„Venele sparte” afecteaza atat femeile, cat si barbatii, insa balanta inclina mai mult catre femei. In prezent, exista optiuni foarte eficiente de tratament impotriva leziunilor vasculare, atat cu laserul, cat si injectabile, planul de tratament fiind personalizat in urma unei consultatii cu medicul dermatolog.
Unele dintre leziuni sunt foarte subtiri si nu se observa prea bine, altele sunt mai intense si te impiedica sa porti cu incredere tinutele tale preferate. De aceea, e bine sa incepi din timp sa urmezi o schema de tratament.
In clinica Derma Expert by Elōs, pacientii beneficiaza de consultatii de specialitate, precum si de ecografii Doppler, recomandate adesea pacientilor care se confrunta cu leziuni vasculare. O ecografie Doppler va examina fluxul sanguin din reteaua venoasa si va identifica eventuale probleme vasculare. De asemenea, clinica detine doua lasere extrem de eficiente pentru a trata leziuni vasculare sau vene sparte pe picioare, respectiv Nd:YAG si PDL VBeam Perfecta.
Am stat de vorba cu medicul dermatolog Ioana Pescaru pentru a afla mai multe informatii despre aceasta afectiune si pentru a-ti oferi cele mai bune optiuni de tratament.
Cum apar leziunile vasculare pe picioare?
Telangiectaziile sunt mici dilatatii vasculare superficiale de culoare rosie sau albastru-violacee, care apar sub forma unor linii subtiri sau pot avea un aspect de „matting” atunci cand se prezinta sub forma de ghemuri. Orice persoana poate dezvolta aceste leziuni in cursul vietii, dar sunt mai frecvent intalnite in cadrul bolii venoase cronice, odata cu inaintarea in varsta, unde apar alaturi de venele varicoase. Persoanele de sex feminin sunt mai predispuse la acest tip de leziuni, aparute frecvent mai ales in timpul sarcinii.
Terenul genetic joaca un rol important in aparitia acestui tip de leziune vasculara, existand o anumita predispozitie in cazul anumitor persoane, dar sunt importanti in egala masura si factorii predispozanti, cum ar fi statul prelungit in picioare sau statul prelungit in pozitii gresite (picior peste picior de exemplu). De asemenea, diverse traumatisme sau proceduri, interventii chirurgicale, expunerea la caldura, fumatul sau un stil de viata sedentar pot duce la accentuarea telangiectaziilor.
Care este cea mai frecventa cauza?
Cea mai frecventa cauza de aparitie a telangiectaziilor o reprezinta presiunea intravasculara crescuta care apare atunci cand valvele din interiorul vaselor, care ar trebui sa realizeze o intoarcere venoasa eficienta a sangelui impotriva gravitatiei, devin disfunctionale. Acest lucru se intampla atat din cauze genetice, dar si care tin de fiecare persoana, statul prelungit in picioare sau la birou si lipsa miscarii fiind cele mai frecvente cauze.
Care e diferenta intre telangiectazii si varice?
Ambele reprezinta simptome ale aceleiasi afectiuni, si anume boala venoasa cronica, alaturi de senzatia de picioare grele, picioare umflate, dureri sau furnicaturi si amorteli ale membrelor inferioare. Primele care apar sunt in general telangiectaziile, care pot aparea chiar de la o varsta tanara atunci cand exista factori predispozanti, pe cand venele varicoase apar odata cu inaintarea in varsta. Diferenta dintre cele doua tipuri de leziuni consta si in riscurile asociate.
Daca telangiectaziile sunt leziuni deranjante din punct de vedere estetic si un semnal de alarma privind debutul insuficientei venoase, venele varicoase prezinta riscul de tromboza si de aceea este bine sa nu le ignoram. O investigatie importanta si complet non-invaziva care sa ne evalueze severitatea afectiunii este ecografia Doppler, pe care ar trebui sa o efectuam atunci cand pe langa telangiectazii apar si alte simptome enumerate mai sus si care este obligatorie atunci cand vorbim de venele varicoase.
Ce optiuni de tratament avem?
Venele varicoase se trateaza la chirurgie vasculara pentru ca necesita interventii mai complexe, scleroterapie, laser/radiofrecventa intravenoase sau chiar indepartare chirurgicala. Pe de alta parte, telangiectaziile se pot rezolva mai usor si prin interventii mai putin invazive, precum scleroterapia sau laserterapia. Cu cat adresam leziunile intr-un stadiu incipient, cu atat procedurile sunt mai usor de realizat si mai putin dureroase, cu o recuperare mai rapida.
Ce presupune consultatia de specialitate?
In cadrul consultului de specialitate, care poate fi realizat de catre medicul dermatolog sau chirurgul vascular, se evalueaza extensia afectiunii si gravitatea ei, se poate efectua si ecografia Doppler si se stabileste cea mai buna metoda de tratament pentru gradul de afectare. Atunci cand sunt prezente mai multe tipuri de leziuni, se stabileste protocolul de tratament. De asemenea, ii sunt comunicate pacientului masurile pe care trebuie sa le ia acasa post-procedura, pentru ca acestea sunt extrem de importante pentru reusita procedurii. Printre acestea, as enumera evitarea caldurii (bai fierbinti, sauna), evitarea efortului fizic intens minim 2-4 saptamani si purtarea dresurilor de compresie (minim 8h pe zi, 2 saptamani post-procedura).
