Cum sa ai grija de pielea ta sensibila? Sfaturi si recomandari pentru toamna asta

1
De Roxana Dobrita
4 oct. 2021

Sensibilitatile pielii variaza mult de la persoana la persoana, iar termenul de „piele sensibila” inglobeaza o varietate de afectiuni ale pielii, precum eczema sau rozaceea.

Tocmai de aceea, pielea sensibila nu este un tip de piele, ci mai degraba o afectiune, spun medicii dermatologi, care recomanda o rutina adecvata si produse special formulate pentru a calma inflamatia si iritatia.

Daca pielea ta este sensibila, cel mai probabil ai senzatii de mancarime, arsura, piele „care tine”. Aceste senzatii sunt cauzate de factori declansatori, care pot fi interni sau externi. Cel mai adesea, pielea sensibila nu este corect echipata pentru a face fata conditiilor dure de mediu (vant, aer uscat, poluare, frig sau caldura excesiva), din cauza hipersensibilitatii unor terminatii nervoase, care transmit semnale de alerta atunci cand pielea intra in contact cu anumiti declansatori.

Pe langa factorii de mediu, pielea sensibila mai poate fi declansata de anumite alimente si chiar de produse cosmetice nepotrivite. Ne place sa testam cremele si serumurile despre care vorbeste toata lumea, insa adevarul e ca un ten sensibil nu va tolera anumite combinatii de ingrediente. De aceea, e mai bine sa alegi produse delicate, special formulate pentru a veni in intampinarea sensibilitatilor pielii.

E bine de asemenea sa stii ca o piele bine hidratata, atat la interior, cat si la exterior, va fi mai bine echipata pentru a lupta cu diversi declansatori, precum factorii de mediu.

Pielea este alcatuita din trei straturi: epiderma, derma si stratul subcutanat, uneori numit hipoderm. Atunci cand epiderma e insuficient hidratata, pielea ta isi pierde elasticitatea si se simte aspra si uscata la atingere. Cand o hidratezi corect, capata un aspect intinerit si o simti neteda si moale. De ce? Pentru ca doar cand e bine hidratata, epiderma poate transporta substantele nutritive catre celulele pielii, eliminand in acelasi timp toxinele. In plus, pielea bine hidratata este mai putin sensibila la iritanti si bacterii, nemaidandu-le voie sa treaca de bariera lipidica.

Cum stii daca ai piele sensibila? E simplu: daca simti adesea mancarime in zona fetei, pielea se descuameaza usor, se inroseste si se inflameaza cu regularitate, e clar ca te incadrezi in aceasta tipologie.

De asemenea, Oana Spanu, medic primar Dermatologie-Venerologie si ambasadorul oficial Mixa Romania, ne recomanda sa fim atenti la cateva semne importante ce ne pot ajuta sa ne dam seama daca avem sau nu pielea sensibila:

„Este bine sa stii ca pielea sensibila difera de pielea sensibilizata – este mai frecvent uscata, deshidratata si reactiva. Poate pierde usor apa si lipidele protectoare. De obicei, uscaciunea este insotita de senzatie de tensiune, usturime, mancarime sau chiar arsura.”

 

Pe langa efectele secundare enumerate mai sus, trebuie sa-ti mai spun si ca pielea uscata si sensibila e mai predispusa la linii fine si riduri, iar asta pentru ca celulele pielii sunt micsorate si astfel semnele imbatranirii sunt cu atat mai evidente.

Dieta si stilul de viata pot afecta pielea sensibila

Asa cum am vorbit mai devreme, lipsa hidratarii accentueaza problemele cu care se confrunta o piele sensibila. Nu uita sa bei apa pe tot parcursul zilei si sa eviti excesul de bauturi diuretice, precum cafeaua, ceaiurile care contin cofeina, dar si alimentele bogate in sodiu.

Daca nu iti place sa bei apa, ii poti imbunatati gustul adaugand fructe bogate in antioxidanti (afine, felii de capsune) si plante aromatice (menta, busuioc, rozmarin), pe care sa le lasi la macerat peste noapte. Astfel, obtii „apa vie”, bogata in antioxidanti si enzime care sustin sanatatea pielii.

Pe langa consumul de apa, e important sa incluzi in dieta ta alimente bogate in acizi grasi esentiali (somon, ulei de masline, nuci, seminte de dovleac), sa nu stai foarte mult in camere cu aer conditionat si sa nu faci niciodata dus sau baie cu apa fierbinte.

Alege produse de ingrijire potrivite pentru tine

La fel ca ceea ce mananci, ceea ce pui pe piele este foarte important. Probabil ca ai avut deja o gramada de experiente nefericite cu produse care ti-au sensibilizat tenul si au provocat iritatii sau chiar acnee. Este important sa alegi produse special formulate pentru tenul sensibil, care contin ingrediente active blande.

Brandul MIXA are la baza o filosofie simpla: in 1924, doctorul farmacist Roger – dorindu-si sa creeze un unguent care sa amelioreze pielea sensibila si uscata a mainilor, a “mixat” ingrediente active cu ingrediente traditionale, obtinand astfel cele mai bune rezultate.

Timp de aproape 100 de ani, portofoliul Mixa s-a extins de la produse pentru ingrijirea mainilor, la produse dedicate ingrijirii pielii sensibile a bebelusilor si rutine hipoalergenice complete de ingrijire a tenului, dar si a corpului. Daca tenul tau este sensibil, cel mai probabil si pielea corpului sufera de sensibilitate, astfel ca este foarte important sa ai o rutina de ingrijire adecvata, atat pentru ten, cat si pentru corp.

Brandul frantuzesc MIXA, ce ofera produse adaptate nevoilor intregii familii (inclusiv copii si bebelusi), este recunoscut pentru blandetea cu care trateaza sensibilitatea pielii, astfel ca poti fi linistita atunci cand le folosesti: sunt formulate cu un numar limitat de ingrediente, pentru a scadea riscul alergiilor si sunt testate sub control dermatologic.

Produsele MIXA sunt disponibile in reteaua drogheriilor DM, in Farmacia Tei, Bebe Tei si online pe emag.robeautybee.ro, farmaciatei.ro si bebetei.ro. De asemenea, poti gasi intotdeauna informatii despre fiecare produs din portofoliu, despre ingrediente sau expertiza dermatologica pe mixa.ro

Noi le-am testat deja si garantam pentru eficienta lor. Tu ce mai astepti? 🙂

Foto: PR.