Acidul salicilic s-a dovedit a fi un ingredient de baza, care rezolva multe probleme ale pielii – si ma refer la pielea de pe intreg corpul, adica inclusiv la scalp. Un dermatolog mi-a spus la un moment dat ca tenul incepe de la scalp si se termina la sani – aceasta intreaga zona ar trebui ingrijita cu religiozitate si cu aceleasi ingrediente pe care le folosesti pe fata (desigur, nu trebuie sa uiti nici de hidratarea pielii corpului).
In timp ce beneficiile acidului salicilic pentru fata si corp sunt deja cunoscute, se vorbeste mai putin despre cat de benefic este acest ingredient pentru scalp. Cei de la Byrdie au stat de vorba cu dermatologul Joshua Zeichner si cu tricologul Kari Williams pentru a obtine mai multe informatii legate de subiect.
Ce este acidul salicilic?
Acidul salicilic este un tip de exfoliant chimic numit beta-hidroxi acid (BHA), care ajuta la indepartarea excesului de sebum si a celulelor moarte de la suprafata pielii. BHA este solubil in ulei, ceea ce inseamna ca trece prin orice ulei de suprafata si patrunde adanc in pori, spune Zeichner pentru Byrdie. Din acest motiv, acidul salicilic este o alegere ideala pentru combaterea acneei si a excesului de sebum.
Acest tip de miscare te ajuta sa slabesti mai repede decat mersul la sala
Scalpul secreta de asemenea sebum, iar daca pielea capului nu este echilibrata, va secreta si mai mult sebum – de aceea parul ti se ingrasa atat de repede. Acidul salicilic este o optiune grozava pentru scalp – mai ales pentru cei dintre noi predispusi la matreata, dermatita seboreica, exces de sebum si acumularea produselor de styling, care sufoca foliculii.
Beneficiile acidului salicilic pentru scalp
Acidul salicilic face mult mai mult decat sa combata acneea (desi este destul de abil si in combaterea acneei de pe scalp, daca te confrunti cu asta). Cand este folosit pe scalp, are o serie de beneficii:
Imbunatateste gestionarea matretii: acidul salicilic indeparteaza eficient pielea solzoasa, hiperkeratozica, eliminand matreata.
Minimizeaza iritatia si mancarimea scalpului: iritatia si mancarimea sunt agravate atunci cand pe scalp se acumuleaza exces de piele moarta. Acidul salicilic „dizolva” celulele moarte si incurajeaza reinnoirea pielii de pe scalp.
Calmeaza dermatita seboreica: acidul salicilic este incredibil de eficient in calmarea dermatitei seboreice, care se manifesta prin scalp gras, cu descuamari dureroase.
5 seruri cu antioxidanti care te intineresc instant cu cativa ani
Elimina acumularea de ulei si produse de styling: Probabil ca si tu folosesti samponul uscat pentru a amana urmatoarea spalare. Daca folosesti si spuma, ulei, fixativ si alte produse de styling, e posibil ca un sampon obisnuit sa nu poata indeparta tot acest exces de pe par si scalp. Din fericire, acidul salicilic exfoliaza in mod natural stratul exterior al epidermei, permitand uleiului, pielii moarte si acumularii de produs sa fie rapid indepartate la dus.
Iar acestea sunt doar beneficiile cu dovezi incontestabile. Desi nu exista o legatura directa intre acidul salicilic si reducerea caderii parului, multi specialisti cred ca poate ajuta. Acidul salicilic elimina cu succes excesul de sebum, o substanta cerata si uleioasa care poate contine dihidrotestosteron (DHT). Iar DHT este un hormon cheie responsabil pentru alopecie. In plus, un scalp curat si sanatos este baza firului de par puternic ancorat.
Chiar daca nu ai predispozitie la niciuna dintre problemele descrise mai sus, acidul salicilic ramane un ingredient benefic pentru oricine, deoarece indeparteaza foarte bine murdaria, sebumul si acumularea produselor de styling, facand ca parul sa ramana fresh pentru mai multe zile.
Foto: Instagram/@christinanadin