„Acneea debuteaza de obicei la pubertate si afecteaza zonele bogate in glande sebacee: tenul, toracele posterior sau anterior, dar poate aparea si in alte zone. Aceasta afectiune a pielii se poate manifesta si in sarcina, insa nu afecteaza evolutia sarcinii sau dezvoltarii fatului. Manifestarile bolii sunt reprezentate de comedoane inchise (puncte negre) si deschise, precum si leziuni supradenivelate: papule, pustule sau leziuni nodulare”, explica Monica Paun, medic dermatolog in cadrul spitalului Colentina.
Vezi această postare pe Instagram
De ce apare acneea in timpul sarcinii?
„Productia crescuta de hormoni influenteaza aparitia acneei in perioada sarcinii. Hormonii androgeni determina cresterea dimensiunii glandelor sebacee si a secretiei de sebum. Astfel, dopul folicular (comedonul), impedica drenajul sebumului. Lipaza bacteriana (Proprionibacterium acnes) transforma lipidele in acizi grasi si genereaza mediatori proinflamatori care declanseaza un raspuns inflamator. Peretii destinsi ai foliculului se rup, iar sebumul, lipidele, acizii grasi, cheratina si bacteriile patrund in derm activand inflamatia. Inflamatia intensa conduce la formarea de cicatrici”, explica medicul.
Tratamentele sigure si recomandarile medicului dermatolog Monica Paun:
Masuri generale:
• incearca sa nu storci cosurile, pentru ca exista riscul de a dezvolta cicatrici
• evita cosmeticele pe baza de ulei (le recomand pe cele pe baza de apa)
• pe eticheta produselor trebuie sa scrie “non-comedogenic”
• respecta igiena zilnica (dimineata si seara) folosind produse de curatare destinate pielii acneice.
Dieta
Este recomandat sa reduceri consumul de zahar, cereale bogate in glucide, lactate, alimente procesate, fast-food. Alimentatia bogata in legume si peste ar putea ajuta.
Tratamente locale
Pe parcursul sarcinii, tratamentul topic (local) este cel recomandat. Antibioticele locale, peroxidul de benzoil, acidul azelaic, alfa hidroxiacizii (AHA): acid glicolic (concentratii mai mici de 10%) si beta hidroxiacizii (BHA): acidul salicilic (concentratii mai mici de 2%) sunt permise.
De asemenea, anumite dermato-cosmetice destinate pielii acneice sunt permise in sarcina.
Exemple:
Terapia cu lumina albastra sau cu lumina rosie se poate utiliza pe parcursul sarcinii.
In cazuri severe, ce necesita tratament sistemic, eritromicina poate fi folosita, cu exceptia primului trimestru de sarcina.
Foto: depositphotos.com