Ne crezi sau nu, cele mai mari greseli de ingrijire a parului se intampla atunci cand acesta este ud. Fie din cauza unor credinte raspandite in mod gresit sau, din contra, din cauza ca nu cunosti cateva aspecte legate de structura firului de par, risti sa faci mai mult rau, incercad sa il aranjezi.
Rutina de 5 minute pentru ingrijirea parului, care previne aparitia firelor albe
Ce sa nu faci niciodata cu parul ud
Parul este alcatuit din proteine numite keratine. Acestea sunt aceleasi proteine care alcatuiesc unghiile tale. Fiecare fir de par este compus dintr-o structura distincta din doua parti. Stratul exterior de protectie este cuticula (formata din keratina aspra, calcifiata). Stratul mijlociu flexibil se numeste cortex (alcatuit tot din keratina), care confera firelor rezistenta si elasticitatea lor. Atunci cand firele de par sunt umede, proteinele formeaza legaturi mai slabe. De asemenea, parul umed se intinde cu usurinta, deformand cuticula, ceea ce face ca marginile sa se ridice si sa se crape. Atunci cand stratul protector se deterioreaza, rezulta un par rebel, plin de varfuri despicate predispuse la rupere.
Iata care sunt obiceiurile la care ar trebui sa renunti, atunci cand ai parul ud.
Perii parul ud
Acest lucru e permis doar daca folosesti o perie speciala. Chiar si asa, trebuie sa fii mult mai atenta cu parul ud atunci cand il perii. Incepe cu varfurile, asigurandu-te ca miscarile tale sunt blande si descurcand usor firele de par pana spre radacina. Daca poti sa eviti pieptanatul parului cat timp este ud, e excelent.
Cum sa-ti perii corect parul pentru a stimula cresterea si a preveni despicarea varfurilor
Iti prinzi parul in coada
Daca si tu pui mana pe un elastic de par imediat dupa ce te-ai spalat pe cap si, cat parul e inca ud, il prinzi intr-o coada de cal sau intr-un coc, afla ca ii faci foarte mult rau. Dupa cum am mentionat, elasticitatea parului scade cand este ud, astfel ca se va rupe mai usor.
Folosesti un prosop pe parul ud
Fibrele din materialul de prosop sunt prea dure pentru firul de par, care este vulnerabil dupa baie. Foloseste un prosop special din microfibra sau chiar un tricou din bumbac, pentru a usca parul mult mai bland.
Folosesti uscatorul de par la putere maxima
Stim, te grabesti si esti ocupata, iar uscarea parului nu trebuie sa iti ocupe mult timp. Insa daca folosesti tot timpul puterea maxima la uscator, vei deshidrata rapid firele de par, iar aspectul va fi unul extrem de uscat si de dezordonat. Vei pierde mai mult timp incercand sa il aranjezi si sa il repari, decat sa folosesti o treapta mai mica de caldura. Evident, nu uita de protectia termica, pentru a proteja firele de caldura.
Intinzi parul cu placa sau faci bucle cu ondulatorul cat acesta este umed
Este un mare NU! E complet interzis sa folosesti aceste surse de caldura intensa pe parul umed, caci il vei arde. Atunci cand utilizezi (recomandat cat mai rar) placa sau odulator, trebuie sa te asiguri ca parul e complet uscat si ca protectia termica a fost aplicata.
Folosesti fixativ pe parul ud
Desi unele produse, precum uleiurile de par, se pot aplica atat pe parul umed, cat si pe cel uscat, fixativul nu are ce sa caute pe parul ud. Daca il aplici inainte de a-l usca, tot ce vei obtine este un par sarmos si incarcat.
Acidul salicilic pentru scalp este solutia daca parul ti se ingrasa dupa 2 zile
Mergi la culcare cu parul ud
Dermatologii noteaza ca adormitul cu parul ud este o modalitate perfecta de a rupe cuticulele parului si de a despica varfurile. Frecarea parului fragil si umed de lenjeria de pat provoaca, in timp, daune si reduce elasticitatea si stralucirea parului. In plus, umezeala din par poate fi absorbita in straturile profunde ale pernei, creand un mediu favorabil pentru acumularea de ciuperci si bacterii, crescand riscul de dermatita atopica, matreata, rozacee si alte probleme.
Foto: depositphotos.com