Cum actioneaza laserele Nd:YAG si PDL VBeam Perfecta pentru a trata leziunile vasculare?
Laserele vasculare reprezinta o optiune non-invaziva de tratare a telangiectaziilor prin coagularea lor, urmata de resorbtie. Impulsul laser este absorbit de catre hemoglobina din globulele rosii din sange, care va transforma acest impuls in caldura, ceea ce va determina spasmul si coagularea vasului, adica transformarea lui intr-un cordon fibros, care va fi resorbit in urmatoarele saptamani post-procedura de catre macrofagele din tesut.
Cele 2 lungimi de unda diferite tintesc vasele de la doua niveluri diferite: laserul PDL Vbeam vasele mai superficiale, rosii, iar laserul NdYAG pe cele mai profunde, violacee. La ambele lasere, senzatia de disconfort resimtita este contracarata de racirea pielii printr-un sistem performant bazat pe un spray cu criogen, care asigura protectia eficienta a pielii in timpul procedurii si o senzatie de durere diminuata.
Cate sesiuni de tratament sunt necesare? Care este gradul de durere?
Numarul de sedinte este variabil, in functie de gravitatea si extinderea leziunilor prezente. Pentru leziuni incipiente, o singura sedinta de 30 minute poate fi suficienta, in timp ce pentru forme mai extinse se pot efectua intre 2-4 sedinte la 4-6 saptamani distanta, pentru a da timp si vaselor coagulate sa se resoarba in mod natural. Pentru ca resorbtia sa fie eficienta, nu este recomandat sa tratam o suprafata mare de vase intr-o sedinta.
Durerea resimtita este proportionala cu diametrul vasului si cu localizarea acestuia. Vasele situate pe zone precum gleznele sau spatele genunchiului pot fi mai dureros de tratat, comparativ cu cele situate pe zone cu muschi si tesut adipos bine reprezentat. Senzatia de durere este contracarata de sistemul de racire al laserului si prin aplicare de gheata imediat ce o zona este tratata. Este important de stiut ca durerea este resimtita strict in timpul procedurii, la cateva secunde dupa descarcarea impulsului laser si apoi dispare, ramanand o usoara jena pentru 30 minute-1 ora dupa. Cum spuneam si mai sus, tratarea unor vase mici, in stadiu incipient, face ca procedura sa fie una mai usoara si mai tolerabila.
Exista posibilitatea ca vasele sparte sa revina dupa o vreme, chiar si dupa tratament?
Pacientii trebuie sa inteleaga ca insuficienta venoasa este o afectiune cronica si ca mai pot aparea vase dilatate post-procedura, nu neaparat pe zona tratata, cat si pe alte zone. Acest lucru se intampla mai ales daca nu sunt indepartati factorii predispozanti (pozitii vicioase, fumatul, obezitatea). Ce este foarte important de stiut este ca vasele odata tratate corect, nu mai reapar pe aceeasi zona daca sunt respectate masurile post-procedura acasa. Acestea au rolul de a ajuta procesul de resorbtie si de a preveni formarea de alte vase in zona. Foarte importanti sunt ciorapii de compresie si evitarea efortului fizic intens.
Exista moduri de a preveni leziunile vasculare?
Leziunile vasculare, desi o afectiune cronica, pot fi tinute sub control prin anumite masuri. Un stil de viata sanatos, cu evitarea sedentarismului si dezvoltarea musculaturii de la nivelul membrelor, scaderea in greutate, alaturi de evitarea bailor fierbinti, a saunei, renuntarea la fumat sunt cateva din masurile usor de adoptat. Totodata, evitarea pozitiilor vicioase cand stam la birou (picior peste picior), evitarea statului prelungit in picioare si administrarea de substante numite venotonice ca supliment ajuta la mentinerea sanatatii sistemului venos.
O metoda foarte eficienta o constituie si purtarea de dresuri de compresie nu numai post-procedura, dar si pe termne lung, mai ales cand calatorim la drum lung cu avionul sau masina sau cand avem zile cand petrecem mult timp in picioare. Totusi, daca dilatatiile vasculare apar, este bine sa ne prezentam pentru tratament laser in stadii incipient, pentru ca procedura sa fie una cat mai rapida si usoara.
Programeaza-te aici la o consultatie de speciailitate la Derma Expert by Elos si descopera cea mai potrivita solutie pentru pielea ta.
Derma Expert by Elos este o clinica de referinta in dermatologie si estetica medicala, dedicata oferirii celor mai avansate tratamente pentru sanatatea pielii. Echipa de medici dermatologi cu vasta experienta utilizeaza tehnologie de ultima generatie pentru a furniza solutii personalizate care raspund nevoilor fiecarui pacient. Cu o gama variata de proceduri precum terapii laser, tratamente injectabile si tehnici de rejuvenare faciala, clinica Derma Expert by Elos se evidentiaza prin profesionalism, siguranta si rezultate remarcabile. In plus, clinica se remarca prin dermatoscopie digitala de inalta precizie, esentiala pentru diagnosticarea si monitorizarea sanatatii pielii.
021 9313 tasta 2
Str Helesteului nr 5 Sector 1 Bucuresti
Foto: depositphotos.com