte, comportamente, oameni, convingeri sau actiuni cu care o persoana se simte in largul sau.

Cu toate ca acest sentiment de familiaritate aduce siguranta si liniste, exista situatii in care zona de confort nu este sanatoasa si nu contribuie la cresterea sau dezvoltarea personala. Si de aici incep problemele.

Frica este singurul lucru care ne leaga de zona de confort

Surprinzator, dar nu minciunile pe care ni le spunem ne leaga de zona de confort, ci frica, spun specialistii. In mod normal, atunci cand o persoana nu reuseste sa iasa din zona de confort, ajunge sa teasa in jurul sau o panza de justificari si convingeri. Acestea pot parea intr-adevar foarte coerente si linistitoare si vor actiona ca un pansament calmant pana cand persoana este capabila sa recunoasca faptul ca frica de a iesi din zona de confort trebuie infruntata si invinsa.

Circumstante si personalitate – factori cheie ai zonei de confort

Din punct de vedere al psihologilor, doi factori sunt importanti in lupta dusa pentru a iesi din zona de confort: personalitatea si circumstantele. O cearta, o despartire sau o concediere sunt circumstante care te scot involuntar din zona de confort. Situatia poate fi gestionata mai bine sau mai rau, in functie de modul in care invatam sa raspundem la aceste incercari ale vietii. Unii oameni raspund provocarilor si incep sa isi seteze noi obiective spre care sa tinda, in timp ce altii nu concep sa renunte la certitudini si la plasa de siguranta pe care se bazeaza.

Teama ca nu-ti vei atinge obiectivele e singurul lucru care te impiedica sa ai viata pe care ai visat-o

In principiu, acest fel de a fi vine din teama de esec. De aici si varietatea minciunilor pe care alegem sa ni le spunem. Am realizat deja mult. Suntem bine acolo unde suntem. Am ajuns acolo unde ne-am dorit. Vrem sa fim linistite. Nu avem timp. Ceea ce evitam sa ne spunem, desi stim ca este adevarat, este ca cine nu risca nu pierde nimic. Dar nici nu castiga.

Minciunile pe care ni le spunem ca sa ramanem in zona noastra de confort
1. „Nu merit. Nu am experienta. Nu am destula pregatire. Nu sunt destul de cunoscuta.”

Ce indica? Sindromul impostorului.
Cum se corecteaza? In primul rand, prin a nu ne mai compara cu oameni carora ne consideram inferioare, ci cu nou-venitii. Asta ajuta la constientizarea nivelului real la care ne aflam si cat am evoluat pe parcurs. Mai mult, cunostintele noastre sunt suficiente pentru a ajuta alti oameni – un factor extrem de important in evolutia proprie.

Sindromul impostorului si falsii experti

2. „Trebuie sa fie perfect.”

Ce indica? Perfectionism.
Cum se corecteaza? A face greseli reprezinta o parte importanta a iesirii din zona de confort. Venim dintr-un sistem educational in care greselile sunt vazute ca un esec, si nu ca o oportunitate de invatare, asa ca foarte putini oameni indraznesc sa o dea-n bara. Psihologii recomanda sa asociem greseala cu invatarea si evolutia, nu cu esecul.

3. „Am realizat deja foarte mult.”

Ce indica? Resemnare.
Cum se corecteaza? Tindem sa fim reactive, in loc sa fim proactive, ceea ce ne impiedica sa evoluam. Este important sa tintim din ce in ce mai sus si sa stabilim noi teluri pentru care sa luptam. A ne multumi cu ceea ce am realizat deja nu face decat sa intensifice problemele care apar pentru ca alegem sa ramanem in zona de confort.

4. „Nu vreau sa ma expun.”

Ce indica? Frica de succes.
Cum se corecteaza? Exista nenumarate exemple de antreprenori care au idei grozave, pe care viseaza sa le realizeze, dar planurile li se impotmolesc cand vine vorba de a pune in practica. Visul este confortabil, actiunea nu. Alegerea de a risca si a te expune nu este usoara, dar este atat de necesara pentru a iesi din zona de confort.

30 de afirmatii care aduc prosperitatea si succesul in viata ta

5. „Sunt foarte ocupata.”

Ce indica? Amanare.
Cum se corecteaza? A lasa pe maine ce poti face azi este o alta capcana obisnuita care apare deseori in sfera profesionala si cea personala. Avem tendinta de a amana luarea deciziilor, suntem delasatoare cand vine vorba de facut lucruri noi. Ne ocupam de chestiuni inutile pentru a nu ne confrunta cu ceea ce este folositor si important si, prin urmare, am fost ocupate, dar nu productive. A iesi din zona de confort presupune sa ne infruntam prioritatile si sa acordam atentia necesara lucrurilor care conteaza.

Foto: Shutterstock.com