Laptele demachiant pe care mamele noastre il foloseau pe vremuri (poate nu chiar aceeasi varianta) este inca o optiune buna, insa nu pentru toate tipurile de ten. Eu mi-am dat seama inca de pe vremea liceului ca pielea mea mixta nu tolera bine acest tip de produs, insa pe atunci nu existau atat de multe optiuni in sectorul „demachiere”.
Acum nu doar ca am acces la produsele potrivite tipului meu de ten, insa pot jongla cu mai multe produse de demachiere in functie de nevoile de moment ale pielii. Uneori am nevoie de ceva lejer si rapid, alteori tenul meu e deshidratat si tanjeste dupa formule mai hranitoare si mai blande.
Este sigur sa aplici ulei de bebelus pe ten?
Daca toata aceasta dezvoltare brusca a segmentului de demachiere ti se pare coplesitoare si nu mai stii ce sa alegi, cea mai buna metoda este sa iei in calcul tipul tau de piele.
Ten mixt/gras/acneic
Pentru ca tenul mixt sau gras intampina adesea probleme ce tin de pori dilatati si acnee, cel mai bine ar fi sa te feresti de demachiantele foarte emoliente, pe baza de uleiuri. Desi unii experti sunt de parere ca uleiul este cea mai buna metoda de demachiere pentru ca dizolva eficient impuritatile, folosit in mod frecvent astupa porii si cauzeaza eruptii – acesta este motivul pentru care am renuntat la ideea de a ma demachia cu ulei de cocos.
Si laptele demachiant este mult prea vascos pentru tine, iar daca nu-ti speli fata cu un gel de curatare dupa, particulele sale emoliente vor ramane pe ten, impiedicandu-l sa respire.
Cele mai bune geluri de curatare pentru ten gras – Sfaturi de la dermatologi
Din fericire, acum avem la dispozitie apa micelara, o optiune de demachiere la fel de lejera si blanda ca… apa, mai ales daca te tii departe de cele care contin alcool/parfum. Aceasta va indeparta eficient machiajul si impuritatile fara sa lase un film gras pe piele. Nu necesita clatire, insa eu prefer sa-mi spal fata cu gel de curatare inainte sa aplic serumurile si cremele de hidratare.
Si servetelele demachiante antibacteriene pot ajuta la indepartarea impuritatilor, mai ales daca ai nevoie de o optiune rapida.
Ten uscat
Daca ai ten uscat, probabil ca apa micelara iti creeaza acea senzatie de piele care „tine”. Tu ai nevoie de un demachiant hranitor si emolient, care sa nu indeparteze de pe fata uleiurile naturale. Laptele demachiant este o optiune buna, insa incearca sa gasesti variante fara parfum, care sa nu-ti sensibilizeze ochii.
Tot pentru tenul uscat sunt ideale noile balsamuri de curatare cu acea textura fondanta irezistibila. Contin uleiuri hranitoare si dizolva machiajul si impuritatile fara sa-ti lase pielea uscata – dimpotriva, adauga un plus de hidratare esentiala, de care ai mare nevoie. Imi plac la nebunie balsamurile de demachiere, insa avand tenul mixt nu le pot testa decat iarna, cand am nevoie de un produs ceva mai emolient. Tu, in schimb, iti poti rasfata tenul cu ele pe tot parcursul anului.
Glicerina: ce minuni face pentru tenul tau acest ingredient adesea subestimat
Ten sensibil
Tenul sensibil este mai dificil pentru ca poate fi iritat atat de ingrediente care deshidrateaza, cat si de cele prea emoliente, care il coplesesc cu hidratare. Cea mai importanta regula este sa te feresti de ingredientele iritante, precum alcoolul denaturat si unele uleiuri esentiale (citrice, lavanda, menta). Poti alege o apa micerala blanda, dedicata tenului sensibil, dar si un lapte demachiant lejer, care hraneste fara sa „sufoce” pielea cu iritanti.
Foto: Instagram/Yada Villaret