Afla daca folosirea mastilor faciale in exces are efecte secundare asupra tenului sau daca ingredientele pe care le folosesti pot fi nocive pentru piele.
Ce inseamna sa folosesti prea multe masti cosmetice?
Acest lucru se refera la aplicarea mastilor faciale mult prea des. Potrivit medicului dermatolog Jessie Cheung, vei sti ca ai folosit prea multe masti faciale daca observi ca pielea ta incepe sa devina uscata, sa se descuameze si sa te manance. „Folosirea mastilor faciale afecteaza bariera protectoare a pielii, rezultatul fiind inflamatia si iritatia”, declara medicul dermatolog pentru byrdie.com. Vestea buna este ca poti aplica mai des o masca, in functie de formula sa. „Mastile concepute sa fie hidratante, calmante sau emoliente pot fi folosite mai des decat cele concepute pentru exfolierea pielii sau eliminarea excesului de sebum”, spune specialista.
Efectele excesului de masti cosmetice asupra tenului
Aplicarea mastilor cosmetice a devenit un obicei important pentru numeroase femei, in special in aceasta perioada de carantina in care nu avem acces la tratamente cosmetice in saloanele de infrumusetare. Dar mai mult nu inseamna neaparat mai bine, si acest lucru este valabil si cand vine vorba de mastile pentru ten. „Daca o masca are ingrediente active cu rolul de a exfolia pielea (precum acidul salicilic) sau ingrediente cu efect purifiant (asa cum este argila) si este folosita prea des, rezultatul poate fi o piele uscata, iritata”, spune medicul dermatolog Hadley King. „Daca ai pielea grasa, atunci ai putea tolera folosirea acestor masti mai des, dar daca ai tenul uscat sau sensibil, ar fi bine sa eviti complet astfel de masti”, spune medicul. Dermatologul avertizeaza ca in cazul tenului foarte sensibil, aplicarea mastilor in exces poate avea ca efect aparitia eczemei sau a rozaceei.
Frumusete pe fuga: 5 masti faciale care iti schimba pielea in 5 minute
De asemenea, utilizarea in exces a mastilor faciale poate duce la aparitia dermatitei de contact. „Pielea uda permite ingredientelor cu efect alergenic si iritant sa treaca de bariera de protectie a pielii. Printre acestea se numara parfumurile sau conservantii”, spune King.
Mastile naturale versus mastile din comert
In cazul in care preferi mastile din ingrediente naturale facute in casa, atunci trebuie sa stii ca ambii specialisti considera ca acestea sunt in general mai blande cu pielea decat cele din comert pentru ca nu contin conservanti si alte substante chimice. Totusi, este de retinut faptul ca unele ingrediente cu efect exfoliant, precum acidul lactic din iaurt, ar trebui folosite cu prudenta. De asemenea, si acizii din fructe pot provoca reactii la nivelul pielii daca folosesti prea des astfel de masti.
5 masti faciale ieftine care concureaza cu cele mai scumpe tratamente de la salon
Cum sa eviti folosirea in exces a mastilor faciale
Pentru a obtine rezultate optime, King recomanda sa fii atenta la proprietatile mastilor. Daca masca este conceputa pentru hidratarea pielii, atunci ai o libertate mai mare in ceea ce priveste folosirea ei frecventa. Dar daca scopul mastii este altul decat hidratarea (precum cele cu ingrediente active asa cum sunt acizii AHA, BHA sau retinol) este suficient sa o folosesti o data pe saptamana.
Si in ceea ce priveste folosirea mai multor tipuri de masti concomitent ar trebui sa fii prudenta. „Folosirea mastilor multiple poate aduce beneficii, dar eu recomand sa te axezi asupra unei singure probleme si asupra unui singur produs pe rand. Si este de preferat sa nu tratezi zonele care nu au nevoie de acele ingrediente”, spune King. „De exemplu, daca folosesti o masca cu acid salicilic sau cu argila pentru zona T, aplica numai pe zona T (frunte, nas, barbie)”, adauga specialista.
5 masti faciale detoxifiante cu carbune activ pe care le poti face acasa
Cum sa alegi mastile faciale
Pielea ta are nevoie de diferite ingrediente in functie de tip si problemele cu care te confrunti. Iata cum sa alegi ingredientele active, pe baza efectelor lor asupra pielii:
Acid hialuronic sau glicerina pentru hidratare.
Enzime din fructe pentru exfoliere, uniformizarea nuantei tenului si luminozitate.
Acid salicilic pentru a combate acneea, punctele negre si comedoanele.
Argila pentru detoxifiere si eliberarea porilor
Antioxidanti pentru efect antiimbatranire.
Ingrediente antiinflamatoare pentru a calma pielea si a reduce inrosirea.
Si aplicarea serumurilor si cremelor hidratante dupa folosirea mastilor faciale este la fel de importanta, sunt de parere cei doi dermatologi.
Foto: Instagram/Yes To, Inc.