Desi in liceu nu stiam ca tenul poate fi exfoliat si cu altceva in afara de scruburi grunjoase, acum am ajuns sa le dau pe acestea la o parte si sa folosesc aproape exclusiv exfoliantii chimici, cei fara particule de exfoliere. Ma refer la acizii AHA (glicolic, lactic) si acizii BHA (salicilic), care patrund adanc in piele si o ajuta sa elimine mai eficient celulele moarte.
Spre deosebire de scruburile cu particule de exfoliere care pot fi prea dure cu tenul (deoarece in timp cauzeaza micro-fisuri, in functie de forma si marimea particulelor), exfoliantii chimici nu prezinta un pericol din acest punct de vedere, venind in forma lichida sau cremoasa. In plus, e dovedit clinic ca actioneaza mai profund decat un scrub.
4 masti cu acid hialuronic care te ajuta sa arati mai tanara in 15 minute
Insa dermatologii merg mai departe de atat si fac distinctia intre acizii AHA si acizii BHA, ajungand la concluzia ca cea mai eficienta forma de exfoliere este prin intermediul AHA.
Ce fac acizii AHA?
„Acizii de tip AHA indeparteaza straturile superficiale de piele pentru a elimina acel aspect tern si a-i reda pielii luminozitatea. De asemenea, ajuta sa uniformizarea tenului”, explica medicul dermatolog Marnie Nussbaum. „Unii acizi AHA pot stimula productia de colagen, avand actiune anti-imbatranire, in timp ce altii au proprietati antioxidante si de hidratare”.
Cine ar trebui sa-i foloseasca?
Avand in vedere ca acizii AHA sunt de obicei usor de tolerat, majoritatea oamenilor se pot bucura de beneficiile pe care le ofera. Sunt recomandati in special tenurilor mixte si grase, pentru care exfolierea e importanta pentru a impiedica aparitia acneei, dar si tenurilor uscate, care se descuameaza.
Cat de des se poate folosi un exfoliant AHA?
Daca nu ai mai folosit pana acum un asemenea produs, e bine sa incepi treptat, introducandu-l in rutina de ingrijire o data sau de doua ori pe saptamana. In timp, poti ajunge sa-l folosesti zilnic. Exfoliantii AHA se pot combina de minune cu peptidele, care le incetinesc absorbtia si ii fac mai usor de tolerat. De asemenea, ii poti folosi in acelasi timp cu creme si serumuri hidratante.
Ce parfumuri poarta celebritatile: 5 optiuni seducatoare
Cu ce produse nu e bine sa asociezi acizii AHA?
Nu folosi niciun tip de acid in acelasi timp cu retinolul – acest ingredient e puternic si sensibilizeaza tenul, astfel ca adaugarea acizilor va duce la iritatii si descuamari severe. De asemenea, ai grija si cand combini doua tipuri de acizi: nu folosi in acelasi timp si acizi BHA (salicilic), recomanda dermatologul.
De ce acizii AHA sunt cei mai eficienti?
„Acizii AHA nu lucreaza doar pe epiderma, ci si in straturi mai profunde, cum este derma. Prin urmare, studiile arata ca acestia stimuleaza productia de colagen – iar vedeta acestui proces anti-aging este mai ales acidul glicolic, care are cea mai mica molecula”, explica Marnie Nussbaum. Si, dupa cum stii, mai mult colagen inseamna mai putine riduri.
De asemenea, au si proprietati de hidratare, deci si persoanele cu ten uscat/sensibil ii pot folosi. Acidul glicolic, malic si lactic sunt umectanti, ceea ce inseamna ca atrag apa in tesuturi. In special acidul lactic e eficient in cazul tenurilor uscate si deshidratate.
Foto: Instagram/@nathaliefanj