Acneea hormonala: 6 trucuri pentru a o gestiona si vindeca

1
De Irina Constantin
14 sept. 2022

Acneea este o afectiune ce poate aparea de nicaieri, chiar si in viata de adult.

Contrar parerilor generale, acneea nu este doar o afectiune tipica adolescentilor. Acneea hormonala poate aparea in cazul femeilor adulte, manifestandu-se destul de violent in lipsa unui stil de viata potrivit si a unui tratament eficient.

Motivele de aparitie a acneei sunt dintre cele mai diverse. Pe langa rutina de skincare, trebuie sa fii atenta si la echilibrul tau hormonal, pentru a evita sau pentru a diminua acneea.

Iata 6 trucuri pentru a gestiona acneea hormonala, de la expertii dermatologi:

1. Observa, in primul rand, contextul

Daca acneea hormonala a aparut destul de brusc in viata ta, primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa analizezi putin contextul. Cand ai observat primele semne pe ten sau pe corp? Ce schimbari au avut loc in ultimul timp? Mananci diferit, bei alcool si fumezi, esti stresata, ai dificultati cu somnul? Acneea vine la pachet si cu simptome ale sindromului premenstrual?

Raspunde-ti in scris la aceste intrebari, pentru a avea setat un context cat mai clar, util atunci cand urmaresti evolutia acneei sau vorbesti cu medicul.

2. Ajuta-ti ficatul sa elimine estrogenul in exces

Multe probleme hormonale, inclusiv acneea, pornesc de la o cantitate excesiva de estrogen. Pentru a elimina aceasta problema, ficatul trebuie sa fie sustinut, pentru a-si indeplini cu succes functia de detoxifiere.

Poti sprijini functiile ficatului integrand in alimentatie mai multe frunze verzi, in special cele amare, de nuanta verde inchis: rucola, spanac, kale. De asemenea, andivele sunt si ele de folos, precum si anghinarele.

3. Diminueaza expunerea la xenoestrogeni

Xenoestrogenii sunt substante care se comporta precum estrogenul si cauzeaza dezechilibre hormonale. Acestia merg direct in ficat, ingreunandu-i treaba deja dificila.

Asadar, datoria ta este sa eviti expunerea la aceste substante. Ele se gasesc in produsele conventionale de curatenie, in ambalajele si recipientele din plastic, precum si in parfumuri sau odorizante de camera. Inlocuieste cu produse bio de curatat, caserole din sticla si lumanari parfumate din ceara de soia si uleiuri esentiale.

Dieta lui Kate Moss: Ce mananca pentru a se simti si pentru a arata atat de bine

4. Echilibreaza-ti nivelul de zahar din sange

Alimentele cu index glicemic mare, precum carbohidratii si deserturile, iti cresc nivelul de zahar din sange. Drept urmare, ovarele tale vor produce mai mult testosteron, iar estrogenul va fi si el in exces. Acneea hormonala nu va intarzia sa apara.

Asadar, daca deja vezi semnele acesteia pe pielea ta, incearca sa fii mai atenta la ceea ce mananci si sa elimini, macar pentru o perioada, produsele de patiserie, dulciurile, pastele si painea (sau opteaza pentru variante integrale).

5. Fa loc in dieta pentru proteina de calitate si fibre

Pe langa renuntarea la carbohidrati si dulciuri, iti poti sustine organismul in eliminarea acneei hormonale prin consumul crescut de fibre – legumele, leguminoasele si fructele sunt perfecte in acest scop. De asemenea, proteina sanatoasa poate inseamna o carne provenita de la animale crescute in conditii optime si hranite cu ingrediente de calitate, un peste salbatic sau chiar o proteina vegetala.

Cele mai in voga tunsori: Ce se poarta toamna asta

6. Adapteaza-ti rutina de skincare

Chiar daca alimentatia este esentiala in diminuarea acneei hormonale, si produsele pe care le aplici pe piele conteaza enorm. Daca acneea hormonala este pe ten, consulta-te cu medicul dermatolog cu privire la rutina zilnica si eliminta potentiale ingrediente active pana la controlul dermatologic.

Foto: Instagram/@harperandharley