Imi place sa folosesc uleiul de cocos in bucatarie, insa recunosc ca ma feresc de el atunci cand vine vorba despre hidratare, pentru ca tenul meu mixt nu suporta foarte bine uleiurile. Insa atunci cand sufar de piele uscata pe corp (coate, genunchi, maini), acest ingredient ma salveaza intotdeauna. Imi place sa aplic mai intai o crema hidratanta lejera si abia apoi ulei de cocos, deoarece acesta „blocheaza” hidratarea in interiorul pielii si previne pierderea de apa.
Acidul HIALURONIC: Ce trebuie sa stii + produse accesibile care il contin
Ce este acidul lauric?
Acidul lauric este un acid gras saturat, ce se gaseste in laptele cocos, in uleiul de laur (dafin), uleiul de palmier si – cel mai renumit dintre toate – in uleiul de cocos. Acesta din urma este unul dintre „leacurile” de sanatate si frumusete preferate de femeile din toata lumea in ultimii 10 ani, pentru ca vindeca pielea uscata si crapata, insa este suficient de lejer incat sa se simta confortabil pe piele.
Pentru ce se foloseste acidul lauric?
Acidul lauric reprezinta aproximativ jumatate din continutul de acizi grasi din uleiul de nuca de cocos, iar multe femei prefera sa foloseasca acelasi ulei de cocos pe care il au in bucatarie pentru rutina lor de frumusete: hidratare, demachiere, curatare. Cu toate acestea, acidul lauric se foloseste si in forma sa pura (extras din ulei de cocos, dafin etc.), si il gasesti cel mai adesea in sapunuri si alte cosmetice pentru curatare – si asta datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si antibacteriene, dar si duratei lungi de depozitare.
Acid FERULIC: Antioxidantul mai putin cunoscut care iti pregateste pielea pentru vara
Care sunt avantajele si dezavantajele acidului lauric?
Nu exista foarte multe teste clinice care sa demonstreze eficienta acidului lauric in produsele de infrumusetare, insa expertii sunt de parere ca poate ajuta in tratarea acneei datorita proprietatilor sale antibacteriene si antifungice. Nu doar ca previne raspandirea bacteriilor care cauzeaza acnee, insa poate reduce si aspectul acesteia deoarece are si o actiune antiinflamatorie. Daca ne referim strict la uleiul de cocos, acesta poate fi folosit pentru a dizolva machiajul persistent, dar si pentru a hidrata intens pielea uscata, cu tendinte de descuamare.
Cu toate acestea, folosirea uleiului de cocos pe ten nu este indicata oricui, spun specialistii. In functie de felul in care reactioneaza tenul tau, ar trebui sa eviti orice tip de ulei in cazul in care suferi de acnee, pori dilatati, puncte negre etc. Oricum, e bine sa ai uleiul de cocos la indemana, pentru ca are o gramada de alte intrebuintari. Il poti folosi in bucatarie, in mastile de par, la demachiere (cu conditia sa-ti speli fata cu un gel de curatare dupa) sau pentru a vindeca calcaiele uscate si crapate.
Acizii AHA – Aliatii tenului uniform si luminos
In ce produse gasesti acidul lauric?
Nu exista inca foarte multe produse care contin acest ingredient, insa cred ca va deveni important in rutina noastra de ingrijire pe viitor – si ma refer strict la acidul lauric pur, pentru proprietatile sale antibacteriene, antifungice si antiinflamatorii. Pana una, alta, iata cateva produse eficiente care il contin:
Paula’s Choice Calm Redness Relief 1% BHA Lotion Exfoliant
Faptul ca Paula’s Choice a adaugat acid lauric intr-un produs de exfoliere cu acid salicilic (indicat in tratarea si prevenirea acneei si a punctelor negre) este perfect logic: cele doua ingrediente se completeaza perfect pentru a-ti oferi piele curata si neteda, cu pori micsorati.
Paula’s Choice Defense Hydrating Gel-to-Cream Cleanser
Acest cleanser bland, fara parfum si parabeni, curata pielea in profunzime fara sa o usuce. Contine o gramada de produse pretioase pentru repararea, protejarea si mentinerea supletii pielii, printre care acid lauric, acid lactic, glicerina si aminoacizi.
RMS Beauty Ultimate Makeup Remover Wipes
Imi place brandul RMS Beauty, pentru ca se straduieste sa ne ofere ingrediente de calitate, care lucreaza in favoarea pielii noastre, chiar si atunci cand vorbim despre gama lor de make-up. Deocamdata, insa, iti recomand aceste servetele demachiante blande, infuzate cu ulei de cocos organic. Te vor scapa chiar si de machiajul persistent si iti vor hrani in acelasi timp pielea.
Foto: Instagram/Allana Davison