Samponul este primul pas in procesul de ingrijire a podoabei tale capilare. Ingredientele pe care produsul de curatare le contine sunt importante, pentru ca trebuie adaptate tipului tau de par.
Samponul potrivit pentru parul uscat sau deteriorat
Daca simti ca pielea scalpului se strange, ai senzatia de mancarime si fulgi de matreata, cel mai probabil scalpul tau este uscat. El poate fi asa in mod natural sau poate deveni asa in urma utilizarii unor produse de hairstyling agresive.
Foloseste sampoane care contin uleiuri (de argan, cocos sau jojoba) ori glicerina, un umectant care atrage apa in par, ajutand la mentinerea hidratarii.
Proteinele, cum ar fi keratina, colagenul, proteina de grau sau de soia, ajuta la repararea si intarirea parului deteriorat.
Acidul citric e un alt ingredient pe care vrei sa-l contina samponul tau, pentru ca regleaza pH-ul si repara firele deteriorate.
Ar fi bine sa eviti sampoanele care au sulfat de sodiu lauril (SLS) si sulfat de sodiu laureth (SLES) care pot usca si mai mult parul. In schimb, cauta agenti de curatare blanzi, cum ar fi cocamidopropil betaina sau sulfonati.
Parul gras: un sampon care curata
Daca firul de par devine uleios la scurt timp dupa spalare si scalpul e gras, te confrunti cu exces de sebum. Este indicat sa optezi pentru un sampon clarifiant sau purifiant. Ca un indiciu, de obicei aceste sampoane sunt transparente, cu o textura tip gel.
Ai nevoie de agenti de curatare si spumare care indeparteaza grasimea si murdaria: sulfat de sodiu laureth (SLES) sau sulfat de lauril de sodiu (SLS).
Clorura de zinc este un alt ingredient care ajuta la reglarea productiei de sebum si poate reduce matreata.
Argila, in special argila verde, este excelenta pentru absorbtia excesului de ulei din scalp.
Acidul salicilic ajuta la curatarea profunda a porilor de pe scalp si la eliminarea excesului de sebum si a celulelor moarte ale pielii.
In cazul parului mixt, opteaza pentru curatare si hidratare
Foloseste un sampon care curata profund (cu ingrediente recomandate pentru parul gras). Evita pe cat posibil ca acesta sa ajunga pe lungimea parului. Poti sa folosesti un balsam pre-samponare, care sa protejeze varfurile.
Produsul de care ai neaparat nevoie, in functie de tipul tau de par – ce recomanda hairstylistii
Cand alegi samponul, tine cont si de structura firelor de par
Daca ai parul cret, este important sa alegi un sampon care curata delicat, fara a inlatura uleiurile naturale ale parului. Proteinele, cum ar fi keratina, proteina din grau, din orez sau din soia, pot ajuta la repararea si intarirea parului cret, reducand riscul de rupere. Ingrediente precum PVP (Poly N-Vinyl-2-Pyrrolidone), carbomer sau poliquaternium pot ajuta la definirea si mentinerea formei buclelor.
Daca ai parul cu firul gros si foarte des, opteaza pentru vitaminele E si B5 (pantenol) pentru nutritia si hidratarea parului. Alege sampoane cu silicon pentru netezirea cuticulei parului si reducerea aspectului de frizz. Asigura-te ca sunt siliconi solubili in apa, astfel incat sa nu se acumuleze reziduuri.
Daca ai parul fin si subtire, samponul tau ar trebui sa fie unul pentru volum. Printre ingrediente ar trebui sa contina proteina, pantenol, biotina, polimeri si agenti de formare a volumului.
Daca te confrunti cu caderea parului, este important sa alegi un sampon care sa stimuleze scalpul, sa imbunatateasca circulatia si sa intareasca foliculii de par. Opteaza pentru ingrediente precum cafeina, biotina, niacinamide, aminexil si pantenol.
Nu uita ca alegerea samponului este o experienta personala si ce se potriveste cuiva s-ar putea sa nu fie adecvat si pentru tine.
Cantitatea de sampon pe care sa o folosesti, in functie de tipul tau de par
Dupa ce identifici ingredientele de care ai nevoie, experimenteaza cu mai multe produse si branduri. De asemenea, nu uita sa samponezi de doua ori si sa clatesti bine podoaba capilara, pentru a te asigura ca ai realizat o curatare profunda.
Foto: Instagram/@lir.bareket