Alimente pentru piele frumoasa si sanatoasa. Mentine-ti tineretea!

1
De Cristina Tudor
5 mai 2018

Pielea este cel mai convingator indicator al starii generale de sanatate.

Cand observi pete, eruptii, zone uscate si eczeme, e semn ca organismul trage un semnal de alarma. De multe ori, dieta nepotrivita este de vina pentru aceste neajunsuri. Include in meniu aceste alimente pentru piele frumoasa si sanatoasa.

Publicatia wholelifechallenge.com scrie ca, exact ca celelalte organe ale corpului, pielea reactioneaza bine sau mai putin bine cand intra in contact cu substantele ingerate. Multe dintre produsele consumate, procesate, cu adaosuri de zahar si ingrediente artificiale, favorizeaza inflamatiile si imbatranirea. De aceea, iti recomand urmatoarele alimente pentru piele frumoasa si sanatoasa.

Ulei de cocos

Acest ulei-minune are proprietati hidratante pentru piele, deoarece este bogat in acizi grasi esentiali, care sustin productia naturala de colagen a organismului. De asemenea, uleiul de cocos este un puternic antioxidant care lupta impotriva radicalilor liberi. Acestia sunt adesea de vina pentru aparitia ridurilor profunde. Cauta sa fie nerafinat si fara parfum si foloseste-l atat ca lotiune dupa dus, cat si ca demachiant.

Alimente pentru piele frumoasa si sanatoasa: Nuci

Stiai ca dieta americana este sever lipsita de acizi grasi Omega-3, care sunt extrem de importanti pentru functia celulelor pielii sanatoase? Evita produsele de tip fast-food si include mai multe nuci in meniu. Sunt o sursa excelenta de Omega-3, acizi care au dovedit ca pot imbunatati elasticitatea pielii si reduc inflamatia asociata cu roseata si iritarea pielii.

Varza kale

Pielea ta are nevoie de vitamine si de minerale pentru a ramane ferma si sanatoasa. Aceasta leguma cu frunze este delicioasa si bogata in vitaminele C si A. Ambele au proprietati de diminuare a semnelor de imbatranire. In plus, kale contine luteina si zeaxantina, doi nutrienti, care ajuta la combaterea radicalilor liberi care ataca pielea, in special cand ne expunem la radiatiile ultraviolete solare. In general, legumele colorate au aceste proprietati. Pune pe lista cu alimente pentru piele frumoasa si sanatoasa si morcovii si ardeii grasi galbeni.

Rozmarin

Cercetarile in domeniu sugereaza ca daca mananci in mod regulat ierburi aromatice, in special rozmarin si cimbru, ai un risc scazut de a suferi de cancer de piele. Pe langa faptul ca e bogat in antioxidanti si minerale, rozmarinul contine si acid salicilic – un compus cu proprietati antiacnee -, care favorizeaza longevitatea si reduce inflamatia.

Ulei de masline

Acest ulei pare sa fie elixirul sanatatii. Folosit de secole si studiat indelung, uleiul de masline a demonstrat ca incetineste aparitia si evolutia semnelor imbatranirii si chiar poate reduce ridurile. Conditia este sa consumi doua lingurite de ulei de masline pe zi. Grasimea aceasta este sanatoasa, fiind bogata in acizi grasi mononesaturati si polifenoli (antioxidanti), care imbunatatesc aspectul pielii.

Dovleac

Dovleacul este una dintre cele mai bogate surse naturale de beta-caroten, o substanta care este transformata de corp in vitamina A. Aceasta vitamina reprezinta cheia pentru stimularea celulelor speciale, numite fibroblaste, care contribuie la sintetizarea si dezvoltarea de noi celule ale pielii.

Afine

Afinele contin o cantitate uriasa de antioxidanti, care contribuie la protectia si fortificarea celulelor. Antocianidinele din structura afinelor intaresc capilarele si elasticitatea pielii, de aceea sunt utilizate ca ingrediente pretioase in produsele antiimbatranire. Consumate ca atare, afinele, bogate in vitamine si minerale, au rol important in repararea celulara a pielii.

Rosii

Rosiile sunt cunoscute ca fiind surse pretioase de licopen, un antioxidant care are efect benefic in caz de daune provocate pielii de radiatiile ultraviolete. Mai mult decat atat, licopenul poate creste in corp factorul natural de protectie solara.

Stridii

Zincul este un mineral important care contribuie la repararea si regenerarea celulelor pielii. Stridiile ofera o cantitate importanta de zinc, dar si de vitaminele A, B12 si C.